PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68963
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Po jakiemu to? Polsku? Angielsku? Ale ktoś dał ciała!

Sidzirodzi

Heh, czyżby ktoś był zdziwiony niekompetencją polskich tłumaczy? :P

ocenił(a) film na 10
Lubie_chipsy

dajcie sobie ludzie spokój z zakładaniem takich tematów, jeśli chodzi o dystrybucję to Polska jest krajem trzeciego świata i w najbliższym czasie się to nie zmieni

recyklerek

To że Polska jest strasznie zacofana w jakości dystrybucji to prawda, ale myślę, że warto zastanowić się nad powodami. Może dystrybutorzy zarabiają za mało? Może mają za małą siłę przebicia, a może nikt u nas nie zdaje sobie sprawy, ze film to przemysł, a rzadko kiedy przemysł idzie w parze ze sztuką. Ba! Przemysł musi dostarczać produkt o określonym standardzie.

Jakoś brakuje dobrych rzemieślników, którzy wyprodukują dobro konsumpcyjne, jakim jest film rozrywkowy, lub sprowadzą i sprzedadzą go bez rażących wpadek, tak jak tutaj. Nie wróżę filmowi wielkiego sukcesu, bo film z takim tytułem dużej ilości ludzi nic nie powie. Ba, może nawet zasugeruje coś całkiem odwrotnego. Na przykład komedię albo thriller naukowy, a nie katastroficzny film s-f.

Sztuka w kinie (również Polskim) ma się dobrze i nie o sztukę chodzi, lecz powtórzę: o przemysł i jego jakość w Polsce.

Pozdrawiam.

Sidzirodzi

Tłumacze mają pewnie niezłą zabawe przy tlumaczeniu każdego tytułu.

Czy tylko ja czuje lekkie .. hmmm ... zażenowanie, kiedy kupując bilet na seans muszę rzucić pani w oknie kasy tytuł w stylu "Projekt : Monster" ? :)

Os4ka

... noo z deczka wstyd :D ... ja tam powiem orginalny tytuł < tylko ciekawe czy mi sprzeda bilet czy powie, ze takiego filu tu tutaj nie puszczają >