PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68961
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Ja również miałem wczoraj okazję zobaczyć pokaz przedpremierowy w CC i szczerze powiem, że jestem naprawdę bardzo miło zaskoczony.
Czytając opinie zarówno na filmwebie jak i na imdb byłem przekonany, że trafię na niezłą kaszanę a uczucie oczekiwania, które zostało we mnie wywołane umiejętnie skleconymi trailerami, zostanie zawiedzone.
Tymczasem okazało się, że "kamera z ręki" wcale nie przeszkadza, i wbrew opiniom ładnie wszystko widać,
stworas może i nawiązuje do godzilli ale... co z tego??
Tak naprawdę to chodziło w filmie o to, żeby pokazać atak "znikąd" i pokazać zaskoczenie i zagubienie ludzi.

No i najważniejsze - czytając opinię widzę, że mało kto zauważył skąd się wziął ogromny gad niszczący Manhattan. Co więcej - wszyscy uważają to za największe w całym filmie niedopowiedzenie.
ALE TYLKO UWAŻNI WIDZOWIE zauważyli skąd się wziął: ostatnia scena, Rob z Beth na plaży, ujęcie z kamery na Ocean i kawałek piasku. W pewnym momencie mały obiekt, niczym meteoryt, wpada z nieba do wody!!!!!
Oczywiście nikt na ekranie tego nie zauważa bo jest to ledwie uchwytne. Podobnie jak większość osób w kinie :))))

ocenił(a) film na 9
blnowak

Aha.... jedna rzecz która mnie w filmie cholernie irytowała to product placement... i to nie jakiś sprytnie zamaskowany lecz chamso walący po oczach (Sephora, Wrigleys, Nokia etc. )

no :)

ocenił(a) film na 10
blnowak

ojej ale Ty masz problem, wyjdź na ulicę to tez zauważysz, że prawie każdy emanuje jakimś logiem...

blnowak

Cuż według mnie to by było trochę dziwne gdyby w ulubionym miejscu kosmitów Nowym Jorku nie było w ani jednym ujęciu żadnego produktu. To po prostu sprytna reklama może mało suptelna ale jednak trochę pasuje

ocenił(a) film na 10
blnowak

Dużo osób o tym wiedziało, ale nie dostrzegło, w tym ja, w tej scenie szczególnie wytężyłem wzrok, no ale możliwe że przez chwilę skupiłem się na jednej stronie ekranu (siedziałem w 5 rzędzie,licząc od ekranu....) a satelita mignął mi w drugim. No ale zaraz skoro satelita spada do oceanu przy Coney Island, dajmy na to że potworas się budzi, no i zamiast przypuścić atak na Nowy York, to płynie sobie 600km. dalej żeby rozwalić jakąś stację, by ponownie wrócić i zniszczyć Nowy York? trochę to dziwne, a może mamy do czynienia z czymś jeszcze? albo to jest jakby kontynuacja....? ciekawy to jest temat zważywszy na to jak popularne w tym całym zamieszaniu było Tagruato, o którym w filmie nikt nic nie wspomina...

ocenił(a) film na 10
recyklerek

Tu się muszę zgodzić, stają pod perfumerią, a kamera szczególnie wolno się porusza by na pewno wszyscy zobaczyli oczojebne logo "SEPHORA" xd

recyklerek

To się nazywa reklama firmy kosmetycznej xD "Nokia - Connecting People" - rzeczywiśćie łączy ludzi xD

Mahone93

A skoro miał to być film o potworach to możemy liczyć na coś więcej, ale zauważcie: najpierw był wybuch jak bohaterowie wyszli na dach/taras, a głowa Statuły spadła jak wyszli oni na zewnątrz.No a jeden potwór nie mógł być w dwóch miejscach jednocześnie :D Czujecie to? xD

ocenił(a) film na 8
Mahone93

a ten pierwszy wybuch to nie była eksplozja tankowca przy statui? czysto spekuluje, moge sie mylic.

ocenił(a) film na 10
Mahone93

nie? xD

Na upartego, można by się doszukiwać kolejnego potwora, ale raczej, nie będziemy mieli do czynienia z całą rodzinką, będzie ten wielki bydlak i pasożyty-oczywiście, mówię o kontynuacji :P

recyklerek

Wydaje mi sie dziwne żeby satelita miała zbudzić potwora.
Ponieważ:
a) Zauważcie, że niezbyt to daleko od brzegu, a wielka głębia to nie jest.
Możliwe, żeby na płyciźnie tak długo spoczywał?
b) Śpiący od bardzo dawna byłby hmm obrośnięty czymś?
c) Prawdopodobnie byłby przykryty warstwą jakiegoś mułu albo choćby piasku z dna.
d) Satelity przecież nie są duże. Zależy to oczywiście od przeznaczenia satelity. Wiec satelita po uderzeniu w wodę (wstrzymanie) zaczęłaby opadać na dno. I niby takie dotkniecie miałoby zbudzić drzemiącą od dawna bestie?
e) Satelita akurat spadł na potwora? :P Czy to nie naciągane? :)

Nie znam sie na tym wszystkim ale takie wnioski mi sie nasuwają. Korci mnie to od dawna :) A, co wy o tym myślicie?

swan_2

Chodzi o promieniowanie, mogę się mylić...

ocenił(a) film na 10
swan_2

Wiesz, nie wiemy, czy ta satelita była mała bo była mała czy była mała(ja sie wcale nie powtarzam xDD) bo była daleko...

A mnie nadal nie daje spokoju to że on zatopił platformę wiertniczą, akurat
tą od Tagruato i co się do cholery dzieje z tym całym Tagruato i czemu Ganu przyjechał akurat do NY i co ma Slusho do tej całej hecy? bo ja na imprezie widziałem piwo a nie rozweselający napój, na dobrą sprawę gdybym wcześniej
nie czytał newsów dot. Cloverfielda to bym się w życiu nie domyślił że z tym wszystkim ma coś wspólnego jakaś japońska firma...

Na usprawiedliwienie teorii o satelicie, może miała jakieś składniki, lub paliwo, które w połączeniu z czymś tam rozbudziło potwora

recyklerek

Ehh,pewnie znowu gra Abrams'a polegająca na tym ,że coś zostało specjalnie dodane(ma wzbudzić w nas ciekawość i tajemniczość) ,a resztę sam się domyśl :|Tak samo było z tą twarzą w chmurach na plakacie.Spójrzcie na datę w tej ostatniej scenie(w lewym dolnym rogu)-27 Apr ,a impreza,urodziny są 22 MAY czyli co ,miesiąc się potwór budził?!. A ja mam pytanie w sprawie tego ile ich jest. Kiedyś widziałem trailer w którym była ukazana scena na dachu i były dwa wybuchy w krótkim czasie w dwóch w miarę daleko oddalonych miejsc, w filmie tego nie widziałem.Może więcej się dowiemy w wersji DVD ,no cóż znowu trzeba czekać:)

ocenił(a) film na 10
pkp18_2

Apropo, wiadomo kiedy będzie wersja DVD? pewnie nie prędko, no ale moze gdzieś już była data wydania ;P

ocenił(a) film na 10
recyklerek

Parenaście minut temu na ZP pojawił się news, w którym J.J.Adams(autor newsa ;P) wyłowił ciekawy fakt, satelita na Coney Island spada w drugiej połowie kwietnia a atak potwora mamy w drugiej połowie maja, co daje nam miesiąc! :)

Do tego, bardzo ciekawie wydedukował i połączył niedopowiedziane wątki:

//

O ile można wydedukować (zapomniałem o mandze, więc korekta):
- potwór (mały) zalicza w czapę satelitą (Reeves mówi o potworze jako nowonarodzonym dziecku);
- budzi się i pływa po morzu przez miesiąc;
- Tagruato trafia na niego poszukując satelity
- statek Tagruato holuje monstera na Chuai Station, ktora dobywa tajny składnik Slusho;
- potwór opija się składnika, momentalnie pada rośnie na dwa łokcie, a nawet więcej, nabywa zdolności regeneracji;
- zjada platformę;

//

Ciekawe wyjaśnienie, dość prawdopodobne i zwięzłe, szkoda że nam tego nie pokazali(jak rośnie, jak sie budzi itd.)chcoiaż z drugiej strony nie można mieć wszystkiego, film i bez tego wycina resztę Monster Movie ;D

ocenił(a) film na 10
recyklerek

Zwracam honor koledze! Nie tylko Adams zauważył rozbieżności ;) POzdro. i sorry za triple-post ;P

ocenił(a) film na 9
recyklerek

Ale to nie satelita tylko właśnie stwór. Chyba, że satelita z potworkiem...
Może kiedyś się wyjaśni.

ocenił(a) film na 9
silverene

moze jest jakis urywkowy filmik np na youtubie gdzie widac jak na tym ostatnim ujeciu widac co wpada do wody?? bo ja nie dostrzeglem :(

recyklerek

Mam pytanie ... kurde kiedy ten satelita zlecial ? nie załapałem tego momentu ...

rafal_czarnocki

http://www.youtube.com/watch?v=8XYERYYOyJQ tutaj masz to pokazane:)

ocenił(a) film na 10
powelt

Ja w kinie dopiero za drugim razem to wyłapałem, ale było widać całkiem wyraźnie.

ocenił(a) film na 10
blnowak

tak naprawde to cholera wie skąd ten stwór się wziął! odp może być zaskakująca tak jak wszystkie wątki w tym filmie :)
No ale to co piszesz jest bardzo prawdopodobne biorąc pod uwage że po tym jak spada satelita Tagruato prawdopodobnie morduje bologiste Kazui Ichigawa wraz z rodziną który pracował nad "czymś wielkiem" (Eko-terroryści na stronce T.I.D.O wyraźnie osądzają ich o to)
Kiedy eko-terroryści wybrali sie aby zbadać tą sprawe na platforme napotykają na uzbrojonych zamaskowanych ludzi, chwile później platforma sie zawala.
We wszytkich postach mówione jest o tym że Tagruato znalazło "COŚ" przy poszukiwaniach satelity- nie ma żadnych konkretów :(

Oczywiście poruszają także temat słynnego składnika napoju Slusho, pamiętacie fragment z filmu jak Marlena zaczeła pęcznieć po ugryzieniu przez malego stwora- w komentarzach na temat działania napoju można znaleźć tekst:
PO WYPICIU SLUSHO MÓJ BRZUCH EKSPLODUJE SZCZĘŚCIEM

tak więc albo składnik posiada potwór (w co bardziej wierze) albo składnik był testowany na jakimś żyjątku które sie późnej zmutowało

?? TEN FILM JEST NIESAMOWITY !!
Jedna wielka zagadka , to jest najbardziej intrygujący film a raczej historia jaką znam:) No bo w końcu film to tylko 7 godzin z całej tej zagmatwanej historii :)

ocenił(a) film na 10
blnowak

Jestem za tym że to sam potwór wleciał do wody ale trzeba poczekać na drugą część na pewno tam sie wszystko wyjaśni (a za film daje 10/10) najlepszy Monster Movie 2008 roku

ocenił(a) film na 10
blnowak

a tak po za tym pozdro dla tych którym film sie spodobał