PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 69027
6,0 32 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Ciężko w dzisiejszych czasach zrobic coś innowacyjnego nie powielając wczesniejszych schematów, mimo wszytsko twórcom "Cloverfield" to się udało. Innowacyjna jets forma tego filmu. Stylizowany na dokument filmowany "z ręki" film fabularny. Do tej pory filmy z ręki uznawano za najgorszą i najsłabszą formę przekazu, ale jednoczesnie za najbardziej wirygodna i pewnie to przeświadczenie kierowało twórcami tego filmu.

Wyknanie, nie pozostawia nic do życzenia , bardzo spójne i wiarygodne zdjęcia, dobre efekty specjalne , które wyglądaja w miare naturalnie i nie psuja konwencji dokumentu. mamy dodatkowo wyraxne postacie głownych bohaterów, sa oni momentami mało wyraziści, a niestety powoduje to, że ciezko sie skupić na dialogu lub konkretnej sytuacji. Co nie zmienia faktu , ze film zagrany jest bardzo dobrze. Poza tym gra aktorska była podstawowym warunkiem aby ten film mógł być odbierany za dokument.

Wady to długośc filmu, za krótki. Momentami brak logiki i zbyt duży chaos na ekranie utrudnia odbiór filmu , ktory i tak juz jets dosc trudny w odbiorze. Te wady powoduja , ze film moze nie przypaśc do gustu kinomanom , którzy preferują spójną i czytelną fabułę filmu.

Moja ocena to 7/10 i zachęcam do obejrzenia tego jakże innego filmu...

ocenił(a) film na 2
VAXER

..dobre efekty specjalne ..jakie ?? aktorstwo ? żałosne.. za krótki? w sam raz,dłużej by nikt tego nie wytrzymał.. ale o gustach się ponoć nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 7
adamxx68

Efekty specjalen stały na wysokim poziomie. Zobacz na mechanike ruchów tego potwora, wybuchy, zawalone budynki, wszytsko to doskonale połączone. Mozę przez ten chaos na ekranie po rpsotu trudno było Ci się skupić, ale naprawdę tutaj przyczepić sie nie można. oczywiście to nie jets równiez zadne wielkie osiagniecie w dziedzinie animacji komputerowej czy coś, ale robi pozytywne wrażenie.

Co do aktorstwa, to dla mnie postacie na ekranie były wiarygodne, cieżko sie było z nimi utożsamiać, ale sprawiły wrażenie żywych przerazonych ludzi, którzy znaleźli sie w wyjątowej sytuacji. Były oczywiście momenty słabsze grosteskowe, ale wspomniaem o nich. Oceniajac calość drogne błedy nie mogą pzresłonic dobrych cech.

To prawda o gustach sie nie dyskutuje podobno, jendka ja nie gustuje w takich filmach, bo nigdy wczęsniej takiego nie widziałem, dal mnie konwencja filmu jets trudna w odbiorze, ale robi wrażenie i sprawia, że widz staje się bezpośrednim obserwatorem zdarzen i lepiej moze sie wczuć w to co dzieje sie na ekranie...

Film doskonały nie jest, ale na pewno nie jest słaby.

użytkownik usunięty
VAXER

Nie mogę zrozumieć ludzi czepiających się aktorstwa w Cloverfield. Moim zdaniem aktorzy bardzo wiarygodnie wcielili się w przerażonych ludzi. Lizzy Caplan (Marlena) zagrała świetnie.
Efekty specjalne także są rewelacyjne, oglądanie tego filmu w kinie było dla mnie niesamowitym przeżyciem.