PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68966
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Na początek napiszę, że to drugi film z rzędu ( pierwszy był '[Rec]' ), który oglądałem i był zmontowany z perspektywy bycia kamerzystą. Niestety 'Projekt: Monster' jest według mnie słabszym filmem od '[Rec]', ale z drugiej strony nie ma co porównywać bo to inne gatunki, jeden jest sci-fi drugi horrorem.
Jeżeli chodzi o film Matta Reevesa to na całe szczęście z każdą kolejną minutą się rozkręcał. Początek filmu do dla mnie słaby filmik obyczajowy, potem trzęsienie ziemi więc wydawałoby się, że jest tutaj coś z gatunku katastroficznego no i potem 'Cloverfield' zamienia się w film sci-fi.
W takim filmie spodziewałem się dużo lepszych efektów specjalnych, jakoś nie przekonał mnie ten duży potwór, te małe były całkiem całkiem. Jeżeli chodzi o aktorów to Odette Yustman chyba była wyróżniającą się postacią tego filmu.
Podobno ma być druga część filmu. Na pewno ją obejrzę bo jestem ciekawy co będzie dalej bo zakończenie filmu nic nie wyjaśniło, wręcz przeciwnie.
Moja ocena tego filmu to 6 na 10.

TonyMontanaa

Dodam tylko, że właśnie początek był dobry. Wyglądało to bardzo realistycznie. Ukazane przyjęcie i grupka osób, która staje się głównymi bohaterami akcji.

Mahone93

Uff... czekam na to wydanie DVD i sie doczekać nie mogę. Przez to zostałem zmuszony by dziś obejrzeć piracką wersję, ale spokojnie! Mam już przygotowaną odpowiednią sumę, by jak tylko "Cloverfield" się na DVD pojawił, to zaraz pobiec do sklepu i dokonać zakupu. Rzekomo będą tam zawarte dwa alternatywne zakończenia... I jakieś inne dodatki. Mniam!

Co do filmu - cudo, miodzio, nowe rozdanie w sztuce filmowej. Już kilkakrotnie rozpisywałem się dlaczego film mnie tak zachwycił, dlatego też nie będę teraz tego powtarzał. Niech wszyscy wiedzą, iż ten film (w moim mniemaniu) jest najlepsze! ;)

10/10

Pokarz się wersjo DVD!

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Turin_Turambar

Jeżeli lubisz takie klimaty to obejrzyj sobie film 'Rec'. Może nie jest to na na ten sam temat, ale świetny horror, który podobnie jak 'Projekt: Monster' jest ukazany z perspektywy kamerzysty !! Świetny :P

TonyMontanaa

Z horrorów to wolę te psychologiczne, więc jeśli ten 'Rec' to jakaś krwawa siekanina to wolę sobie odpuścić ;P Cóż - może wkrótce sobie go zobaczę i porównam z "Cloverfieldem"...

TonyMontanaa

No i zapoznałem się z 'Rec'. Cóż - możesz się śmiać, ale całego nie obejrzałem. Film strasznie ciężki, no i niestety krwawy. Strasznie nie lubię widoku człowieka zamienionego w zombie, który wgryza się w szyję drugiego i zaczyna "pożerać". Nie lubię też widoku człowieka, który spadł z wysokiego piętra na twardą posadzkę centralnie lądując na głowie. Krew, ścięgna, wszyscy z czasem pożarci i zarażeni. Film zapowiadał się dobrze , ale już przy pierwszej scenie z zombie zacząłem podejrzewać, iż to będzie niesmaczny horror.
Ogólnie widać, że aktorzy byli fantastycznie dobrani, atmosfera również prawidłowa... ale, jest jedno ale: ja za takimi filmami nie przepadam. Wolę inny rodzaj strachu i mocnych wrażeń - dokładnie taki jak w bezbłędnym "Cloverfieldzie", prawidłowym "Blair witch project", bądź dobrych psychologicznych "Innych", itp.:
Jeśli mam się pobać to wolę się wybrać na "Sierociniec".
Jednym słowem - 'Rec' nie polecam każdemu, kto nie przepada za zbyt dużą dawką wrażeń. Już lepiej się trochę pośmiać na "Pile" ;P

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
TonyMontanaa

Jeśli chodzi o [Rec] to rzeczywiście nie ma co porównywać. Rec poleciłbym z czystym sumieniem każdemu kto ma dosyć amerykańskich horrorów które bardziej wywołują śmiech niż strach:) Natomiast co do Cloverfield to jedyne co mi sie w tym filmi podobało to to że nakręcony z perspektywy kamerzysty. Natomiast cała reszta nic szczególnego. Ale ogólnie ok - 5/10.