CLOVERFIELD bez wątpienia miał jedną z największych i najciekawszych kampanii reklamowych w dziejach. Jeszcze dziś pamiętam te tajemnicze trailery i zdjęcia, dziwny napój Slusho, brak tytułu, teorie spiskowe i liczne nagrania komórką hehe np. z zatopienia pewnej platformy. I powiem wam jedno. Śledzenie tego wszystkiego było nawet ekscytujące. Co jakiś czas pojawiały się na oficjalnej stronie nowe zdjęcia na których można było dostrzec różne dziwne rzeczy. Cała kampania okazała się strzałem w 10 !. Dzięki Ci J.J Abramsie za to! Ogólnoświatową dyskusję internetową ożywiła chęć poznania wyglądu potwora atakującego miasto. Kurcze ile to było teorii i plotek, ile rysunków? A to że to będzie GODZILLA a to że CTHULU( chyba dobrze nie napisałem)... . Jeszcze raz podkreślam, że reklama tego filmu była olbrzymia i na pewno przyczyniła się do sukcesu tego obrazu jaki odniósł on na świecie. No i oczywiście jeszcze świetny pomysł z tym nagrywaniem amatorska kamerą. Mówię wam- widok zniszczonych budynków i ataku tego dziwnego stworzenia widziane z perspektywy zwykłego gościa, który trzyma kamerkę naprawdę robi wrażenie i sprawia, że film jest świeży i ogląda się go wyśmienicie nieraz wczuwając się w położenie tych ludzi rejestrujących całe dziwne zdarzenie. Ogólnie rzecz biorąc film jest zajebisty i tyle. Spełnił moje oczekiwania i absolutnie mnie nie zawiódł. Potwór z perspektywy zwykłej domowej kamery wygląda bardzo realistycznie i strasznie. Wokół panuje chaos i panika, ludzie uciekają w panice zostawiając w tyle przeraźliwy odgłos, ryk monstra. To trzeba zobaczyć samemu. I nie trzeba było angażować tu wielkich sław. Grupka nieznanych aktorów spisała się świetnie odgrywając swoje role przekonywująco. Mocną stroną obrazu są znakomite efekty specjalne, które w połączeniu z wyżej wymienioną technika rejestracji obrazu dają niezłego kopa.
Podsumka: Świetny thriller S-F w najlepszym wydaniu. Znakomite kino rozrywkowe, obraz, który zapada w pamięć, świetna zabawa i mnóstwo emocji.
Dla mnie BOMBA !
Wg mnie film również był świetny, wiagający, ciekawe wykonanie z perspektywy amatorskiej kamery, dobry klimat, znakomite efekty i dzwięk... Jako że film pokazany z perspektywy "zwykłego" uciekającego człowieka to wiele rzeczy nie mogło być dopowiedzianych ... choć TO właśnie wiele osób mu zarzuca. Dzięki zwykłej amatorskiej kamerze film nabiera klimatu, widz wciaga się w całą akcję i ucieczkę, widać chaos w mieście-ludzie nie wiedzą co się dzieje, świetne efekty specjalne. Zakończenie jak najbardziej "trafione". Film napewno nie wszystkim przypadnie do gustu, ale ja zdecydowanie polecam, dawno nie widziałem tak dobrego obrazu (może troche za krótki ale niekoniecznie) - wg mnie 9/10 za POMYSŁ i WYKONANIE :)
Film wywarł na mnie kolosalne wrażenie !!! Mimo, że oglądałem go w domowym zaciszu, przez te 1:20h jak trwa nie odwróciłem ani razu wzroku od ekranu monitora... świetny, niesamowity, innowacyjny... Pomysł na film zaczerpnięty z Blair Witch Project + Science-Fiction+ film katastroficzny daje niesamowity obraz !!! Bardzo dobra gra aktorów, świetne efekty specjalne.... Widok w pół wyburzonego Manhattanu - bezcenny :)
Projekt: Monster kontynuuje nowy wymiar filmu stworzony przez Blair Witch... Czekam teraz tylko na nowe filmu stworzone w podobnym schemacie ...
Polecam ten film każdemu...
ahh :)
Powiem jedno , nie ogladalem kampani reklamowej ot jeden jakis mini filmik i tyle.Polezal ten film u mnie na kompie chyba z miesiac jak nie lepej jakos nie moglem sie zebrac do niego.dzis zobaczylem i mi sczena opadla , niesamowty klimat cos jak wojna switow widziana kamerka cos niesamowitego polecam rewelka:)
zgadzam sie w 100% z przedmowcami choc nie sledzilem kampani reklamowej film wywarl na mnie piorunujace wrazenie! akcja, fabula, KLIMAT! to jest to! no nie wiem co napisac jestem swiezo po seansie... zajebisty film poprostu najlepszy w gatunku filmow kreconych zwykla kamera :P daje 10/10 no poprostu wspanialy film :) ludziom ktorym sie nie podoba maja za duzo w dupach filmow amerykanskich zwyklej komerchy nastawionej na pieniadze albo poprostu im nie odpowiada taki gatunek no trudno ale ten film nie zasluguje na ocene ponizej 7 wiec zal mi wszystkich ktorzy dali mniejsza ocene poprostu... pozdrawiam :) i licze na wiecej filmow tego typu :)
Panie "42 cale" po cholerę zakładać kolejne tematy w których powtarza się cały czas to samo? neo.