PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68966
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Obejrzałem właśnie Mgłę.Film na równi z Cloverem wg. mnie.Doszukałem się wiele podobieństw między tymi dwoma filmami.Jestem mile zaskoczony.Póki co 2 najlepsze Monster Movie w historii.A jeszcze do niedawna sądziłem, że Mgła to po prostu kolejny remake...Stephen King - brawo.

Głosujcie, który film lubicie.Ten sam gatunek filmowy, więc temat jak najbardziej odpowiedni.Oczywiście nie pozwoliłbym sobie porównywać obu filmów, jakby było inaczej.

ocenił(a) film na 6
Mahone93

Moim zdaniem nie ma sensu porównywać MGŁY Do CLOVEFIELD....niby i tu i tu potwory ale treść filmów już jest zupełnie inna. "Clovefield" stawia w centrum wydarzeń właśnie potwora...natomiast we "Mgle" potwory są tylką tłem wydarzeń mających na celu pokazać ludzkie zachowanie w ekstremalnych warunkach. Dla mnie "Mgła" nie jest hmmm typowym monster movie (nawet nie wiem czy bym go do tego typu filmów zaliczył) jak "Clovefield"...

_EemuU_

SPOILERY

Zauważ, że jest wiele podobieństw.Między innymi walka o przetrwanie, sam potwór.Były też małe potworki, które można porównać z pasożytami w Cloverfield.Wojsko, które niby jest, ale go nie widać.Również bohaterowie ukrywają się w sklepie tu i tu.Na zewnątrz panuje zamieszanie.I to, że wszyscy główni bohaterowie oprócz Davida giną, jak w Cloverfield.Mgła jest jednak na podstawie powieści, a Cloverfield powstał w głowie J.J. Abramsa.To ten sam gatunek.Gdyby wszystko było kręcone "z ręki", to jak się patrzy druga część Cloverfielda.Ten sam klimat i też akcja podchodząca bardziej pod dramat.Chęć ratowania ludzi, za cenę swojego życia.Tak więc wydaje mi się, że przedstawiłem wiele argumentów :P

ocenił(a) film na 6
Mahone93

Oj to ja chyba inne filmy niż Ty widziałem........bo nawet jakbym się starał jak moge to podobieństw (aż takich) nie widze :) :) więc ja porównywać raczej nie będe :)

ocenił(a) film na 10
Mahone93

a ja się zgodzę w 100%, fabuła nieco inna, jeden ma być horrorem a drugi katastroficznym, ale obydwa są "dramatami" i mają podobne sceny, np te w sklepie czy te wielkie potwory pokazane z punktu widzenia człowieka a nie z 10 różnych ujęć jak Godzilla. Jak dla mnie oba filmy sa świetne, ale chyba niektórzy wolą oglądać lejącą się krew jak w pile...

Mahone93

chyba zartujesz... Mgla to najgorszy horror, jaki w zyciu widzialem, i nie jestem odosobniony w moim pogladzie - cala (CAŁA) sala smiala sie co chwila - akurat tego nie podzielam, bo film byl raczej nudny, a nie smieszny, ale na pewno nie straszny. Cloverfield jest swietnym monster movie, a Mgla tandetnym horrorem, nie mozna ich porownac.