PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 69028
6,0 32 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

1. Film nie będzie się nazywał Cloverfield (najprawdopodobniej). Obecnie ma to być "Wreck". Używano już nazw: Cheese, Slusho, Clover, Overnight. Ale jedynym oficjalnym tytułem promocyjnym jest "1-18-08".

2. Abrams zaprzeczył, że potworem będzie Godzilla czy Cthulhu. Krążą plotki, że ma to być kosmita. Plotki o Lewiatanie są o tyle prawdziwe, że najpewniej będzie to potwór z głębin. Pomimo, że Abrams zafundował nam niespodziankę w postaci ukrytego słowa: Z godzin na zdjęciach na oficjalnej stronie oraz z godziny, stacji tv i temperatury w zwiastunie (po zsumowaniu poszczególnych i przyporządkowaniu ich do alfabetu) otrzymujemy słowo GODZILLA.

3. Abrams powiedział, że jedyną oficjalną stroną jest 1-18-08.com ...

4. ... co jest nieprawdą. Na studia BadRobot i Paramount są zarejestrowane domeny: Slusho.jp , tagruato.jp , a podobno także wiele innych, jeszcze pustych, jak www.monstermovie.com. Na 1-18-08.com są widoczne zdjęcia z filmu, które można obracać. Tekst na odwrocie zdjęcia z kucharzem to przepis na jakąś potrawę. Na zdjęciu z dwoma twarzami widać diabła. Wystarczy też złożyć obie postaci w jedną a okazuje się, że dwie połówki doskonale do siebie pasują. Mimo to - nie idealnie, to nie jest raczej ta sama kobieta.

5. Na stronie http://www.jamieandteddy.com/ (pass: jllovesth) bohaterka ze zwiastunu 1-18-08, otrzymuje prezent od swojego chłopaka, który może otworzyć dopiero 6 grudnia. Spekuluje się, że jest to data kolejnego zwiastunu...

6. Na którym wciąż mamy nie zobaczyć potwora a jedynie sceny z przepychanek z wojskiem. Ktoś ze studia ujawnił sławny już dialog: "[kobieta]-Co to jest? [żołnierz]-Nie wiem, ale wygrywa."

7. Na plakatach w górnym-prawym rogu z chmur wyłania się postać potwora.

8. Przybliżony budżet filmu to 30mln dolarów. Skromny, nie spodziewajmy się więc wybuchowego kina. Wszystko kręcone jak w Blair Witch Project - ręczną kamerą. Oprócz głównego potwora, ma być kilka mniejszych, ganiających po ulicach. I to na nich ma się skupiać akcja filmu.

9. Nasi bohaterowie podobno giną. Zapis na kamerze wideo, który oglądamy w kinie to ostatnie (nie całe) 2 godziny. Ma zresztą zginąć cały NY. Jest to jednak najmniej potwierdzona informacja.

10. Sporo zamieszania wywołały filmiki Ethana Haasa. Opisuje w nich inwazję potworów. Czy są prawdziwe? http://www.ethanhaaswasright.com/ ethanhaaswaswrong.blogspot.com

11. Pojawiły się plotki o początku fabuły (1/3 filmu). :
1) Miliardy lat temu (sic!) na ziemi były dwa rodzaje organizmów - pasywne i aktywne(agresywne). Aktywne z czasem by przetrwać, zaczęły żerować na pasywnych. Obie formy zostały rozdzielone od siebie razem z podziałem kontynentów, a kataklizmy na ziemi spowodowały uwięzienie organizmów aktywnych na dnach oceanów. Organizmy pasywne ewoluowały zgodnie ze znaną nam wiedzą, m.in. w ludzi.
2) Dzień dzisiejszy. Japończycy natrafiają na pierwotne organizmy pasywne na dnach oceanów. Na wyspie Hokkaido badają je, i odnajdują ich uszczęśliwiające właściwości. Organizmy pasywne muszą być trzymane w chłodzie, zanim zostaną połączone z nosicielem. Stąd -> Slusho! - rozweselający, schłodzony drink.
3) Japończycy natrafili też na drugi pierwotny organizm -> ten aktywny. Po badaniach okazuje się, że pasożytuje on na większych organizmach, kontroluje je i zmienia.
4) nasz bohater Rob wyjeżdża do Japonii żeby pracować dla Tagruato Co., konkretnie, dla Slusho!
5) Slusho! jest jednym z najbardziej popularnych napojów w Azji, a wkrótce na świecie. Dzięki tajemnemu składnikowi działa antydepresyjnie, pobudzająco, polepsza humor. Dowiedziono także, że leczy niektóre choroby, zatrzymuje rozwój nowotworów, etc. Przez to, Slusho! zaczęto dodawać wszędzie. Do potraw, do każdego innego napoju, a tajemny składnik trafił nawet do wody w łazienkach. Wszystko to sprawiło, że składnik trafiał do wód gruntowych, mórz i oceanów razem ze ściekami.
6) To powoduje, że w oceanach zaczyna się rozwijać specyficzna flora, przywołująca do życia organizmy aktywne (agresywne), które podążają śladami organizmów pasywnych do Nowego Yorku. Początkowo żerują na odpadach po Slusho!, ale teraz zaczynają żywić się organizmami pasywnymi, które wyewoluowały -> człowiekiem.
7) Organizmy aktywne będą najprawdopodobniej odkryte na nowo otwartej stacji Chuai (http://www.tagruato.jp/deepsea2.php). Dlatego organizmy aktywne które podróżują śladem pasywnych, mają najbliżej do Nowego Yorku.

12. A co z tym zdjęciem? http://www.beyondhollywood.com/stillsx/2007/09/cloverfield-monster-picture.jpg
Nic o nim nie wiadomo. Nikt nie potwierdził, nie zaprzeczył.

O czym zapomniałem? Co więcej wiecie? Czego więcej się dowiedzieliście?

ocenił(a) film na 6
pkp18_2

Kurna nie moge sie doczekac juz tego filmu!:P Konkretny pomysł i świetne wykonanie z tą zwykła kamerą:))

pkp18_2

To bedzie dobry w ryj film :D.Godzilla?NIe... :P

pilasiu

Hmm no cóż dziękuję Hankowi i recyklerkowi za informacje i trzymanie tego forum w ryzach przez długi czas ;) Taki burmistrz i szeryf xD Na film mam zamiar wybrać się 25 na pokaz przedpremierowy. Wypadałoby po tym jakąś przyzwoitą recenzję napisać :) Mam nadzieję, że w razie ewentualnej kontynuacji jakieś podsumowanie sie pojawi hehe :)
Pozdrawiam!

pilasiu

W końcu obejrzałem całość:) Wersje CAM ,gdyż ciekawość była większa niż te całe wyczekanie na Polską premierę.Hmm mam mieszane uczucia co do tego filmu:|.
Było kilka dziwnych i zarazem śmiesznych scen np. gdy spadła głowa ze statuy wolności ,to ludzie zamiast uciekać to zaczęli robić zdjęcia na potęgę jak japońscy turyści:D.Nie zrozumiałem tylko jednej sceny, w ok.57 min.(w tej wersji CAM ,co była podawana tu na forum) oni pobiegli na sam szczyt wieżowca i byli tam w jednym pokoju, po co oni tam pobiegli??
Teraz plusy oryginalne ujęcia ,niby się obejrzało film ,ale nadal nic nie wiadomo o potworze i bohaterach.Przeglądając inne fora znalazłem to co zostało powiedziane w końcowych napisach:
"Can you see this?
I need help.
If you can see this, come help me.
I'm still alive.
But it is still alive too."
To może oznaczać kontynuacje,choć sam Reeves mówi ,że czas pokaże co będzie w II części ,czyli szybko nie ukaże się:/Taka jest dzisiejsza polityka kinowa po co robić jeden film skoro można ,,rozbić" go na 2 części a zyski będą podwójne ,gdyż prawie każdy co obejrzał 1 część zechce się dowiedzieć jak się to wszystko zakończy.Tylko mam nadzieje ,że nie pójdzie w kierunku ,,Lost'ów'' i nie zrobi kilku serii z tego:/
Jeszcze raz prześledziłem ten wątek i sam nie wiem czego można się spodziewać. Po zdjęciach ,że walka będzie się toczyć na morzu ,ale z drugiej strony dużo wątków nie zostało ukazanych:/Może i to lepiej...

pkp18_2

Ej a o co dokładnie chodzi z tym morzem i tym czymś leżącym przy brzegu? Było to pokazane?

ocenił(a) film na 7
Mahone93

1. Film jest świetny.
2. Nie oglądajcie na kompie, idźcie do kina.
3. Cinema City Kazimierz w Krakowie, seans 25.I.08 -> ludzie WALCIE SIĘ!! Pieprzeni idioci z piwem.

ocenił(a) film na 8
Hank

Widzę, że byłeś na tym samym seansie co ja. Zgadzam się - ludzie przeginali...;/ "Urządźmy kalambury - co to jest?". Grrrr...
A film jest naprawdę okay;) Polecam.

selene_simon

Z kolei w Toruniu non stop ktoś coś głośno komentował ;/
Naturalnie na końcu komentarz: "Oni chyba żartują!"
Jak dla mnie film świetny wiecie dlaczego?
Bo nie spodziewałem sie arcydzieła, a raczej dobrego kina z dreszczykiem.
Co do gry aktorskiej to nie uważam jak niektórzy na tym forum, że była godna telenoweli.
Czepianie się filmu na siłę nic wam nie da.
Co do końcówki to była przynajmniej oryginalna.
O czym już wspominałem kiedyś... Furtki otwarte :)
Coś więcej mile widziane :)
Pozdrawiam :)

swan_2

We Wrocławiu za to pełna kulturka... Jak żadko kiedy w kinie, była pożądna cisza, żadnych rozmów, telefonów - elegancja francja. Film dobry, nie żałuję 15 złotych... :P

ocenił(a) film na 8
Fettor

Dokladnie;)...tez bylem we Wrocławiu na seansie i bylo bardoz fajnie, po niektorych scenach robila sie grobowa cisza, zarazem na ekranie jak i w sali...fajny efekt;P

ocenił(a) film na 7
Ukri71

To szczerze zazdroszczę :\ W Krakowie okropnie, żenada jednym słowem. Dwójka nawalonych jak Dziadek Mróz po świętach kolesi na środku sali robiła co chciała, a w dodatku chyba w każdym rzędzie po minimum jednej osobie głośno wyrażającej swoje zdanie co 5 minut. Aż woła o pomstę do nieba. (i zwrot kasy ;p dla mnie to dwa obiady ;p )

ocenił(a) film na 8
Hank

hehe..to szczerze wspolczuje:) Ale pech ze akurat musieli sie nawalic na przedpremiere i to Monstera;P

ocenił(a) film na 7
Ukri71

heh.. no niestety w kinie czasami juz tak bywa :)
całe szczęście w sosnowcu pełna kultura! :D chyba jeszcze nigdy nie spotkałem się z zupełną ciszą podczas seansu :)

film momentami mógł być lepszy :) ale ogólnie 7/10 ;)

ocenił(a) film na 9
Jesus_2

W Kinepolis przez pierwsze 2 min koles z operatorni chyba wyszedl na kawe albo zasnal bo tasma byla przesunieta tak, ze napisy bylo widac na samej gorze ekranu ;D Dopiero potem ktos madry zapukal do okienka :]

Hank

hej, mam pytanie jak skończył się film ? :)

ocenił(a) film na 7
Crepusculo

http://www.filmweb.pl/blog/entry/436011/Filozofia%2C+literatura+oraz+pozostale.h tml?commentsPage=0#comment-1630071

(mój blog na filmwebie, temat filozofia bla bla bla coś tam)
ostatni post.
daj znać u mnie jak przeczytasz, skasuje.

ocenił(a) film na 10
Hank

Wczoraj również miałem okazję zobaczyć Cloverfield na pokazie przedpremierowym w Krakowie w Galerii Kazimierz i powiem tyle. Film naprawde rewelacyjny, pomimo, że 2 rzędy pode mną siedziała właśnie ta zrypana ekipa, która chlała przez cały seans i darli się, nawiasem mówiąc dziwiłem się, że dziewczynom tych pajaców nie było wstyd. Potwór główny super (naprawdę przerażający), tak samo zresztą jak pasożyty. Ludzie narzekają na końcówkę, że się tak a nie inaczej skończyło, ale zdaje się, że już na samym początku pisało, że w Central Parku znaleziono taśmy itp., więc od samego początku w sumie można się było domyślić i uważam, że końcówka była świetna. Jeszcze jedno spostrzeżenie. Ja naprawde nie mogę uwierzyć, że ten film kosztował jedyne 20 mln $, bo efektów było w sumie całkiem sporo, a pozatym ta atmosfera realizmu naprawde super, poważnie przez cały film sądziłem, że gdyby coś kiedyś miałoby zaatakować ludzkość to wszystko dokładnie tak by wyglądało. Do końca nie zrozumiałem scenki z "wybuchającą" (chyba, jeśli się nie mylę) Marlene. Ona w tym namiocie wybuchła, czy żołnierze ją rozstrzelali czy może rozstrzelali ją bo miała wybuchnąć? ;) Ale ta scenka i te niedopowiedzenia wg mnie miały podkreślić bezradność i kompletną dezorientację oraz niewiedzę tych żołnierzy, bo oni nie mieli pojęcia z czym mają do czynienia (w innych filmach np. Godzilla i inne tym podobne filmy pokazywały sytuację tak jakby Rząd wiedział z czym ma do czynienia i dodatkowo wiedział jak wszystkiemu zaradzić, co powodowało, że od razu podchodziło się do tego typu produkcji, że ogląda się bajki [może i przyjemne, ale nieprawdopodobne]). Na koniec chciałem jeszcze dodać, że ostatnia scena z kamerzystą Hudem (chyba dobrze napisałem) bezcenna [aż miało się nadzieje, że ten potwór weźmie do paszczy tych pajaców z widowni co tak super się zachowywali, przeżuje i wypluje]. Moja ocena 10/10. Naprawde po takiej kampanii spodziewałem się, że film okaże się pustym pudełkiem w pięknym ozdobnym opakowaniu i wręcz w nieprawdopodobny sposób się mega-pozytywnie rozczarowałem. Pozdrowienia dla Hanka za zbieranie wszystkich newsów i umieszczanie ich w jednym temacie na filmwebie. P.S. Nie wiem czy ktoś zauważył (jeśli była o tym mowa wcześniej to sorki), że na oficjalnej stronce już po amerykańskiej premierze pojawiło się ostatnie zdjęcie.

redzi01

3/4 tekstu pochodzi z zakątków mojego umysłu ale z niewyspania nie mogłem ich wydobyć więc tylko wtóruję. :)
Dla mnie ten film jest tym czym miał być i czego oczekiwałem 10/10 pozdrawiam :)

Hank

dzieki, już przeczytałam :)

za krótki ...

Crepusculo

Do postu redzia:
mnie też wnerwiali ci klienci (siedziałem dwa rzędy pod nimi), co za chamstwo.
Choć kiedy pod koniec seansu któryś z nich zaproponował wyjście na "melanż" to nawet byłem gotów skorzystać z zaproszenia.
Co do formy i fabuły filmu: jeśli powstanie druga część to mam nadzieję, że nie podzieli losu sequela "Blair Witch Project" i też będzie z perspektywy kamery (przy okazji innego tematu padła propozycja, że najodpowiedniejszym kamerzystą w kontynuacji byłby żołnierz z kamerą), ale wyjaśni też wszystkie (albo przynajmniej większość) poruszonych wątków.

ocenił(a) film na 7
Jaskier_3

Siedziałem z nimi w tym samym rzędzie, jakieś 7 miejsc od nich. Po prostu udusić by się chciało. Żenada, że obsługa CC miała to w dupie ;p

ocenił(a) film na 10
Hank

to jest ta sama zasada jak wpuszczanie 10latka na 'PIŁA'. Kasa się liczy, tak ktoś mógł by sapać o zwrot kasy ale jak go oleją to wszyscy są szczęśliwi...prawie wszyscy...

ocenił(a) film na 10
recyklerek

Właśnie dlatego nie poszedłem na przedpremierę. Mogę tylko Wam współczuć, bo także nienawidzę takiego zachowania i z chęcią powywalałbym takich ludzi z kina...
Niestety ostatnio sam miałem wątpliwą przyjemność obcowania z podobnym zachowaniem - 3 idiotki wybrały się na "Ostrożnie pożądanie" myśląc, że to kolejna głupia komedia romantyczna i denerwowały się, że po pierwsze to nie amerykański film, po drugie, że nudny. ŻENADA. Siedziałem dokładnie za nimi więc troszkę sobie pokopałem nóżkami w oparcia foteli i się całe szczęście trochę uspokoiły xD xD Ale co napsuły humor to napsuły...

ocenił(a) film na 10
milczacy

“Bad Robot producer JJ Abrams tells EW that he’s in no rush to get a sequel rolling because he wants to make sure it keeps the integrity of the original. “I wouldn’t want to rush into it because of the heat on the movie - Id want to do something that is true to the spirit of what we made.”

Producer Bryan Burk adds that the creative team “has fleshed out an entire backstory which, if we’re lucky, we might get to explore in future films.”

Ekhm...mój angielski leży i już wiele razy się do tego przyznawałem a z amerykańcem to bym się pewnie porozumiewał w ogóle na migi, to niestety zrozumiałem...chyba?

ocenił(a) film na 10
recyklerek

redzi01:

UWAGA SPOILER!
Nie chcesz sobie psuć przyjemności z oglądania? Nie czytaj!
(żeby nie było, że nie ostrzegałem)

No więc tak:
Kiedy lekarze zczaili się, że Marlene została pokąsana, odseparowali ją, ale najpierw bili! Hud potem o tym mówi. Żołnierze wzięli coś jakby wiertarkę i właśnie tym przebili brzuch Marleny - stąd ten dźwięk. Za pewne zrobili to dlatego, bo rozmnażał się jak Alien (z filmu Obcy) lub ten z Hellboya z pierwszej części. W jego ślinie były zarodki innych potworków.

ocenił(a) film na 7
freepick

Wakka, my na innym filmie byliśmy? ;p "ha ha"

ocenił(a) film na 10
Hank

Hank, może nie zauważyłeś tego przez to, że Ci przeszkadzali?

Ale ten dźwięk pamiętam bardzo dobrze. Jakby wiertarką przepiłować czyjeś wnętrzności. Zresztą [SPOILER!] przez kilkanaście sekund było widać ją w namiocie otoczoną dwoma żołnierzami...

ocenił(a) film na 7
freepick

Scena, gdy dwójka ludzi w skafandrach /btw. ludzie szczury :D/ ją ciągnęła za parawanem była już sekunda po sekundzie analizowana (ze zwiastuna). Nie ma tam żadnej wiertarki ani nic podobnego. Ona po prostu wybuchła. I tyle. Tak działa pogryzienie przez potworka. Człowiek wybucha. Chcieli ją odciągnąć za parawan bo to nie jest przyjemne gdy człowiek wybucha Ci na całą salę.
A Hud mówił w tym filmie wiele niedorzecznych domysłów :D Dlatego go cały czas uciszali ;p
Nikt jej nie bił, nie było żadnej wiertarki. Nikt jej nie bił.

ocenił(a) film na 10
Hank

To nie były jego domysły, bo on to zdołał zobaczyć, a kamera nie.

Potem mówił pozostałym roztrzęsionym głosem, tu cytat: "Oni są bili, Jezu! O co im chodziło"?

Więc nie zgadzam się z Tobą.

ocenił(a) film na 7
freepick

A ja więc się nie zgadzam z Tobą.
Dla mnie Hud po prostu jak zwykle przesadził i to all. Widzieliśmy większą część tej sceny i nikt tam jej nie bił. Ot, zaciągnęli za parawan. Sama nie chciała więc ją zaciągnęli. Sęk w tym, że eksplodowała. Nie dorabiajmy do tego spiskowej teorii dziejów, bo zaraz będziemy dyskutować na temat czy to rząd usa stworzył potwora. I dajmy już spokój, bo walimy spoilerami aż w NYC śmierdzi.

ocenił(a) film na 10
Hank

No chyba rzuciłem zaklęcie Fideliusa na te nasze wypowiedzi, więc bez obaw. Zwykli mugole tego nie przeczytają. xD

Ha-ha... Tak na poprawę humoru...

Na dodatek dodam, że rząd USA nie mógłby stworzyć tego stwora. To byłoby nieetyczne. Owszem można by było się doczepić szybkiej ich reakcji na to COŚ, ale niekoniecznie... Ale czemu tylko oni zareagowali? W USA są dziesiątki takich oddziałów walczących z niewyjaśnionymi zjawiskami... Nie widziałem Scully, Muldera... Zaskoczyła mnie też nieobecność detektywów z Nowego Jorku (w końcu mieli najbliżej). Już nie wspomnę o tych leniach z Miami i Las Vegas... xD

ocenił(a) film na 10
freepick

Sranie w banie, a kto mówił że mieli by stworzyć potwora? przecież jest jasno powiedziane że potwór spał X lat na dnie oceanu, a co do Marleny, szczególnie, w kinie, przy dobrej jakości, na dużym ekranie, zwróciłem uwagę i nie ma tam nic...Marlena wybucha sama, nie mniej jednak, nie wszystko w tej scenie jest jasne...ale niejasne już pewnie pozostanie... ;p

btw. forum tak troszkę ucichło, już się nie mogę doczekać recenzji napalonych małolatów typu 1/10 bo za mało efektów, ale nie mogę się też doczekać większej liczby mądrych widzów i ciekawych tematów ;P

ocenił(a) film na 7
recyklerek

recyklerek, no cóż, będą takie recenzje niestety ;p święta prawda.

Byłem na tej przed premierze w pełnym kinie, a zdarza mi się to strasznie rzadko. Przeważnie jak są oprócz mnie ze 3 osoby to jest normalka. Może to wina tego że wybieram wczesne seanse w środku tygodnia bo mam luki w zajęciach ;p Ale mniejsza o to,
w związku z tą pełną salą mogłem się przyjrzeć jacy ludzie przychodzą i jak oglądają film. A przekłada się to nie tylko na projekt monster.

Pomijając już posraną ekipę, o której pisałem wyżej (oni wrócą do domu i jak im mama wytłumaczy jak się uruchamia komputer to wejdą na filmweb i wpiszą temat "Ten FiLm Byl dobaNi, nUda kuR** jak ****, nieidZta -10/10" o ile w ogóle ich zdolności motoryczne im na to pozwolą ;p), to w okół mnie siedzieli tacy ludzie:

-> pode mną : trójka zabawnych (nie dla mnie) studentów, którzy co minuta wrzeszczeli "o! To jest potwór! HAhahaahahaha" - za każdym razem gdy pojawiła się nowa twarz na ekranie. Oni wrócą do domu i będą pisać że film słaby, że zero logiki, że się nie podobał. A w rzeczywistości nie oglądali nawet całego, bo połowę przegadali między sobą.

-> obok mnie po prawicy siedziała jakaś kobieta /nie wiem czy ona w ogóle oglądała/ której facet 70% filmu spędził na zabawie 'w ciemno' z jej udami. On wróci do domu i powie, że nie skumał filmu. I zapyta po co w ogóle oni wchodzili na ten wieżowiec.

-> nade mną, siedzieli 13latkowie, którzy jak zobaczyli potwora byli strasznie zniesmaczeni / co usłyszałem gdy wychodzili po filmie /, że godzilla /amerykańska/ była lepsza, że nic nie widać, że zero efektów. Wiadomo, co napiszą. /choć kurczę nie chce akurat w tym przypadku nic uogólniać, bo wiele 13o latków wróci do domu i napisze esej, że w tym filmie nie chodzi o cgi, za co chwała im/

Na szczęście siedziałem też mua ;p, co w tym zgiełki starałem się film obejrzeć, co od miesięcy czekałem aż wejdzie do kin, i daję 10/10, bo jest akcja, jest klimat, bo nie jest łopatologiczny potwór, bo efekty jak za 20mln wgniatają w fotel, bo pomimo całej swojej komercjalizacji hollyłódzkiej, udało się przemyć niehollyłódzkie sceny i rozwiązania.

-> a po mojej lewicy siedziała moja narzeczona, którą zwiastuny nie przekonały by obejrzeć film, która nie była zachwycona ideą pójścia na niego do kina ani nie rozumiała mojej pasji tropami przedpremierowymi. A już szczególnie wkurzało ją, jak długo zajmuję w domu laptopa by o tym pisać na filmwebie ;p Ona wyszła z tego filmu zadowolona i mile zaskoczona. I to jej dziękuję, bo dzięki niej wiem, że obiektywnie film jest po prostu dobry!

ocenił(a) film na 10
Hank

Hej Hank ja też siedziałem nad Tobą i nie jestem 13 latkiem ;) P.S. Mi w tą kampanie udało się wciągnąć Moją Dziewczynę i nawet szukaliśmy razem na youtubie i ZP nowych newsów (o filmwebie nie wspomnę), filmek też się jej podobał i pozwoli mi nawet kupić go na DVD ;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Hank

A Hank mam jeszcze pytanko o to ostatnbie zdjęcie na oficjalnej stronie filmu.Co ono przedstawia?? Pytałem, ale na razie nikt mi nie odpowiedział. Jeśli było o tym wcześniej to napisz gdzie, ok?

ocenił(a) film na 7
redzi01

Redzi, nikt nie odpowiedział, bo nikt nie wie :D Tak samo jak nie wiadomo co z tym zdjęciem z rybakiem. Wyjścia zawsze są dwa: albo rozwalili potwora (ale zgodnie z ukrytą wypowiedzią pod koniec filmu "It's still alive", on wciąż żyje :D ) albo to potwór coś rozwalił. :)

ocenił(a) film na 10
Hank

...prawdopodobnie są to wieloryby, które wtrynił potworas, chociaż wyglądają jakby uległy jakiejś chorobie lub mutacji, mają jakby popękaną skórę ;)

recyklerek

Hmm, ciekawe...Ja mam inną teorię - dotyczy ona tego, że ten wieloryb został zabity przed atakiem potwora na NY, albo po prostu nie jest to wieloryb.

ocenił(a) film na 10
Mahone93

Panowie, nie jestem pewien, ale chyba znalazłem mały szczegół na jednej z fotografii na 1.18.08, mianowicie, czy na zdjęciu, na którym widzimy rybaka i plamę krwi woda nie paruje? Trzeba by się dobrze przyjrzeć, nie mówię tu odbijającym się od tafli wody świetle. Do tego na zdjęciu pstrykniętym w podczerwieni widzimy osławioną już kulę ognia, ale co to właściwie jest, potwór i tyle...nic bardziej mylnego, wyraźnie widzimy tam wybuch, a potwór raczej nie wybuchł, do tego jest coś raczej niedużego a na pewno mniejszego od potwora, jeszcze kilka minut temu myślałem że to potwór ale teraz nie jestem już tego pewien ;P
Kolejne zdjęcie i kolejny mini szczegół, który chyba nie jest tam bez powodu, po pierwsze widzimy że statek , który płonie to całkiem pokaźna jednostka, a nie jakiś kuterek (widać że holownik w rogu jest w stosunku do niego dość mały), do tego, w rogu widać helikoptery, niby wojskowe, natomiast w maksymalnym przybliżeniu nie jest to już takie pewne (teraz to już pewnie wymyślam...) ale to co najbardziej mnie zastanawia, to miejsce, które jest zniekształcono by rzekomo nie spoilerować, ale co my moglibyśmy właściwie tam dojrzeć? grzbiet? ciemną plamę? poza tym w innym rogu widać jakby kwadraty, których użyto do zniekształcenia rzekomych spojerów ale co one tam właściwie robią, macie fote gdyby nie było wiadomo o co chodzi*

Mam zamiar przestudiować te zdjęcia, piksel po pikselu ;P Pozdro.

*Wspomniana fota http://img91.imageshack.us/img91/6776/clovrererym3.jpg

Ja pierdziele, pisałem to siedząc w słuchawkach i nagle ten przeraźliwy ryk, kurde, on nadal przeraża, jakby sam w sobie zwiastował coś niedobrego, aż zapiekło mnie w żołądku ;P

recyklerek

Może to lotniskowiec albo tankowiec? A mianowicie marynarki wojennej <faja>

(zmyślam? xD)

Co do tych kwadratów (pikseli) to wg. mnie wina kamery.Nie wiem, ale może to scena z perspektywy kamery.Ale wyraźnie widać cień na wodzie.Tylko jakie pieroństwo byłoby w stanie przełamać statek na pół? Coś dużego, wątpie, że wieloryb xD

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Guepratte1736.jpg

Jak doszukam się więcej szczegółów to napiszę :P

ocenił(a) film na 10
Mahone93

Wybaczcie, jestem tylko napalonym fanem i próbuję się doszukać, niestworzonych rzeczy ale kurde, ja tam wyraźnie widzę parującą wodę! :D

recyklerek

Paraująca woda oznaczałaby, że wlano do niej jakiś gorący środek, który barwi wodę na czerwono.

http://img352.imageshack.us/img352/9384/sdfsdfsdfiz3.png - widać wyraźnie efekt kręcenia filmu telefonem komórkowym w nocy.

Mahone93

A teraz chronologiczny plan wydarzeń :D

1.Eksplozja statku.
2.Próba zestrzelenia potwora.
3.Zabicie potwora? xD
4.Czerwona plama na wodzie xD
5.Przyciągnięcie ciała potwora na brzeg.

+ ewentualnie

6.Wiadomości w TV xD
7.Atak drugiego potworka na NY.

Mahone93

Na brzegu są wieloryby.
Czerwona plama i rybak, to pewnie moment, w którym potwór ugryzł wieloryba. Resztki widzimy wyrzucone na brzeg.

ocenił(a) film na 10
piT_7

Szczerze mówiąc, nie mam żadnego godnego uwagi pomysłu co do zdjęć z 1.18.08 ;f Nie dość że chronologicznie są porozrzucane (zdjęcie około pierwszej pojawiło się wcześniej niż zdjęcie z około dwunastej) do tego najpierw jakby, miały nas wprowadzić film, pokazać jak to będzie wyglądało i nadać klimat aż tu nagle pojawia się kolejne zdjęcie, niby nadal amatorka ale nie jest to już 'kręcone w domu' następnie dostajemy jakieś jakby części układanki ale za woła nikt nie może do niczego sensownego dojść(warto zauważyć że kolejne cztery zdjęcia są zrobione profesjonalnie), najbardziej powszechna wersja brzmi tak: miały się tam pokazywać zdjęcia z filmu ale stwierdzono ze pokażą na niej (plus jakieś kontrolowane przecieki typu stacje nadające komunikat o walącej się Chuai) niepełną historię potwora, ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć, Abrams-zagadka na dwóch nogach(;p) nie przemyślałby tego wcześniej? Trzymam się tego i ciągle próbuje dojść jakichś podtekstów, nawet jeśli ich tam niema, to ja je znajdę!!! xD

ocenił(a) film na 10
recyklerek

Proszę państwa, dzisiaj jest ten dzień, w którym możemy bez konsekwencji nawpieprzać się łakoci, ale jest to też dzień, w którym dostajemy info o Cloverfieldzie....ale nie pierwszej części ;D

Na zakazanej planecie pojawiło się ciekawe info (oczywiście pisane przez osobę, która w tym siedzi, gratsy dla ciebie, J.J.Adams) mianowicie, rozmowy z Reeves'em są już prowadzone, oczywiście przy produkcji dwójki udział ma wziąć cała wielka trójca-Goddard, Abrams, Reeves ;D

Do tego, możemy znaleźć ciekawe info 'Naszą tajemnicą było to, że potwór w filmie jest nowo narodzonym dzieckiem, odłączonym od matki. Jego frustracja, kiedy znalazł się w obcym, nieznanym miejscu była zatem zrozumiała.- Tak miał niedawno wypowiedzieć się Reeves. Adams sugeruje nawet ze w dwójce możemy zobaczyć mamusię-niby głupie ale pokazanie potworka domową kamerą, też miało być głupim pomysłem ;)

Pozdro dla ZP! ;P

recyklerek

O_o !!! Mamusia xD Czyli jeszcze większy potworek :D Wspaniale, czekamy na dójkę, czekamy!!! I pysznych pączków tak nawiasem życzę xD

Mahone93

I thx recyklerek za info :0

ocenił(a) film na 10
Mahone93

To w jakiś sposób, moja powinność. Sam jestem maniakiem tego filmu to przekazuje to innym, jak J.J. Adams ;P

recyklerek

Abrams, nie Adams xDD A tak na marginesie, też jestem jego fanem (My dwaj chyba najwięksi fani Clovera xD)Interesuje sie filmami, możemy obgadać kilka spraw xDD