PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68966
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

No, film fajny, ciekawy i w kinie warty obejrzenia. Jak sie pojawi na dvd to polecam tylko osobą z mega nagłośnieniem :-P Określę to tak dźwięk potwora tak prawdopodobnie od dźwięku z 5 razy w czasie filmu żałowałem że zjadłem chrupki i piłem kole :-P To jest plus. Następnym plusem jest pomysł, charakteryzowanie tego na para dokument jest ciekawe. Obraz "z ręki" można odczytać jako plus lub minus, napewno dodaje smaczku. Kiedy nasi bohaterowie natrafiają na nacierające na potwora wojsko a Hud się chowa za samochodem chcąc uchwycić monstrum to sam kombinowałem jak się wychylić i złapać dobre ujęcie :D). W czasie imprezy naprawdę da się "zżyć" z bohaterami.
A teraz minusy, końcówka filmu helikopterek sie rozbija bohaterowie uciekają Hud się wraca po kamerkę i znikąd pojawia się potworek i gapi się na kamerzystę, po czym nachyla się mlaszcze paszczą i upuszcza zwłoki! No bez jaj to bydle było wielkości wieżowca, miażdżyło czołgi stopą, był tak wysoki, że zwalił helikopter na ziemie i nagle nachyla sie żeby ugryźć robaczka(z jego perspektywy kamerzysta tak wyglądał)? To jakiś żart? Baterie w kamerze pomijam bo po pierwsze to nie musi być aż taki realny film, po drugie Hud mógł mieć zapasową którą zwinął np. z sklepu z elektroniką. Koniec filmu zostawił podobne odczucie jak ostatni odcinki pierwszej i drugiej serii lost (wiedząc że na następną serie trzeba poczekać). Film się po prostu kończy i zostawia tyle pytań ile rozwiązał, aż się prosi o następną część z punktu widzenia innych mieszkańców lub np. żołnierza (to by był wypasik :D). Innym minusem są obrażenia bohaterów, pajączki w metrze mimo że zaatakowały wszystkich to ciężko poraniły i w konsekwencji zabiły tylko jedną kobietę, Beth (nie wiem czy poprawnie pisze to imię) była przebita prętem zbrojeniowym i tak sobie leżała dobre kilka godzin, po czym ją zdjęli i parę scen dalej całkiem żwawo ucieka. No wybaczcie ale nawet najlepszy amerykański Rambo albo rosyjski gieroj by już się wykrwawił i zwijał sie z bólu.
Ruskim gierojem można też spokojnie nazwać naszego monstera który mimo ostrzału z rakiet, pocisków i bombardowań nadal żwawo rozwalał miasto.

W sumie film warty obejrzenia, ma kilka niedociągnięć ale ogólnie pozostawia uczucie niedosytu (ale takiego dobrego. Wiadomo że już sie dostało dużo, że on sie musiał skończyć bo inaczej by nie był tak "realistyczny" - aż się prosi o kontynuację! Najlepiej obejrzeć w kinie i czekać na kontynuację bo jeśli się takiej doczekamy to mam przeczucie że będzie niesamowita (i bez obejrzenia pierwszej części czegoś będzie brakować).

Moja ocena 8/10

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
GODsaveTHEcat

Chmm chyba muszę coś sprostować, pisałem o tym jak potwór zjada Huda. Po pierwsze pojawia się znikąd (nie słychać jak do nich podchodzi), a po drugie przecież on powinien być gigantyczny a ten z parku wydaje sie mniejszy. Jak ktoś widział już film to polecam obadać to:
http://www.youtube.com/watch?v=BHkc3Au8EcA&feature=related

Wyraźnie widać że są co najmniej dwa potwory. To by wiele wyjaśniało

GODsaveTHEcat

http://www.youtube.com/watch?v=LjgEiebTm8s&feature=related Takie małe przypomnienie :)

ocenił(a) film na 8
Mahone93

No tak właśnie wygląda ten potwór :D a na końcu ten moim zdaniem drugi potworek. Na tym filmiku nie ma tej przejmującej ciszy zanim wychodzą z helikoptera :D potem dopiero wychodzą Hud się wraca i słychać ten ostatni krok potworka. Moim zdaniem ten parkowy potwór to jakieś młode albo coś, jest raczej mniejszy od tego co widzieliśmy kiedy uciekali do metra i wygląda inaczej (ten z metra ma podłużny pyszczek i nietoperzowy nos a ten z parku wyglądem pyska przypomina piranie). "Młody" sobie siedział w parku i nagle obok niego spadł helikopter to podszedł i sprawdził co to :-P
Swoją drogą i tak mało wiem z tego filmu, do końca nie wiadomo co się stało z Marleną (umarła ale czemu tak krwawiła coś z niej wylazło, wybuchła czy po prostu tak krwawiła), nie wiadomo co to za pajęczaki (jakoś nie widzę sceny w której potwór mówi ze to jego dzieci :-P), nie wiadomo co z siostrą Roba, co to za wybuch na początku ataku, skąd się wziął monster i czy go zabili (sądząc po odwróconym głosie to nie). Nawet nie było dobrego ujęcia potwora (inaczej by nie było dyskusji nad tym czy były dwa czy jeden potwór). Mam nadzieje że nie karzą nam długo czekać na film pokazujący wydarzenia z Cloverfield, z innej perspektywy.

GODsaveTHEcat

Wspominałem wcześniej, w innym temacie, że to inne potwory - ten sam gatunek, jednak różne wielkością.I zapewne ten "mniejszy" powstał z Marleny :p

ocenił(a) film na 8
Mahone93

W którym temacie? Z tą Marleną toś wypalił xD Szybko by to coś urosło :P ale byłaby fajna ironia, kolo zabity przez stworka który rozsadził jego dziewczyne xD

ocenił(a) film na 8
GODsaveTHEcat

Jedyne co w tym flmie mi się nie podobało to zmieniający się wygląd potwora;p Jakby robili to na szybko licząc że nikt nie zauważy.A może jednak są 2.A w squelu będzie jeszcze więcej:)

Daner

Na pewno nie jest 1, przecież potwór by się nie kurczył i nie powiększał z godziny na godzinę, ale jak dobrze pamiętam helikopter rozbił się w nocy, a bohaterowie ocknęli się w dzień i akurat wtedy potwór zaatakował Huda.Ciekawe, dlaczego nie zrobił tego jak sobie leżeli we wraku :D

Mahone93

Sequel to już pewnie nie będzie to samo.Jak akcja będzie rozgrywała się z perspektywy wojska albo Japończyków to nawet nie idę do kina.Ja chcę ludzi, pierwszych, lepszych, bawiących się na imprezie! xd A sądząc po zdjęciach na 01-18-08.com to jest pewne, iż akcja będzie ukazana oczyma wojska.Chyba, że pokażą inne miasto - bo nigdy nie wiadomo ile było potworów, jak już powiedziałem.I to by było nawet dobre, chociaż przereklamowane - jedna grupka miała kamerę, druga grupka miała kamerkę i dwie kasety się zachowały, no ale twórcy mają czas.Pierwszej części towarzyszyły niezapomniane emocje, które wgniatały w fotel i dostarczały adrenaliny, a my czuliśmy się tak, jakbyśmy się znajdowali w centrum akcji.Pozostaje nam czekać na premierę DVD, a tym samym na ekskluzywne materiały spoza planu + dodatki.

ocenił(a) film na 10
Mahone93

Ludzie przypominam wam , ze to serial tworcow lost wiec to czy jest jeden czy dwa potwory to nie ma sie co zastanawiac!Oni jeszce wymysla takie cos ze wam szczena opadnie!

ocenił(a) film na 8
Mahone93

Czy ja wiem jak byłeś na ZP to wiesz ze historia jest ciekawa :D Mogliby nakręcić film o powstaniu potwora :-) Ale skoro juz prawie całą historie opisali to po kij xD Z perspektywy zwykłego szarego żołnierza to też byłby ciekawy film wyobraź sobie mały oddziały oddzielony od reszty który spierdala przed potworem a wszystko kręcone z kamery na hełmie :-)

Aha pomyliło ci się z helikopterem ostatni helikopter miał odlecieć o 6:00 a oni się rozbili w parku i po około minucie przejmującej ciszy wyszli z hoptera. Masz racje te rozmiary i wygląd potwora to nie może być wypadek przypadek w takim filmie!

ocenił(a) film na 8
GODsaveTHEcat

Jest zgrubsza wytłumaczenie powstania monstera. W ostatniej scenie filmu coś wpada do morza to coś to satelita ChimpanzIII (chyba). Potem w skrócie to wyglada tak:

- potwór (mały) zalicza w czapę satelitą (Reeves mówi o potworze jako nowonarodzonym dziecku);
- budzi się i pływa po morzu przez miesiąc;
- Tagruato trafia na niego poszukując satelity
- statek Tagruato holuje monstera na Chuai Station, ktora dobywa tajny składnik Slusho;
- potwór opija się składnika, momentalnie pada rośnie na dwa łokcie, a nawet więcej, nabywa zdolności regeneracji;
- zjada platformę;
- płynie (albo idzie po dnie) do Nowego Jorku.

Jak ktoś sie nie wgłebił w tekst na ZP to napisze tutaj Tagruato to firma zwiazana z oceanem (platformy wiertnicze itd) Chuai to Station to ponoć platforma wiernicza ale jest związana z wydobobyciem tajnego składniaka z tego co pamietam to jakiś nektar głębokomorski. Ten tajny składnik jest dodawany do Slusho (taki napój) należącą do Tagruato. Ten tajemniczy składnik ma dziwne właśicowaci wywołuje miedzy innymi wzrost, wyostrzenie zmysłów i uczucie eufori (z teog ostatniego powodu jest dodawany do napoju) Oprócz tego jest jeszcze TidoWave taką ekologiczna bojówke która walczy z Tagruato bo zanieczyszcza oceany itp.

Na zakazanej planecie jest to dogłębniej opisane i jest fajny filmik jak sie zawala platforma Chuai :-)

GODsaveTHEcat

Tak! Cloverfield 2 będzie opowiadał o wszystkim co wydarzyło się przed pierwszą częścią.Zobaczymy od czego się zaczęło i o co chodzi! Taką własnie mam teorię i wierzę w nią.

ocenił(a) film na 8
Mahone93

A na jakich poszlakach ją opieresza? Bo ja słyszałem tlyko że nawet producenci jeszcze nie wiedzą co stworzą :-P

GODsaveTHEcat

Nie będzie retrospekcji. Planowane jest użycie osoby, która była na moście podczas jego zawalenia i która pojawiła się w kadrze Hud'a na chwilkę i również kręciła film. Proponuję oglądnąć filmik na stronce: http://1-18-08news.com/ -> trochę można się dowiedzieć ;p

pinczu

pinczu, uprzedziłes mnie.

tak to prawda, prawdopodobnie druga część bedzie opowiadana z innej amatorskiej kamery ktorą to właśnie możemy zobaczyć w scenie na maście po drugiej stronie ^^

"prawdopodobnie" bo to nie jest jeszcze fakt ^^

ocenił(a) film na 8
yazoo69

Chyba na ZP (nie jestem pewien) pisalo ze raczej to nie będzie kręcone tą samą technika (amatorka kamerą), tak czy siak gdzieś tak wyczytałem.
Z jednej strony było by ciekawie dyby bylo pokazane z innej amatorkiej kamery, z drugiej kopiowanie tej samej techniki moze nie wyjsć na dobre *chyba ze wymyślą fajną historie).

ocenił(a) film na 10
yazoo69

Ciekawe skąd to wiecie, bo "najświeższe" info to takie że odejdą od stylu z kamerą ale postarają się zaskoczyć czymś nowym ;P Ta, możemy zacząć się bać ;) Tak się składa że dość znacznie przełożono premierę Star Treka, możemy się tylko domyślać co w tym czasie ma zamiar robić Abrams, leżeć do góry brzuchem i myśleć jaki to on jest wspaniały albo zacząć kręcić coś innego ;D

Możemy jedynie się domyślać co zobaczymy, możliwe że jedynka była tylko wejściem do świata Cloverfield.

Btw. Szkoda że nikt nie napisał książki o Cloverfield, pewnie przeczytał bym ze 3 razy xD

ocenił(a) film na 8
recyklerek

No właśnie o tym pisałem :-) Słyszałem że Abrams zaczyna jeszcze inny projekt (i moze stąd te opuźninie star treka). Niestety ten nowy projekt to nie Cloverfield 2 tylko jakaś tajemnica :/ Mam nadzieje ze szybo wyjdzie dwujeczka bo się zapomni co bylo w pierwszej części :D

GODsaveTHEcat

widocznie nie potrafisz szukać..

"wyczytałeś na jednej ze stronek?" AHHAHAHAHAHHA CZŁOWIEKU JAK BEDZIESZ WIERZYŁ WE WSZYSTKO CO PISZĄ NA STRONACH TO DALEKO NIE ZAJDZIESZ.

ocenił(a) film na 8
yazoo69

Nie pamietam gdzie to wyczytałe (pewnie na Zakazanej Planecie bo tam tylko zerkałem). O lol a gdzie nimby mam "zajść" ? To nie ja kręce ten film xD W sumie za miesiac zapomne i przypomne sobie jak wyjdzie Cloverfield 2 :-)