Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Z wiadomych wzgledow film mial byc ojajebiealemiazga a okazal sie nudna kicha i
kolekcja klisz z Aliensow.

Juz od samego poczatku wkurzajacy sa bohaterowie i seria ich idotycznych wyborow.
Mamy tutaj kolekcje naukowcow bioracych udzial w ekspedycji za trylion dolcow i wszyscy
bez wyjatku (tak, nawet android jest debilem) zachowuja sie jak zbieraninia zajecy
wypuszczonych na pole kapusty.

Oprocz tego bohaterowie odgrywaja role figur woskowych z muzeum sci-fi. Mamy robota,
ktory chce byc czlowiekiem (jak moze byc inaczej) zla pania kierownik z korporacji,
bohaterskich najemnikow i klon Ripley czy dziewczyne ktora stac na wiecej niz sama
zdawala sobie sprawe.

Glupota prowadzi do chwil grozy ale nie nie zdaza sie nic innego niz w orginale zanim
obcy przyszedl na swiat. Potem jest juz tylko gorzej, bo mimo ze orginal zamienial sie w
polowie w survival horror to w Prometeuszu to sie nie zdaza.

Prequel mial odpowiedziec na pytania dotyczace martwego kosmity z Alien no i
odpowiada pod koniec ale zadnej rewelacji nie ma, nastepna klisza.

3D jest dodane totalnie na sile i zupelnie nie ma znaczenia.

Nic tylko wyjsc z kina i jebnac sobie glowa w sciane, gwarantowana lepsza zabawa niz
na seansie

ocenił(a) film na 6
Zidu69

Fanboj, typowy fanboj... Jeszcze nie widział ale już wie lepiej! :) Dziecko Neostrady, bez dwóch zdań.

użytkownik usunięty
ElRio

Chciałbym być dzieckiem :(
Scott'owi jestem w stanie wiele wybaczyć za to co do tej pory zrobił.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Do osoby o nicku ElRio.
Czytać potrafisz, ale nie rozumiesz podstawowego tekstu. Skoro piszę, że film będę oglądał 8 czerwca to chyba logiczne, że nie ma nie w Polsce i nie jestem użytkownikiem neostrady. Z drugiej strony ja oglądałem "Obcy 8 Pasażer Nostromo" kiedy wchodził do polskich kin. Więc teraz sobie poszperaj w necie kiedy to było, a zrozumiesz, że nie jestem dzieckiem neostrady, bo kiedy ja oglądałem w kinie pierwszego obcego to zapewne twoi twórcy w tym czasie nie brali pod uwagę stworzenie ciebie. Polecam bardziej ważyć słowa by w postach nie wypadać (powiedzmy łagodnie) głupio.

ocenił(a) film na 6
Zidu69

Ależ rozumiem. Rozumiem, że filmu NIE WIDZIAŁEŚ ale masz o nim i tak WIELE DO POWIEDZENIA. :)
Typowe... dla fanboja.
Ja ten film WIDZIAŁEM i to jest różnica między nami. A co Aliena (jedynki) to byłem na pierwszym seansie kinowym w moim mieście i mało się nie zes***łem na tym filmie. :)
Prometeusz spowodował jedynie zniecierpliwienie miałkością i nędzą scenariusza. :)

To jest wlasnie podejscie fan boyskie. Nie widzialem ale wiem lepiej, bo rezyser taki i taki. Przejzyj sobie recenzje w prasie brytyjskiej w najlepszym razie sa poprawne w stylu 3/5 bo prawda jest taka, ze block busterow z wielkich wytworni kopac nie mozna.

Skomentuj to:
Za Empire:

Verdict
Buffeted by a lack of suspense, threadbare characters, and a very poor script, the stunning visuals, gloopy madness, and sterling Fassbenderiness can’t prevent Prometheus feeling like Alien’s poor relation.

ocenił(a) film na 8
kasumijamuni

Jedyna rzecz, która mi nie pasowała w tym filmie to ten stwór z mackami. Taki "od czapy". Było też parę rzeczy, które wydawały się dziwne, może nielogiczne. Reszta jest w porządku i mało mnie interesują recenzje w prasie brytyjskiej, francuskiej czy jakiejkolwiek innej. Film miał mi dostarczyć rozrywki i dostarczył, spełnił zatem swoją rolę. To nie jest prequel Aliena. Może komuś zabrakło biegających po ścianach i sufitach stworów, strumieni krwi i rozszarpywanych przez aliena ciał. Oczywiście, że film zawiera klisze, jak np. android, który może chciałby być człowiekiem (a zaczęło się to pewnie od pajaca z drewna, który chciał być normalnym chłopcem), słaba kobieta, która okazuje się wcale nie taka słaba (Ripley, Sara O'Connor itd.) I co z tego? W każdym filmie znajdziesz klisze.
Ja się cieszę, że ci kosmici w Prometeuszu nie wyglądają jak zielone ludziki z wodogłowiem albo inne paskudy.

ocenił(a) film na 7
kasumijamuni

wlasnie czytalem recenzje prasy brytyjskiej.
The Guardian, Times i Daily Telegraph wypowiedzialy sie bardzo pozytywnie o filmie. na imdb film ma note 8.2 a na rotten tomatoes 80%.

ocenił(a) film na 8
Ibrah

Bo film jest dobry.

ocenił(a) film na 3
albusleo

0wner2, wciąż pozostajesz pier....nietym zje...m obrażającym każdego wokół. W swoim czasie miałem z tobą nieźle na pieńku i sytuacja chce sie powtórzyć. Pisz, ze się nie zgadzasz debi...u, ale używaj obelg jak przecinków bo sam sobie jedynie wystawiasz konkretne świadectwo.

Nick_filmweb

Witam palancie, chcesz się znowu pokłócić? O co kiedyś poszło, bo nawet nie pamiętam?

użytkownik usunięty
0wner2

7. Zabrania się wykorzystywania Serwisu w sposób sprzeczny lub niewłaściwy z jego celem. W szczególności zabrania się umieszczania Treści Użytkownika w tym Profili lub innych treści sprzecznych z Regulaminem, powszechnie obowiązującymi przepisami prawa lub dobrymi obyczajami, w tym treści i zdjęć:
b) zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe,
c) obrazujących lub propagujących przemoc, faszyzm, rasizm, nienawiść, dyskryminację (rasową, kulturową, etniczną, religijną lub filozoficzną itp.),
d) naruszających dobra osobiste lub obrażających godność innych osób,
k) jakichkolwiek innych sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe.
8. Zabrania się również działalności Użytkowników polegającej na:
b) zamierzonym wpływaniu na innych Użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych i/lub kontrowersyjnych i/lub nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. (tzw. „trolowanie”),

kasumijamuni

Empire to pismo dla katoli, wiec było wiadome, że zjedzie film negujący religię chrześcijańską. Nie ma w tym nic dziwnego, prostaczki dostały coś co ich intelektualnie przerosło, bo myśleli, że Ridley zrobi kolejny film akcji.

użytkownik usunięty
0wner2

7. Zabrania się wykorzystywania Serwisu w sposób sprzeczny lub niewłaściwy z jego celem. W szczególności zabrania się umieszczania Treści Użytkownika w tym Profili lub innych treści sprzecznych z Regulaminem, powszechnie obowiązującymi przepisami prawa lub dobrymi obyczajami, w tym treści i zdjęć:
c) obrazujących lub propagujących przemoc, faszyzm, rasizm, nienawiść, dyskryminację (rasową, kulturową, etniczną, religijną lub filozoficzną itp.),
k) jakichkolwiek innych sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe.
b) zamierzonym wpływaniu na innych Użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych i/lub kontrowersyjnych i/lub nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. (tzw. „trolowanie”),

ocenił(a) film na 10

Dziobak_5 za tekst o tym zmewaku administracja filmwebu powinna ci dać jakiś medal :D

ocenił(a) film na 6
barry8500

Nagradzać debila za debilne wypowiedzi? Chyba medalem z kartofla.

użytkownik usunięty
ElRio

Ja tylko "debilnie" odniosłem się do bardzo wyważonej , kompetentnej i pozbawionej emocji recenzji zakończonej tekstem:
"Nic tylko wyjsc z kina i jebnac sobie glowa w sciane, gwarantowana lepsza zabawa niz
na seansie"
Więc zostaw sobie tego kartofla na przednówek, tylko żeby ci nie skiełkował ;)

ocenił(a) film na 6

Widzisz - ten człowiek ma nad tobą taką przewagę, że ten film po prostu WIDZIAŁ. :)
Tyle Słów Bożych na dzisiaj, Baranku.

użytkownik usunięty
ElRio

Tak jest ojcze emigrancie ; dziękuję za zwrócenie mi uwagi na to czego sam nie zauważyłeś - nigdzie nie pisałem , że film obejrzałem. Będzie premiera w bantustanie , obejrzę i odniosę się do ludzi z przewagą.
Poza tym wolę być barankiem niż koniunkturalnym tchórzem, który s** z własnego kraju - to masz ode mnie w gratisie za "baranka"
Sprawiedliwiej - po obejrzeniu profili zajmujących głos , zaczynam się rzeczywiście nieco obawiać o poziom "Prometeusza".

ocenił(a) film na 6

Co ty (***)sz? Ja pracuję w Ambasadzie RP. Mniejsza o kraj... Także jak kulą w płot synku. :)

użytkownik usunięty
ElRio

I tak późno odpisujesz ? Chcesz niewyspany reprezentować nasz kraj? A może to inna długość geograficzna i tak sobie w godzinach pracy pop** za moje i nie tylko pieniądze? Chciałem tego uniknąć , ale jednak kawał buca z ciebie wychodzi.
nie pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6

Ani ty ani twoja stara nie powinniście się interesować co ja robię po pracy.
A teraz idź baranku do mamusi na owsianeczkę

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
ElRio

Jaki kraj taka dyplomacja :>>
Poza tym: lepiej być "barankiem" , "synkiem" i mieć "starą" niż być umoczonym w politykę , bo z ulicy bez poparcia do ambasady nie biorą nawet na ciecia.
Chcesz to się pluj jadem dalej, ja ci więcej nie będę odpisywał , bo ani czas ani miejsce ani nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy.

ocenił(a) film na 6

Kompleksiki wychodzą,kompleksiki... :)
Jak tam owsianeczka mamina? Ja tu piję Guinnessa... :P
Masz racje że nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy - ja z gimnazjalistami nie ma o czym dyskutować, synku.

użytkownik usunięty
ElRio

pomidor; mój pesel zaczyna się na 59 ; mów mi "proszę pana"
Oczywiście picie Guinnessa nobilituje niezwykle , przynajmniej w twoich oczach :>>>>
Tak to jest jak się człowieczek z zadupia wyrwie.

użytkownik usunięty
ElRio

Limit postów na świeżym koncie się wyczerpał czy nie trzeźwiejesz od początku Euro , człowieku z kompleksem owsianki ? :>>>>>>>>>>

ocenił(a) film na 6

Nie trzeżwieję od początku Euro - masz rację. Tobie zostaje owsianeczka u mamusi, niezależnie ile masz lat. Intelektualnie wciąż na poziomie przedszkola. Spadaj na szczaw za tory małpy straszyć a ja wznoszę kolejny kufelek black stuff ku chwale odpadnięcia Rosji z turnieju! :)

użytkownik usunięty
ElRio

pomidor !

ocenił(a) film na 6

Guinness! :)

kasumijamuni

Jak mialbym wybierać pomiędzy Avvangers ,MIB3,spider-man batman czy Hobbit to wolę Prometeusza wiec jeżeli ten film to porażka to czym są te filmy które wymieniłem.

ocenił(a) film na 7
kasumijamuni

To było do przewidzenia. W 99% przypadków, gdy fani pokładają w jakimś filmie tak ogromne nadzieje i wieszczą, że to będzie arcydzieło wszech czasów, wychodzi klapa.

Nie widziałam jeszcze filmu, ale można się było spodziewać, że kontynuacja serii o Obcym nie udźwignie ciężaru swoich poprzedników. Na palcach jednej ręki można policzyć udane sequele czy też prequele kultowych filmów robione po latach (w zasadzie ja sobie nawet takich nie przypominam). Każde wznowienie jakiejś serii ZAWSZE motywowane jest przede wszystkim chęcią zarobienia na nieudolnie zreanimowanym formacie sprzed X lat. Ten film nie mógł być dobry, bo filmy robione dla kasy to nie to samo, co pierwowzory, których tworzeniu towarzyszy autentyczny zapał twórczy i reżyserska wizja.

Prawda jest taka, że Hollywood przeżywa kryzys. Brak im nowych, oryginalnych scenariuszy, więc, żeby utrzymać dotychczasowe wpływy, odgrzewają stare kotlety albo przenoszą na ekran stare jak świat bajki i opowieści (vide: Królewna Śnieżka). Marketing robi swoje i ludzie dają się nabrać, że nowe wersje będą lepsze, tymczasem są to tylko odświeżone i podrasowane wersje dawnych hitów. Ale branża filmowa i tak nie narzeka, bo kasę tak czy siak zgarną. 3D też nie jest żadną rewolucją technologiczną, tylko prostym zabiegiem marketingowym zmuszającym ludzi do płacenia 2x więcej za bilet.

Słowem, Hollywood znalazło genialny sposób na wciskanie ludziom chłamu bez tracenia na zyskach.

ocenił(a) film na 6
adonae

Zależy... mi np. Hannibal Scotta dużo bardziej się podobał od Milczenia Owiec.

ocenił(a) film na 6
adonae

Lepiej bym tego nie ujął:) - szczera prawda.

ocenił(a) film na 8
adonae

Ja uważam że ktoś, kto nie oglądał filmu, nie powinien wygłaszać opinii czy to negatywnych czy pozytywnych. Poza tym, to nie jest kontynuacja serii o alienie. Jestem fanem aliena, a ten film mnie nie zawiódł.

ocenił(a) film na 6
adonae

Prometeusz nie jest prequelem a raczej nawiązaniem. Jego zakończenie tylko sugeruje związek z Obcym. SPOILER! Jeśli ktoś oczekuje, że dowie się, w jaki sposób obcy rozsadzi klatkę (skamieniałego w przyszłości) Dżokeja, to się zawiedzie.

ocenił(a) film na 8
Mandru

SJ z "Aliena" był skamieniały w przeszłości. To artefakt sprzed kilku, przynajmniej, tysięcy lat. Jakiekolwiek supozycje niektórych drążycieli tematu, jakoby pochodził z czasu właściwego "Prometeuszowi", przeleciał się krótkim i koślawym (bo pewnie się popsuł) kursem na LV426 i tam skamieniał w ciągu paru dziesiątek lat, są z gruntu fałszywe.

użytkownik usunięty
kasumijamuni

Widzę że film idzie śladami innego wielkiego filmu Ridleya może po czasie uzyska miano kultowego!!!

ocenił(a) film na 6

Pod warunkiem że kolejne części zapełnią dziury i nieścisłości scenariusza. Być może od początku zakładają kolejne części... wtedy to ma sens

ElRio

Ridley coś wspominał że to będzie nowa ""encyklopedia" czy coś w tym stylu:) Nawet chce Prometeusza 2

ElRio

Poczekajcie na wersję reżyserską, bo jeszcze nie widzieliście pełnego filmu.

0wner2

no właśnie co do tej wersji reżyserskiej
http://www.avpgalaxy.net/2012/06/03/ridley-scott-talks-deleted-scenesnew-virals/

lewandowski09

Możesz przetłumaczyć? Bo ja nie mam sił tego czytać teraz.

schiz

A ty masz tylko 20.

użytkownik usunięty
schiz

ocenił(a) film na 2