PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 69065
6,0 32 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

rozważania

ocenił(a) film na 8

widać wpływy z LOSTa - ukryte niby przypadkowe informacje i zagadki - korzystając ze stron:
http://www.1-18-08.com/
http://www.youtube.com/results?search_query=Cloverfield&search=
http://www.ethanhaaswasright.com/
, zwiastunu i czego tam jeszcze znajdziecie spróbujmy rozwiązać tą zagadkę :)

zacznę według godzin na zdjęciach

#1 WE'LL MISS 01/18/2008 12:01A
- dziwna twarz z prawej strony zdjęcia i literka S wyglądająca jak rogi
- może mieć coś wspólnego godzina- minuta po północy

#2 zdjęcie z dwiema twarzami 01/18/2008 12:36A
- między nimi widać wyraźnie jakąś twarz(?), diabła, ducha, potwora?
- światła odbijające się w oczach i to przerażenie
- i najważniejsze- te 2 połówki pasują do siebie - to jedna twarz!
- coś jak twarz pod okiem lewej połówki

#3 zdjęcie we mgle 01/18/2008 12:48A
- 2 cień z lewej - ten ktoś trzyma kamerę

#4 to czwarte :) 01/18/2008 1:24A
- nie zauważyłem nic ciekawego

"01/18/2008" In Revelation 1:18 it says,
"I am the living one. I died, but look I-am alive forever and ever! And I hold the keys of death and the grave" co wy na to? ma to coś wspólnego z diabłem

teraz zwiastun:
sd
- ktoś z tłumu krzyczący I saw it, It's alive, and it's huge!
- dziwny głos mówiący "the myth" zaraz po pierwszym wstrząsie
- potężne "ryki"
- fikcyjny napój slusho wymyślony przez J.J Abramsa pojawiający sie na koszulce w zwiastunie (sprawdźcie http://www.slusho.jp)
- zbyt duża odległość między pierwszym wybuchem a zniszczeniem wskazuje na więcej niż jedno źródło zniszczeń

ok, mówcie co jeszcze znaleźliście

ocenił(a) film na 8
Eco

jest nowe zdjęcie :)
nic ciekawego, ale można teraz odwracać zdjęcia. są 2 podpisy:
na "WE'LL MISS" :

"Dont forget who takes care of you!
love, J "

wygląda jak jakiś układ z diabłem :) oby jednak nie

i na najnowszym zdjęciu, ale nie chce mi sie pisać :) dwa słowa są rozmazane, ale nic ciekawego więcej nie znalazłem

Eco

Czwarta fotka:
nad ramieniem kobiety twarz diabla(?)
kolo zonierza-ksiadz chodz tez 'jakis dziwny'
Pozdrawiam:)

Pistacia

*zolnierza

Pistacia

Mmm... Coraz więcej tych zagadek :) Ale to dobrze. Producent pokroju Abramsa, mający doświadczenie w tajemnicach i sekretach. Można by rzec - własciwy człowiek na właściwym miejscu :) Jak dla mnie sam pomysł ze stworzeniem tej otoczki, zabawy zdjęciami i podpuszczaniem widzów tym trailerem -jest kapitalny. Od razu przykuwa uwagę...

ocenił(a) film na 7
Longusiowe_Szalenstwo

Pierwsze słysze o 1-18-08 ale po zwiastunie moge być pewien jednego :
Od razu widać inspiracje The Blair Witch - chodzi oczywiście o zdjęcia, promocja filmu wygląda podobnie jak w przypadku tego pierwszego, pewne jest tez to ze zobaczymy zapis kasety ludzi którzy już nie żyją, samo zdjęcie i podpis na nim to potwierdza, widać też kluczową rolę Roba - impreza pożegnalna i centrum zainteresowania, zdjęcia itp. Mogę się mylić to już zobaczymy. Czy jest to jakiś diabeł czy szatan ? Na pewno nie, na internecie można przeczytać że potwór który się pojawi nie był pokazany nigdy w żadnym filmie a te widzieliśmy już chodźby w End of Days. Może jakiś inny demon ? Jeđli nie jest to latajce stworzenie z pewnością jest wielkości conajmniej statuy wolności, w końcu bez trudu rzucił jej głową, a może to stworzenie morskie ? Statua stoi w końcu na wyspie. Kto wie, pozostało niecałe 6 miesięcy.

użytkownik usunięty
Eco

na stronie Slusho w dziale sklep wiele z postaci w tle trzymajacych rece w gorze ma dlon ulozona w znak czesto przpisywany satanistom(kumpel mi kiedys tlumaczyl ze to bujda bo tak dlon ukladaja fani metalu, ale nie wiem czy mowil prawde), czyli pierwszy (od kciuka) i ostatnim palec uniesiony w gore a dwa srodkowe zgiete.
jak znajde cos wiecej to dopisze

ocenił(a) film na 7
Eco

może trochę na odwal się, ale coś znalazłam - na stronie Slusho! pisze: YOU CAN'T DRINK JUST SIX - a według niektórych sześć to szatańska liczba:D
zaintrygowana plakatem (ślad na wodzie, tak jakby coś z niej wychodziło) pomyślałam o lewiatanie. Oto co znalazłam na jego temat w wikipedii:

Lewiatan (łac. Leviathan, z hebr. ?????????) ? mityczne stworzenie, potwór morski, wąż lub smok o kilku głowach.

Wspominany kilkakrotnie w Starym Testamencie, Lewiatan należy do pierwszego kręgu aniołów zwanego Serafami (Serafinami). W różnych miejscach (i różnych przekładach) opisywany jako wąż lub wieloryb. Występuje też w kontekstach, w których może symbolizować zło.
Współcześnie przenośne określenie "lewiatan" oznacza potocznie rzecz ogromną.

Oraz coś znacznie ciekawszego...
Legenda sylwestrowa
W X wieku znana była legenda o uwięzieniu w roku 317 Lewiatana w podziemiach Lateranu (ówczesnej siedziby papieży) przez papieża Sylwestra I. Magia okrągłej liczby 1000 kazała spodziewać się nadzwyczajnych zdarzeń. Proroctwa Sybilli powiadały, że z przełomem wieków potwór wydrze się z więzienia i zniszczy ziemię i niebo. Przerażenie wzmagała zbieżność tych wizji z nowotestamentową Apokalipsą św. Jana. Znaku zapowiadającego katastrofę dopatrywano się również w osobie ówczesnego papieża, który uprawiał jakoby praktyki czarnoksięskie (w istocie wykształcony w matematyce, mechanice i astronomii, budował zegary i instrumenty astronomiczne). A przy tym przybrał imię Sylwestra II, co budziło skojarzenie "jeden Sylwester uwięził smoka, drugi go wypuści"... Toteż gdy nastał nowy rok 1000, a spodziewana katastrofa nie nadeszła, euforia ogarnęła lud, który cieszył się i bawił do następnego dnia. Zdarzenie to dało początek corocznym sylwestrowym zabawom. Lewiatan jest również uważana za jedną z siedmiu nałożnic Księcia Piekła, Lucyfera.

wąż morski, Lucyfer... hym...;)

Rinoa_Sin

Zaczyna sie robic coraz ciekawiej....:)Szczerze powiedziawszy na poczatku temat filmu byl mi obojetny.Pozniej przypadkiem cos tam przeczytalam,pozniej znow...Doszlo do tego,ze czekam z niecierpliwoscia na kolejne przypuszczenia itp. nie mowiac juz o filmie :))

Pistacia

Jestem przekonany, że niektórym te rozważania o diable i innych szatańskich rzeczach będą ostro zawadzać... Zawsze znajdą się Ci fanatycy religijni ^^ W innym temacie na forum wspomniana jest postać Cthulhu i wydaje mi się, że jednak ta historia ( o Cthulhu ) będzie przewodnią w filmie. Ale kto wie co wymyślili? Może będzie to co innego? Może ZAGŁĘBIE awansuje? O zgrozo ^^

ocenił(a) film na 8
Longusiowe_Szalenstwo

A może to godzilla takie podobne ryki i z wody wychodziła. Ale jak przeczytałem wasze opinie raczej to nie ona

Nightcrawler_2

Nie mam pojęcia skąd wyście wytrzasnęli tego diabła O_O !? Po prostu się ukaże że potwory to przybysze z kosmosu xD Wszyscy zaczną wymyślać takie teorie a wszystko okaże się proste jak drut xD

ocenił(a) film na 7
Eco

Odkryłem coś ciekawego. Jeśli otworzycie tą stronkę ze zdjęciami, po jakimś czasie (10 min?) słychać ryk jakby jakiegoś demona, albo potwora

ocenił(a) film na 7
buldog55

Z własnego doświadczenia: Ciary gwarantowane :)

użytkownik usunięty
Eco

wierzcie lub nie ale moj wujek pracuje w wytworni i widzialam ponad polowe filmu...niesamowity, ale to nie zaden diabel, idziecie w zupelnie zlym kierunku... to Tinky-Whinky! a jego straly to czerwone torebki:P

Mozna juz sie smiac czy jeszcze cos napiszesz ciekawego?

ocenił(a) film na 8
pilasiu

Dark Doll, normalnie brak mi slow. Moj wujek tez tam pracuje. Co za zbieg okolicznosci. Nawet mial mi zalatwic przed premierowe wydanie na dvd zebym pierwszy obejrzal i ocenil na IMDb. Ale odmowilem. Poczekam jak bedzie u nas premiera. Adios i snij snem Odwiecznych.

użytkownik usunięty
Tomashi_2

o boze...wiec...moze mamy tego samego wujka???? moze jestes moim zaginionym kuzynem!!?? stasiu to ty??????

dark doll, rozwaliła mnie twoja wypowiedź,nie zły jesteś:)

Edward_Nozycoreki

http://www.cloverfieldmovie.com/widget.html

użytkownik usunięty
Edward_Nozycoreki

dzieki Edi :) jestem kobieta :)
Stasiu odezwij sie... babcia opowiadala ze 10 lat temu zgubiles sie w pisuarze...od tej pory nikt Cie nie widzial:(