PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68961
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Jak w pytaniu. Jak rozumiecie końcówkę filmu? Co sądzicie o takim zakończeniu, oraz jak ją interpretujecie?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
pionas666

Dokładnie tak, tamci zginęli pod gruzami najpewniej wskutek bombardowania wojska (byli w strefie zagrożenia). Co do potwora, jak to zwykle bywa w przypadku niezidentyfikowanych-gigantycznych-potworów-morderców są dość wytrzymałe więc nie ma się co dziwić, że bomby nie dają rady ;)

ocenił(a) film na 10
Pableks

Sygnał dźwiękowy miał być za 2 minuty - sygnalizować strefę zagrożenia , a bombardowanie miało być 15 minut później.Kiedy ta dwójka schroniła się w tym tunelu ,prawdopodobnie Monster zmiażdżył ów tunel.

ocenił(a) film na 5
Huang_jiaoshouTai

a nie czasem sygnał na dwie minuty przed bombardowaniem?

julka_k

właśnie, 2 minuty przed.
a co do zabicia potwora to może dowiemy sie z kolejnej częście, jeśli kiedyś poswstanie ;)

ocenił(a) film na 8

zgineli

ocenił(a) film na 7

spuscili atomowke na NYC i koniec potwora :P

ocenił(a) film na 7

Myślę, że wszyscy zginęli, taśma przetrwała ale z uwagi na końcowe nagranie śmiem twierdzić, że wojskowi zataili wszystko co nagrane zostało podczas tragedii. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia i myśli.

ocenił(a) film na 8

...:::[SPOILER]:::...
Moim zdaniem te końcowe przebitki z taśmy z parku rozrywki pojawiły się tam po to, aby podsumować drugi główny wątek filmu - potrzebę bliskości. Przez cały film przewijały się przebitki z poprzedniej taśmy pokazujące uczucie głównego bohatera do jego dziewczyny. To właśnie to uczucie napędza go przez cały film i motywuje do przejścia przez pół miasta, aby w tak niebezpiecznych warunkach nie zostawiać swojej miłości na pastwę losu. Te ostatnie przebitki mają podsumować tę straceńczą wyprawę - nie ważne czy uda im się przeżyć, ważne zawsze będą razem.

Może nieco nadinterpretuję, ale uważam, że to był zamierzony efekt budowany przez cały czas trwania filmu. Oprócz pracy kamery był to drugi element wyróżniający "Cloverfield" na tle innych monster-movie. Jak interpretować końcówkę, to na całego! xD
...::[SPOILER OFF]::..

Khaosth

Powiem ci że myślałem po części także nad takim zakończeniem. I zgadzam się z tobą w 100%, jednakże jestem cholernie ciekaw co stało się z tym potworem : D
To jak oni byli razem, to było pokazane po tym wybuchu tak? Bo tak przez mgłę to zakończenie pamiętam.