PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189056
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Zapraszam do zadawania pytań dotyczących filmu Prometeusz. Sądzę, że jestem w stanie
udzielić logicznych odpowiedzi na wszystkie pytania, które mogą być zadane na podstawie
obejrzanego filmu. Wszystko, co do tej pory przeczytałem na forach budzi wśród ludzi wiele
kontrowersji i posądzeń wobec Scotta o brak wyjaśnień. Uważam, że połączenie fragmentów
filmu z wątkami/scenami/sytuacjami, które miały miejsce wcześniej bądź później w samym
filmie umożliwiają pełne jego zrozumienie.

Zachęcam do zadawania pytań.

Grudged

Poza tym, akcja 'Ósmego Pasażera Nostromo" dzieje się coś koło 28 lat po wydarzeniach na LV-223. Chcesz mi powiedzieć, że w 28 lat Jockey przy sterach na LV-426 zdążył skamienieć? Alien istniał już dużo, dużo wcześniej. Może Giganci odkryli tą rasę tysiące lat temu i badając ją, nauczyli się tworzyć życie (jakoś wyodrębnili tą czarną maź)?

Grudged

Nigdzie nie mówiłem, że protoalien na końcu filmu był pierwszym Alienem. Chodziło mi o to, że dowiedzieliśmy się jak mniej więcej wyglądała ewolucja od czarnej mazi do Alienów. Oczywistym jest, że Alieny istniały wcześniej o czym świadczy fresk. To Alieny zabiły SJ w piramidzie, zostało to oficjalnie potwierdzone.

0wner2

W takim wypadku, określenie proto-alien jest bardzo nie na miejscu:)

PS. Oficjalnie potwierdzone? Uświadom mnie, maluczkiego.

Grudged

W Magazynie Filmowym Do Czytania są oficjalne odpowiedzi Ridleya co do pytań najczęściej zadawanych przez fanów.

0wner2

Ok, dzięki, Bóg Ci to w dzieciach wynagrodzi:P Ale w takim wypadku określenie "proto-alien" jest totalnie z dupy.

Grudged

PS2 Jak w takim wypadku, xenomorfy mogły powstać wcześniej? To czego się dowiedzieliśmy z "Prometeusza" o pochodzeniu alienów (zmiana kodu genetycznego itp.), było mutacją która "przeszła przez ludzi". Jak w takim wypadku to ma być wiarygodna geneza powstania obcych jeżeli załoga Prometeusza była pierwszymi ludźmi którzy dotarli na LV-223 i z czarną mazią kontakt miało?

PS3 Mój mózg nie chce przyjąć do wiadomości, że Prometeusz był tak spaprany fabularnie, więc próbuję sobie na siłę wszelkie moje wątpliwości jakkolwiek rozwiać - stąd chaotyczny sposób przekazywania treści, wybacz;)

ocenił(a) film na 9
Grudged

Bo nasze DNA i SJ jest prawie takie samo, stad trutnie stowrzone z SJ sa takie jak z nas (chociaz pewnie wieksze gabarytowo, ale to juz kosmetyka ;) ten jeden co wyszedl w prometeuszu byl inny bo wlasnie proces tworzenia zostal zachwiany, zmieniony, DNA xenomorphow (czarna maz z zielonego sloiczka) zostalo wymieszane z ludzkim (mezczyzna i kobieta zarazem). Zwroc uwage, ze bohaterka 'urodzila' facehuggera, a nie jak powinna chestbustera ;) I dopiero ten zmutowany wielki facehugger zarazil hosta w postaci SJ. Stad inny wyglad i to co powstalo nie ma w ogole nic spolnego z seria Alien, to nowy twor, a co to bylo i co z tego wyjdzie dalej moze bysmy sie przekonali w kolejnej czesci.

ocenił(a) film na 6
esaar

Ma. Przecież wygląda prawie jak on i nie wmówisz mi, że Scott miał na myśli coś innego.

Mazurian

Sumpstancji? Chyba substancji.

ocenił(a) film na 7
Miku

Myślę , że inżynierów zabił coraz niższy poziom kształcenia na polskich politechnikach. :)

ocenił(a) film na 8
Miku

Wóda i papierosy.

ocenił(a) film na 6
akurra

Wóda i papierosy jeszcze nikogo nie zabiły

ocenił(a) film na 9
goldomega86

Dlaczego ?

dyfly

Dlaczego, co?

ocenił(a) film na 9
goldomega86

No nic, miało być każde pytanie

ocenił(a) film na 1
dyfly

:D Rozwaliło mnie to :D Przypomina mi się scena z "Powrotu do przyszłości", gdzie Doc mówi do Marty'ego: "że dzięki temu wynalazkowi będzie można znaleźć odpowiedź na najbardziej fundamentalne pytanie we wszechświecie. Na pytanie: "Dlaczego?" ;)
No i nie widać odpowiedzi, nie? Zignorował Ciebie :D (zabójcze ... śmiałem się chyba przez dobre 5 minut)

ocenił(a) film na 9
pendrago

;) Ano widzisz - niby takie proste pytanie a ja już rok czasu czekam za odpowiedzią :)

goldomega86

Po co ten przecinek?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
colamusie

To pytanie nie jest związane z filmem. Mimo to odpowiem na nie. Sam fakt tego, że jest zadałeś świadczy o Twojej ciekawości w tym temacie i wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie poznanie tematu od strony praktycznej. Spróbuj. Sam się przekonasz.

goldomega86

1. Co właściwie Inżynierowie robili na tej planecie? Można się domyślać że eksperymenty
2. Po co? tutaj nie mam żadnej teorii
3. Skoro stwierdzili że "obcy" stanowią dla nich zagrożenie to czemu nie zniszczyli ich embrionów?
4. No i czemu chcieli zgładzić ludzi???

turul_fw

Dzięki za ciekawe pytania. Moje odpowiedzi są następujące:
1. Wyjaśniał to Janek. Aczkolwiek były to tylko przypuszczenia to bardzo trafne. Tak jak byli w stanie tworzyć życie i najprawdopodobniej przez długi czas szukali ku temu sposobów, tak ich ciekawość (a może inne cele, militarne, terrorystyczne, ekonomiczne, stricte naukowe i poznawcze) pchnęła ich również ku jego destrukcji. Najprawdopodobniej badali właściwości czarnej substancji i odkryli, że jej właściwości mają charakter dualistyczny. Inżynierowie zatem znaleźli planetę na odludziu (tak jak ludzie testujący broń atomową - pustynie, niezamieszkałe wyspy) gdzie mogli spokojnie i swobodnie prowadzić badania i eksperymenty. Czarna substancja, Alien miał być bronią biologiczną. Organizmem doskonałym potrafiącym zaadoptować się do wszystkich warunków i mogącym unicestwić wcześniej stworzone życie.
2. Bo mogli. To również wyjaśniał David w rozmowie z Holowayem. Nie było w tym żadnych celów. Najprawdopodobniej. Czysta ciekawość. Tak jak ludzie. Bo mogą i jednocześnie na ty zarabiają. Być może czarna substancja dawała im przewagę w Galaktyce. Ostateczny argument, z którym nikt nie mógł dyskutować.
3. Być może infekcja rozprzestrzeniła się na tyle, że nie byli jej już w stanie opanować. Po zmarłych Inżynierach widać, że byli zarażeni.
4. Dobre pytanie. David wspominał o nienawiści dzieci do stwórców i "jak na dole tak na górze". Być może nienawidzili swojego stworzenia. Być może stworzyli je tylko po to by testować broń. Wydaje mi się, że z ich perspektywy LV-223 było centrum badań. Tak samo jak Ziemia z ludźmi. Niczym myszy w laboratoriach.

goldomega86

Ad.1 To ma sens, ale.... Inżynierowie nie wyglądali mi na gatunek skory do konfliktów, brak broni i ekwipunku zbrojnego (patrz Predator). Po co mieli by tworzyć broń biologiczną (alienów) do zgładzenia wcześniej stworzonych ras, skoro tworzyli rasy słabsze od siebie i tworzyli je od podstaw (czyli słabsze) mieli pełna kontrolę nad ich rozwojem. A alieni są jednak od nich bardziej zabójczy, nie inteligentniejsi.
Ad. 2,3 Ale w momencie utraty kontroli i komunikacji z ośrodkiem powinni go zniszczyć (posiłki), a tymczasem pozwolili na ekspedycje ludziom
Ad.4 Tutaj mam swoją teorię - gdy zobaczyli że ludzie wyruszyli w podróż na LV...uznali nas za sojuszników, którzy mogą pomóc
w pokonaniu obcych, pozwolili nam na wylądować, zbadać jaskinię i za pomocą hologramów naprowadzić na trop, ale myślę że android Dawid powiedział coś SJ co ich wkur..., chęć bycia nieśmiertelnym...

turul_fw

Inżynierów postrzegam jako ofiary swojej inteligencji i gatunek na wymarciu, nie przewidzieli tak mocnego rozwoju swych "dzieci".

Film mi się bardzo podobał, pozostawia wiele pytań na które napewno odpowiedzi zostaną udzielone w kolenjnej/ych częściach.

ocenił(a) film na 3
turul_fw

Ad1.Bo nie chcieli brudzić sobie rączek.Zapewne byli na tak wysokim poziomie rozwoju,że w ich mniemaniu zasady moralne przestały obowiązywać.Oczywiście ich moralność mogła być zupełnie inna od naszej,ale nie sądzę żeby tak było.W końcu stworzyli nas na swój obraz i podobieństwo.
Ad4 O,t o jest dobre.SJ zapewne rozważał przez chwilę żeby nam odpuścić.Ale zorientował się jak niebezpieczni są ludzie i postanowił dokończyć misję.

ocenił(a) film na 8
turul_fw

ad4.budzisz się po 2k lat na planecie którą miałeś spacyfikować i pierwszy koleś ,który do cie przemawia nie posiada bijącego serca ,opcja1 wybijasz wszystkich w około do nogi a potem zadajesz pytania ,opcja 2 może być zbyt późno na refleksje filozoficzne-pomijasz.

nigdzie nie jest powiedziane ,że zamierzali wybić ludzi to,pomówienia;P

ocenił(a) film na 9
turul_fw

a moze rasa ludzka miała byc tylko wykorzystana przez rase alienów....która została zaprojektowana jako pasozytnicza

ocenił(a) film na 6
turul_fw

ja jestem ciekaw co david powiedział do sj-ta... może shaw się go zapyta w następnej części

ps. jeśli inżynierowie stworzyli nas, to kto stworzył ich?...

ocenił(a) film na 7
wito_filmweb

Pewien dociekliwy serwis skontaktował się z profesorem, który występuje w nagraniu o językach, z którego uczy się David. Profesor rozpoznał w pytaniu mieszankę różnych języków i przetłumaczył je jako: ‘This man is here because he does not want to die. He believes you can give him more life’.
Pełny artykuł tutaj: http://thebioscopist.com/2012/06/20/the-linguistics-of-prometheus-what-david-say s-to-the-engineer/

ocenił(a) film na 6
Alinoe_2

ciekawe...

ocenił(a) film na 9
turul_fw

Na wszystko Ci odpowiedzieli oprocz imo:

Ad.3 Alieny to byla ich bron biologiczna, ktora na tym jednym statku wymknela sie spod kontroli.

A dlaczego nikt nie dokonczyl misji, dlaczego zrezygnowali z zniszczenia nas, mozna sie tylko domyslac, lub czekac na 2 czesc, nie mogli wszystkiego wytlumaczyc, bo by nie bylo materialu na 2 czesc.

goldomega86

Dlaczego ta maszynka medyczna nie obsługiwała kobiet?

ocenił(a) film na 3
phranek

Bo stary Weyland nie był kobietą.

Piramidoglowy

Więc dlaczego okazuje się, że jednak obsługuje kobiety? Czy ta maszyna odróżnia kobiety od mężczyzn? Jeżeli nie jest zaprogramowana na kobiety to w jaki sposób udaje jej się 'de facto' przeprowadzić cesarkę, czyli usunąć ciało obce z macicy Shaw, jeżeli ta maszynka nie wie co to jest macica, bo nie jest zaprogramowana na kobiety?

ocenił(a) film na 3
phranek

Maszyna nie robiła cesarki. Shaw obeszła to, dała inne polecenie o ile dobrze pamiętam.

Piramidoglowy

Ale jak maszyna 'połapała się' w kobiecej anatomii skoro nie była na nią zaprogramowana?

ocenił(a) film na 3
phranek

Najwidoczniej według scenarzystów "Prometeusza" chłopy oraz baby mają pustkę w brzuchu. Wystarczy rozciąć, wyciągnąć pasożyta i zaszyć. O krwotoki wewnętrzne i uszkodzone organy nie martwić.

ocenił(a) film na 6
phranek

nie połapała się: dała wytyczne usunięcie ciała obcego i wkłucie - co w efekcie zaowocowało wyciągnięciem ośmiornicy gdyż było to cialo obce w stosunku do hosta, generalnie rzecz ujmując zaryzykowała z ustawieniami

spectralheaven

Jeżeli ta maszyna, nie odróżnia ani kobiety od mężczyzny, ani organu od organu, to jak odróżniła ciało obce, czyli ośmiorniczkę, od reszty ciała Shaw? Ośmiorniczka przecież dalej była płodem Shaw, miała nawet pępowinę, płód nie jest ciałem obcym, a zabieg nie był cesarką.

ocenił(a) film na 7
phranek

Najwyraźniej odróżniała (pewnie po DNA), tylko nie miała wgranej procedury cesarki. Stworek miał inne DNA, więc został uznany za ciało obce i wycięty.

szatkus

W/g fimu nie mogła rozpoznać po DNA, bo to wymaga jakiejś tam dłuższej procedury (która została nawet pokazana skrótowo w filmie) a podczas operacji nie ma na to czasu. Byłoby sensowniej gdyby rozpoznawała skanując fizjonomię ale skanuje, orientuje się albo i nie z kim ma do czynienia i rozpoczyna operację na fizjonomi na którą nie jest zaprogramowana.

ocenił(a) film na 6
phranek

maszyna odnalazła ciało obce i wyjęła je, a shaw musiała wyciągnąć pępowinę własnoręcznie.

ps. wie ktoś jak jest przeprowadzana cesarka w realiach? dobrze byłoby porównać...

ocenił(a) film na 8
wito_filmweb

po prawdziwej cesarce nie miała prawa biegać...

ocenił(a) film na 6
monaelisa

no właśnie. to było naciągane, ale możemy założyć że to co sobie wstrzyknęła przyśpieszało regenerację i odnowienie tkanki mięśniowej. szkoda tylko że w filmie nie ma o tym mowy...

phranek

Fizjonomia to jest twarz. Nie używaj słów których znaczenia nie znasz.

ocenił(a) film na 6
phranek

kto powiedział że nie odróżniała? Była tylko przystosowana do wykonywania zabiegów na mężczyznach czyli nie uwzględniała żeńskiej fizjologii

spectralheaven

Tylko, że w filme wykonuje operację na kobiecie i wyjmuje jej ciało obce z typowo kobiecego organu, którego istnienia nie uwzględnia jej oprogramowanie. Postawiłem tezę, że może nie odróżnia, bo niby jest przystosowana tylko dla meżczyzn, a Shaw się kładzie i maszyna zaczyna operację, chociaż ma do czynienia kobietą. Ogólnie jakby tego nie próbować ugryźć, ta scena jest bez sensu, a zwrot akcji wzięty z dupy, tak jak wiele rzeczy w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
phranek

Oczywiście, że płód jest ciałem obcym. Ba! jest pasożytem.

ocenił(a) film na 2
DarthDream

Feministka?

ocenił(a) film na 8
jos_fw

Ja? Skądże :P