PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189270
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Zapraszam do zadawania pytań dotyczących filmu Prometeusz. Sądzę, że jestem w stanie
udzielić logicznych odpowiedzi na wszystkie pytania, które mogą być zadane na podstawie
obejrzanego filmu. Wszystko, co do tej pory przeczytałem na forach budzi wśród ludzi wiele
kontrowersji i posądzeń wobec Scotta o brak wyjaśnień. Uważam, że połączenie fragmentów
filmu z wątkami/scenami/sytuacjami, które miały miejsce wcześniej bądź później w samym
filmie umożliwiają pełne jego zrozumienie.

Zachęcam do zadawania pytań.

ocenił(a) film na 8
Evie_MacR

bardzo dziękuję za link :)) Super.

ocenił(a) film na 1
goldomega86

Dlaczego po kolizji statku kosmicznego naukowo-badawczego "Prometeusz" ze statkiem kosmicznym Space Jockeyów (latający rogal), w statku kosmicznym Space Jockeyów nie ma drzwi. Przecież w próżni w Kosmosie całe powietrze zdolne do życia plus system podtrzymywania życia na statku Space Jockeyów przestałby działać i na statku zapanowałyby takie warunki jak w przestrzeni kosmicznej czyli SJ czekałby zgon. A tam nie było widać drzwi.

ocenił(a) film na 7
goldomega86

Witam.
Zarejestrowałem się specjalnie żeby przedstawić tezę, że kluczem do zrozumienia odnośnie filmu może być walka Inżynierów z obcymi.
Dla stworzenia w wyniku manipulacji genetycznej wyjątkowo zjadliwej, wrednej i niebezpiecznej istoty, jakiej dotąd w kosmosie nie było i która mogła by pokonać obcych inżynierowie wybrali peryferyjną planetę gdzie rozsiali swoje specjalnie zmodyfikowane DNA.
Dla umożliwienia odnalezienia przez te mutanty regionu w kosmosie gdzie może dokonać się ich starcie z obcymi inżynierowie zostawili proste informacje przechowywane przez różne cywilizacje aż do osiągnięcia wystarczającego stopnia rozwoju aby podjąć drogę do celu swojego istnienia....

ocenił(a) film na 5
goldomega86

Pytanie: Dlaczego David zabił Charliego?

ocenił(a) film na 6
goldomega86

inżynier zazwyczaj pracuje na podstawie projektu i jest dość nisko w hierarchii twórczej, stąd moje pytania brzmią:
1. kto jest architektem, który stworzył koncepcję lub projekt,
ale, że architekt sam nigdy nie jest pomysłodawcą, lecz pracuje na podstawie zlecenia to:
2. kto jest zleceniodawcą/inwestorem architekta,

ocenił(a) film na 6
goldomega86

aha, jeszcze jedno,
Czy oni znali film Obcy 8 pasażer i pozostałe odcinki?
w końcu akcja dzieje się później, więc mogli to obejrzeć np w kinie, czy SF dopuszcza taki kontekst?

ocenił(a) film na 6
goldomega86

1. Skąd się wzięły piktogramy w Szkocji sprzed 35000 lat? Cała Brytania była wtedy zdaje się pod lodowcem i nie było tam ludzi.

2. Ich DNA w 100% zgadza się z naszym? Więc jak to zrobili? Stworzyli australopiteki i inne homo i cały czas pilnowali byśmy ewoluowali dokładnie w kierunku homo sapiens, czy stworzyli nas a skamieniałości podrzucili dla zmyły? I jak widać są sporood nas więksi i wytrzymalsi, więc 1-2% muszą się różnić.

3. 3% CO2 i muszą nosić skafandry? W wydychanym powietrzu jest 6%. Nie reanimujcie nikogo metodą usta-usta bo go zabijecie.

ocenił(a) film na 8
mateusz85mmk

Normalnie stężenie CO2 w powietrzu wynosi 0,03% (objętościowo) i dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nie powinno być większe. Organizm człowieka ma pewne możliwości adaptacyjne i po pewnym czasie może przyzwyczaić się do stężenia 0,15%. Ogólnie CO2 w większych stężeniach jest szkodliwy, zaczyna się odczuwać bóle i zawroty głowy, spada sprawność fizyczna i psychiczna. Tętno przyśpiesza a potem zwalnia poniżej stanu wyjściowego.
Dla przykładu - CO2 wdychany w stężeniach ok.5-7% przez dłuższy czas zwiększa stopniowo stopień niedotlenienia organizmu i po 30 minutach wdychania występuje duszność, zaburzenia świadomości i drgawki.
Kto nie wierzy, niech zapyta kogoś, kto lubi nurkować;)

ocenił(a) film na 6
Evie_MacR

Początkowo stwierdziłem, że masz sporo racji, ale później wszystko policzyłem i wyszło mi, że:
pojemność pokoju : 20 M3
pojemność oddechowa w spoczynku : 0,5 L
ilość oddechów na minutę : 10
czas snu : 8 godzin
= wymiana oddechowa 2,4 M3 powietrza z pokoju
= 0,8% CO2 rano w pomieszczeniu.
A mimo to rano żyje i nie jestem bardziej zmęczony niż przed nocą.

ocenił(a) film na 8
mateusz85mmk

Tak, ale nie śpi się w zakorkowanej szklanej butelce tylko w wentylowanym pomieszczeniu, nawet jeśli okna i drzwi do pokoju są zamknięte.

ocenił(a) film na 2
goldomega86

Jakim sposobem ktoś spojrzał na scenariusz tego filmu i stwierdził, że nakręcenie go to dobry pomysł?

goldomega86

czemu chcieli lecieć na ziemie i ją zniszczyć?

ocenił(a) film na 7
goldomega86

Mnie zastanawia to, czym tak naprawdę jest ta istota, którą nazwano Proto-Alienem, czyli to coś, co wyszło z martwego SJ.
Na pewno nie jest to istota, z której wyeluowały znane nam z innych filmów ksenomorfy "właściwe". Bo one z całą pewnością istniały dużo, dużo wcześniej, o czym może świadczyć chociażby to, że w 1 i w 2 części Obcego ludzie odkryli rozbity przed tysiącami lat statek SJ z tysiącami jaj ksenomorfów na pokładzie. Więc wniosek jest prosty: ksenomorfy jako gatunek istniały na długo przed Proto-Alienem/Deaconem. Podobne wskazówki na ten fakt można uzyskać z filmów Predator 2 z Gloverem, gdzie na statku Predatorów widać było czaszkę Aliena w gablocie, czy też Obcy vs Predator, gdzie ksenomorfy były obecne w czasach nam współczesnych. Więc w czasie akcji Prometeusza istniały na pewno.

Czy więc ta istota, to po prostu inny rodzaj ksenomorfa?? Możliwe. Jak wiemy, ksenomorfy są gatunkiem, który różni się nieco od siebie wyglądem, w zależności od tego, w jakiej istocie pasożytują. Inaczej wygląda ludzki, inaczej psi, inaczej z yautja, być może właśnie tak wygląda obcy z inżyniera.
Tylko właśnie pojawia się tutaj kwestia tego, że przecież twarzołap wyglądał zupełnie inaczej, niż klasyczny. Był wielokrotnie większy. Do tego dodajmy, że "narodził" się z człowieka, a nie wykluł się z jaja złożonego przez królową. No i chyba najważniejsze. Powstał w organiźmie człowieka w wyniku stosunku płciowego z człowiekiem zainfekowanym czarną substancją.
To by wyjaśniało tą anomalię, czyli narodziny z człowieka i ogromne rozmiary. Zatem też i embrion złożony w ciele Inżyniera był nietypowy, dlatego też Deacon narodził się niemal całkowicie ukształtowany, w przeciwieństwie do zwykłych ksenomorfów, które są malutkie i niemal bezbrone w chwili narodzin. Przede wszystkim miał wykształcone ręce i nogi.

Jestem pewien, że gdyby SJ został zainfekowany przez zwykłego twarzołapa z jaja, ksenomorf wyglądałby zupełnie inaczej, niż Deacon. Deacon to efekt działania czarnej substancji, przynajmniej wszystko na to wskazuje. A on sam jest po prostu nowym rodzajem ksenomorfa. Ale na pewno nie protoplastą całego gatunku. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Co do tego, dlaczego SJ chcieli nas zniszczyć, myślę, że właśnie dlatego, że kapnęli się, że jesteśmy rasą agresywną i niebezpieczną. Nie byli więc zadowoleni ze swojego dzieła, postanowili je zgładzić. Podobny motyw był w średniawym Dniu w którym zatrzymała się Ziemia. Kosmici postanowili zniszczyć ludzkość, ponieważ nie podobało im się postępowanie ludzi. Może to trochę naciągane, ale jakiś sens ma.

ocenił(a) film na 7
goldomega86

Jeszcze pozostaje kwestia tego, przed czym uciekali Inżynierowie. Przed zmutowanymi przedstawicielami swojego gatunku, czy może przed ksenomorfami?
W jednej scenie Prometeusza było widać stos ciał i przynajmniej jeden z nich miał dziurę w klatce piersiowej, typowe dla "narodzin" ksenomorfa. Więc prawie na pewno na tym księżycu ksenomorfy istniały, tylko pomarły z głodu przez 2000 lat. Pytanie, jak znalazły się tam ksenomorfy, jak został zainfekowany ten Inżynier. Na to już odpowiedzi raczej się nie znajdzie.

użytkownik usunięty
goldomega86

Chciałabym się dowiedzieć dlaczego Scott chcę obedrzeć postać Obcego z tajemniczości?

ocenił(a) film na 2

to masochista

ocenił(a) film na 6
goldomega86

może coś przegapiłam ale kim właściwie są shaw i holloway? to archeolodzy, lekarze, genetycy?

ocenił(a) film na 8
angelamy

Oboje byli archeologami, przy czym Shaw miała doktoraty z paleontologii, archeologii i mitologii. Lekarzami ani genetykami nie byli, ale przy ich profesji z pewnością musieli mieć odpowiedni poziom wiedzy do identyfikacji i analizy znalezionych szczątków - o anatomii, czy żeby na przykład móc ustalić pokrewieństwa na podstawie grup krwi i badania DNA.

ocenił(a) film na 6
Evie_MacR

ok spoko. ale archeolog nie potrzebuje takiej wiedzy ale w końcu to film prosto z hollywood. dzięki

ocenił(a) film na 9
goldomega86

Pytań nie mam, ale muszę stwierdzić, że masz wielką cierpliwość, nie wdając się w głupie dyskusje z co niektórymi tutaj dowcipnisiami. Szacunek.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
goldomega86

mam pyt.czy na poczatku filmu to ziemia czy to planeta na ktorej laduje statek prometeusza

ocenił(a) film na 7
deconstramus

i co to był za "kamien" zielony

ocenił(a) film na 5
goldomega86

Czemu fabuła po lekkich retuszach (np. przeniesienie akcji w przyszłość na nieznaną planetę) jest po prostu zerżnięta z książki H.P.Lovecrafta "W Górach Szaleństwa"? I dlaczego nie ma nigdzie o tym mowy? Niektóre fragmenty wręcz odpowiadają książce pisanej w I połowie XX wieku - jak odkrycie gór, "przy których Everest to maluszek"?

goldomega86

Dlaczego poszedłem na ten film do kina?

goldomega86

kto pykał w kake maonne w prometeuszu ? znasz opowiez ?

ocenił(a) film na 9
goldomega86

Widzę że w tym wątku został przetłumaczony cały film :D Dodam jeszcze od siebie ciekawostkę. Czytałam serie Steve Perryo o Obcym, bodajże w drugiej książce 'Azyl' był wątek o jednym osobniku z gatunku Inżynierów który chciał zgładzić ziemię, z tego co pamiętam tylko on przeżył bo resztę jego kolegów wybiły ksenomorfy.

użytkownik usunięty
goldomega86

Dlaczego do roli głownej wybrana beznadziejną Noomi Rapace?

ocenił(a) film na 5
goldomega86

Postać grana przez Elbę ma na imię Janek. Czyżby postać była polakiem?

goldomega86

Czy Prometeusz ukazuje powstanie Xenomorpha ?

goldomega86

W prometeuszu weyland jest umierającym dziadkiem a w 3 obcym kiedy przylatuje na fury 161 wygląda na 40 lat. Kiedy więzień go uderza to widzimy krew i sam twierdzi że nie jest robotem. Coś tu ewidentnie nie pasuje chyba że w 2 prometeuszu weylanda ożywią i jego chęć zdobycia obcego poznamy własnie w 2 części.

ocenił(a) film na 7
chadowski

weyland ciale sie klonowal wiec nie wiadomo ilu zostalo na ziemii

ocenił(a) film na 7
chadowski

W Obcy 3 byl Michael Weyland, a ten w Prometeuszu to Peter

goldomega86

Napisz mi proszę najprościej jak się da o co chodzi w tym filmie bo już słabo film pamiętam, a i po premierze też miałem mętlik w głowie. Jak to się ma do serii Obcy ? Co to były za giganty, w jaki sposób powstał Obcy ( o ile to na końcu to Obcy ) , ktoś tu pisze, że te giganty chcieli zniszczyć ludzi i ta czarna maź czy co to tam było miało za to posłużyć. Czy ci naukowcy polecieli na jakąś planetę i tam był ten uśpiony statek tych gigantów ? Nic nie kumam.

ocenił(a) film na 5
goldomega86

Jaki zwiazek ma Peter Wayland i ten Wayland z AVP z 2004r??????

ocenił(a) film na 7
nikone

żaden :) AVP nie jest oficjalnie czescia uniwersum Alien

goldomega86

Co było pierwsze : jajko czy kura?

goldomega86

tak na serio: jak myślisz dlaczego ,,twórcy'' ludzi chcieli ich zniszczyć i dlaczego David zabił akurat Holloway'a? ^^ serio liczę na w miare normalne i logiczne odp, nie tocze z niczego beki, pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 5
agviki

Na pierwsze pytanie jest sporo teorii, czytałam do jedenastej strony i kilka razy się to przewinęło.
a) tak po prostu, skoro mogli stworzyć tak po prostu to i też zniszczyć mogli.
b) coś im się nie spodobało w naszym zachowaniu
c) bali się, że pewnego dnia ich przewyższymy i zniszczymy
d) teoria z Jezusem - Jezus był jednym z Obcych, twórcy to aniołowie, którzy dostali od Boga taki rozkaz
e) stworzyła nas jakaś zbuntowana grupa tego gatunku i od początku byli nastawieni na zniszczenie nas

Myślę, że David zabił akurat jego, bo wypełniał misję, miał za wszelką cenę znaleźć żywego obcego, więc pomyślał, że sam go stworzy, a że jedyną parą na statku był Holloway i Shaw... Odniosłam też wrażenie, że on nie przepadał za Holloway'em, przez to, że H ciągle mu wypominał, że jest tylko robotem, nie ma uczuć etc. Niby nie mógł odczuwać, ale nawet robot się wnerwi jak mu się ciągle ten sam temat męczy xD

Sandrax123

damn, dzięki, że ktoś wreszcie mi odpowiedział! :D

co do 1 to wielkie WOW

a do drugiego no niby tak, ale miałam jakieś wątpliwości, dlatego tak się nad tym zastanawiałam i w sumie będę je mieć dalej, bo przecież David był tylko robotem w końcu.

pozdrawiam serdecznie ;)

ocenił(a) film na 1
goldomega86

Dlaczego Weyland zbudował Davida a nie potrafił egzoszkieletu dla własnych nóg (przez kilkanaście/kilkadziesiąt lat - nie wiem jeszcze kiedy skonstruował Davida)? :D

ocenił(a) film na 5
bdt233

Wydaje mi się, że to mu nie było potrzebne. Jego ostatnią deską ratunku było spotkanie z Inżynierami. Po kij mu sprawne nogi skoro i tak zaraz opuści ten świat? Na Ziemii nie musiał się ruszać za wiele, bo wszystko mu podkładali pod nos, potrzebował szpiega, kogoś kto znajdzie obcych i pomoże mu się z nimi dogadać, a na spotkanie z obcymi najwidoczniej postanowił już iść na własnych nogach. Skupił się na wyższym celu.

ocenił(a) film na 5
goldomega86

A ja mam pytanie trochę od czapy, przeczytałam do 11 strony dyskusji i większość odpowiedzi to jedynie hipotezy, stworzyli nas bo mogli, chcieli zniszczyć, bo im się coś nie spodobało/zaczęli się bać, że ich przewyższymy, początek filmu to mogła być Ziemia, ale nie musiała, stworzyli broń, ale nie byli w stanie jej zniszczyć i tak dalej.
Czy jeśli obejrzę wszystkie części (8 pasażer, Obcy 3, Obcy: Przymierze) to będę znała odpowiedzi na wszystkie pytania począwszy od tego po co nas stworzyli, przez dlaczego dali nam znać gdzie są i po co te hologramy, aż po wydarzenia po tym jak Shaw odleciała z Davidem? Zabrałam się do oglądania od złej części czy to wszystko się naprawdę nie trzyma kupy aż do tego stopnia?
Jeśli jednak zaczęłam od złej części to jakby ktoś mógł wypisać ich prawidłową kolejność, byłabym wdzięczna.
Chciałabym ocenić ten film, a nie jestem w stanie nie wiedząc czy Prometeusz jest częścią jakiejś historii czy to po prostu niewypał, dlatego prosiłabym bez hejtow na film, reżysera, katolików i latającego potwora spagetti.

I jeszcze jedno pytanie czy ludzie na Ziemii w ogole dowiedzieli się o Sj i innych akcjach z filmu?

ocenił(a) film na 1
Sandrax123

Jak obejrzysz oryginalne Alieny to więcej nawet nie będziesz rozmyślać o Prometeuszu czy Przymierzu.

goldomega86

Pytanie dotyczy filmu: Interesuję się obcym i chciałbym sprawić sobie hełm z filmu prometeusz. tylko, że nie wiem gdzie moge taki dostać? dorwałem się do firmy która go zrobiła, ale nie mogę się do nich dodzwonić, (są z angli). Pomoże ktoś?

goldomega86

Co było pierwsze: jajko czy kura?