Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Z wiadomych wzgledow film mial byc ojajebiealemiazga a okazal sie nudna kicha i
kolekcja klisz z Aliensow.

Juz od samego poczatku wkurzajacy sa bohaterowie i seria ich idotycznych wyborow.
Mamy tutaj kolekcje naukowcow bioracych udzial w ekspedycji za trylion dolcow i wszyscy
bez wyjatku (tak, nawet android jest debilem) zachowuja sie jak zbieraninia zajecy
wypuszczonych na pole kapusty.

Oprocz tego bohaterowie odgrywaja role figur woskowych z muzeum sci-fi. Mamy robota,
ktory chce byc czlowiekiem (jak moze byc inaczej) zla pania kierownik z korporacji,
bohaterskich najemnikow i klon Ripley czy dziewczyne ktora stac na wiecej niz sama
zdawala sobie sprawe.

Glupota prowadzi do chwil grozy ale nie nie zdaza sie nic innego niz w orginale zanim
obcy przyszedl na swiat. Potem jest juz tylko gorzej, bo mimo ze orginal zamienial sie w
polowie w survival horror to w Prometeuszu to sie nie zdaza.

Prequel mial odpowiedziec na pytania dotyczace martwego kosmity z Alien no i
odpowiada pod koniec ale zadnej rewelacji nie ma, nastepna klisza.

3D jest dodane totalnie na sile i zupelnie nie ma znaczenia.

Nic tylko wyjsc z kina i jebnac sobie glowa w sciane, gwarantowana lepsza zabawa niz
na seansie

użytkownik usunięty
0wner2

7. Zabrania się wykorzystywania Serwisu w sposób sprzeczny lub niewłaściwy z jego celem. W szczególności zabrania się umieszczania Treści Użytkownika w tym Profili lub innych treści sprzecznych z Regulaminem, powszechnie obowiązującymi przepisami prawa lub dobrymi obyczajami, w tym treści i zdjęć:
b) zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe,
c) obrazujących lub propagujących przemoc, faszyzm, rasizm, nienawiść, dyskryminację (rasową, kulturową, etniczną, religijną lub filozoficzną itp.),
d) naruszających dobra osobiste lub obrażających godność innych osób,
k) jakichkolwiek innych sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe.
8. Zabrania się również działalności Użytkowników polegającej na:
b) zamierzonym wpływaniu na innych Użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych i/lub kontrowersyjnych i/lub nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. (tzw. „trolowanie”),

użytkownik usunięty
schiz

7. Zabrania się wykorzystywania Serwisu w sposób sprzeczny lub niewłaściwy z jego celem. W szczególności zabrania się umieszczania Treści Użytkownika w tym Profili lub innych treści sprzecznych z Regulaminem, powszechnie obowiązującymi przepisami prawa lub dobrymi obyczajami, w tym treści i zdjęć:
c) obrazujących lub propagujących przemoc, faszyzm, rasizm, nienawiść, dyskryminację (rasową, kulturową, etniczną, religijną lub filozoficzną itp.),
k) jakichkolwiek innych sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe.
b) zamierzonym wpływaniu na innych Użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych i/lub kontrowersyjnych i/lub nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. (tzw. „trolowanie”),

ocenił(a) film na 2

ocenił(a) film na 6
kasumijamuni

"Prequel mial odpowiedziec na pytania dotyczace martwego kosmity z Alien no i
odpowiada pod koniec ale zadnej rewelacji nie ma, nastepna klisza."

Z tego co mi wiadomo w Prometeuszu nie ma odpowiedzi dotyczących martwego kosmity z Aliena. Zakończenie jest zupełnie inne i dotyczy zupełnie innego kosmity. To nie jest prequel Aliena. Ridley Scott chciał stworzyć zupełnie inną serię filmów osadzoną w znanym uniwersum. A co do ocen to racja. Jak się obejrzy to wtedy należy oceniać.

ocenił(a) film na 8
FAKK3

otóż to

ocenił(a) film na 8
FAKK3

Być może z założenia "Prometheus" nie miał być prequelem "Aliena", ale od połowy filmu siłą rzeczy nim jest. Jak to "...nie ma odpowiedzi dotyczących martwego kosmity z Aliena"? Obejrzałeś ten film do końca czy usnąłeś pod koniec? Wszystko jest wyjaśnione i nie trzeba laserowego mózgu, żeby to zakumać.

ocenił(a) film na 6
sab1970

A oglądałeś ten sam film? Jestem fanem Aliena od 16 lat... gdzie ty masz odpowiedzi dotyczących martwego kosmity z Aliena? Może sugerujesz, że załoga Nostromo znalazła tego samego martwego SJ z Prometeusza? LOL

ocenił(a) film na 8
FAKK3

W takim razie trochę krócej oglądasz "Aliena". Nieważne... nigdzie nie napisałem, że odnaleźli tego samego obcego. Odnaleźli pusty skafander, który wzięli za egzoszkielet obcego. A odpowiedź mam tu, że teraz wiem, co w tym egzoszkielecie siedziało zanim poleciało mordować tę kobitkę z "Prometheusa". "LOL"... cokolwiek to znaczy.

ocenił(a) film na 6
sab1970

"Odnaleźli pusty skafander, który wzięli za egzoszkielet obcego." Załoga Nostromo wcale nie wzieła SJ za pusty skafander O_o dla nich to była normalna forma życia. To w Prometeuszu ktoś wpadł na kiepski pomysł żeby tam siedziała humanoidalna istota. "teraz wiem, co w tym egzoszkielecie siedziało zanim poleciało mordować tę kobitkę z "Prometheusa" SJ z Prometheusa nie poleciał mordować żadnej klientki. Leciał na ziemię zniszczyć naszą planetę, ale Janek z załogą poświęcili się i walnęli w jego statek. Z lotu SJ nici i przez przypadek Shaw się na niego napatoczyła we wraku jak zbierała zapasy... a dalej wiadomo jak było. Pomiędzy Alienem a Prometheusem jest tyle związku fabularnego, postaciowego, co maszyny do pisania z parasolką. Prometheus nie był w zamyśle prequelem obcego. Scott chciał stworzyć nową serię filmów i pewnie rzeczy zostały od nowa zinterpretowane.

ocenił(a) film na 8
FAKK3

Człowieku, czy ty naprawdę nie łapiesz o co mi chodzi, czy udajesz, że nie łapiesz i idziesz w zaparte? O_o (?) Załoga Nostromo nie wiedziała, że to jest skafander, tylko myślała, że to martwy obcy. My teraz wiemy, co to naprawdę było. Tyle w temacie "skafandra". Zresztą ci z Prometeusha też na początku myśleli, że to głowa. Dopiero później skapowali, że to hełm. Jak to, nie poleciał jej zamordować. Przecież jak statek obcych się rozbił, ten humanoid wylazł z niego i ścigał Shaw do promu z "Prometheusa", która tam poszczuła go swoim "dzieckiem". Czy pomysł z humanoidalną istotą jest kiepski to nie tobie oceniać, a jeśli już to twoja opinia jest czysto subiektywna. A jaka istota miała siedzieć? Słoniopodobna? I jasne, że "Prometheus" ma związek fabularny z "Alienem", choć nie można tego pierwszego traktować jako część serii. Może obejrzyj to na spokojnie jeszcze raz? Najlepiej najpierw "Aliena", bo twoja interpretacja strasznie jest kulawa.
ps Za "egzoszkielet" rozumiem integralną część ciała obcego, jak zewnętrzny pancerz owada na przykład.

ocenił(a) film na 6
sab1970

Kłócić się z tobą nie zamierzam, bo z opiniami jest jak z dziurą w dupie... każdy ma swoją... I nie idę w zaparte. Po prostu piszesz chaotycznie i dopiero teraz napisałeś sensowną wypowiedź, która pokazuje, co miałeś na myśli. A ja próbowałem interpretować twoje wcześniejsze "kulawe" posty. W sensie "poleciał" chodziło ci, że za nią poszedł po rozbiciu swojego statku? (najpierw leciał, a po katastrofie z nią się mocował - skąd mam wiedzieć, co masz na myśli). A z tym, że Shaw poszczuła SJ swoim dzieckiem, to chyba również twoja bardzo subiektywna opinia. Bo z tego, co ja widziałem, to jej "dziecko" akurat było w pomieszczeniu medycznym, które swoją drogą Shaw odwiedziła w tym wraku przy okazji, bo zbierała zapasy i miała sporo szczęścia, że akurat ono chwyciło SJ jak ten chciał ją ubić. A Aliena jeszcze raz nie muszę oglądać, bo oglądałem ten filmy milion razy i znam całe uniwersum od strony Quadrylogii, Antologii, książek i komiksów, które od lat kolekcjonuję. Mam trochę lat jako fan sagi i niekoniecznie wizje Scotta w Prometeuszu mi odpowiadają i traktuję go jako osobny byt. Choć nie mówię, że jest to film zły. Spodziewałem się po SJ wiele więcej niż bladego 2,5 metrowego faceta z twarzą greka. Na tym polegała magia pierwszej części obcego, że była jedna wielka niewiadoma o SJ. I tak! bardziej mi odpowiadają biomechaniczne słoniowate groteskowe istoty z umysłu Gigera niż to co widziałem w Prometeuszu, ale podkreślam, że to moja opinia żebyś nie poczuł się urażony, że podważam twoją.

ocenił(a) film na 8
FAKK3

Ja też nie zamierzam się kłócić, zwłaszcza jeśli faktycznie jesteś jednym z fanów Aliena, bo to grupa w większości nie w ciemię bitych ludków. Jasne, że przez "poleciał" miałem na myśli, że ścigał ją do promu, a tam wydawało mi się, że Shaw celowo otworzyła drzwi ambulatorium, żeby "ośmiornica" dopadła "Greka". (Film oglądałem w kinie, nie wersję cam z netu, więc chyba dobrze widziałem) Wiadomo, że nawet w gronie wielbicieli Aliena będą spory co do interpretacji Scotta. Sam "siedzę" w tym temacie już od 1982 roku, kiedy obejrzałem pierwszą część serii w kinie, nawiasem mówiąc przez długi czas miałem potem problemy z zaśnięciem, i "Prometheus" przypasował mi w 90%. Tych 10% zabrakło, bo oczekiwałem czegoś mniej efekciarskiego, a bardziej mrocznego. Ale cóż... to nie "Alien" i nie lata '80.

kasumijamuni

Zgadz asię. Film hu..... nudny słaby prostacki

mayhem_filmaniak

Ten opis pasuje raczej do twojej osoby, nie do filmu ;)

ocenił(a) film na 2
0wner2

Nic tylko polecić ci wczasy w psychiatryku.

schiz

Ty musisz być stałym bywalcem skoro tak polecasz ;)

ocenił(a) film na 2
0wner2

Wegetuj sobie w swoim zapyziałym, wulgarnym, brudnym światku.

ocenił(a) film na 8
schiz

cały czas to samo.Nic ci się nie poprawia

ocenił(a) film na 8
schiz

a dostanie miejsce obok ciebie ?

użytkownik usunięty
0wner2

użytkownik usunięty
kasumijamuni

Film jest rewelacyjny! Uwielbiam filmy Scotta:)

kasumijamuni

Kasumijamuni niestety większość twoich tematów jest kolekcją głupich wpisów bez polotu a ponoć miały być mądre. Nic tylko polecić ci wczasy w psychiatryku.

użytkownik usunięty
_mosquito_

użytkownik usunięty
kasumijamuni

dokladnie tak!

ocenił(a) film na 10
kasumijamuni

A to mnie zasmuciłeś tym postem.

ocenił(a) film na 3
kejtnova

0wner2, wciąż pozostajesz pier....nietym zje...m obrażającym każdego wokół. W swoim czasie miałem z tobą nieźle na pieńku i sytuacja chce sie powtórzyć. Pisz, ze się nie zgadzasz debi...u, ale nie używaj obelg jak przecinków bo sam sobie jedynie wystawiasz konkretne świadectwo.

Nick_filmweb

A ty wciąż pozostajesz zwykłą szują.

użytkownik usunięty
0wner2

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
schiz

hehe, dobre żarty.

ocenił(a) film na 2
0wner2

nasz naród jest pełen idiotów jak ty, powinni zakazać chodzić takim ludziom do kin

ocenił(a) film na 8
schiz

a tobie powinni zakazać oddychać

ocenił(a) film na 7
kasumijamuni

nasz naród jest pełen idiotów jak Ty, powinni zakazać chodzić takim ludziom do kin

ocenił(a) film na 3
taksido

a ja nie zamierzam się z tobą kłócić. Jeszcze czego. Wegetuj sobie w swoim zapyziałym, wulgarnym, brudnym światku.

Nick_filmweb

Biorąc pod uwagę twój poziom intelektualny w takim światku musisz żyć ty.

taksido

Popieram w pełni.

ocenił(a) film na 6
kasumijamuni

Najzabawniejsze jest to, ze większość ludzi tez tak uważa. Co niektórzy tutaj się do tego przyznają l bo to by ich skompromitowało. Film nie spełnia oczekiwań , którzy tak na niego czekali i którzy trabili, ze będzie on filmem roku. Nic z tego.

ocenił(a) film na 3
Triptyque

Nie spełnia bo jest po prostu do kitu. Filmowopodobna wydmuszka za milion baksów.

Nick_filmweb

Hahaha, a Bullit to arcydzieło. Jesteś żenujący.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Jeszcze zes filmu na oczy nie widział a tak go bronisz. Najpierw idź do kina w lipcu a potem go oceń. Wówczas broń swoich racji . :D

Triptyque

Z pewnością będę tak robił.

ocenił(a) film na 6
0wner2

A co jeśli film nie spełni twoich oczekiwań ??
Myśle , ze sie nawet do tego nie przyznasz:)

Triptyque

Oczywiście, że się do tego nie przyznam, bo wtedy wyszedłbym na skończonego kretyna, wiec nawet jak okaże się gniotem (choć to niemożliwe) to i tak dam 10 i będę twierdził, że Prometeusz jest arcydziełem. Oczywiście ten scenariusz jest nierealny bo film na bank jest arcydziełem ;)

0wner2

To chyba bez sensu , nie sądzisz ?? Ja tez byłam pewna , ze ten film to rewelacja ale sie nią nie okazał .
Po co oszukiwać ? Po co sie sugerować tym co piszą inni ??
To po co w ogole piszesz na temat filmu , którego nie widziałeś Owner? He? :P
Ty i paru tu jeszcze faktycznie zachowujecie się jakby wam piątej klepki brakowało :-)))

triptyqued

Jak na razie nikt nie podał ani jednego poważnego powodu dla którego ten film nie miałby być arcydziełem. A jak mi powiesz, że nie jest arcydziełem bo Millburn chciał dotknąć węża, albo, że teorie Danikena z góry są idiotyczne, czy też dlatego, że rogalik spadł na Vickers bo nie biegła w bok to nie mamy o czym rozmawiać

0wner2

Wiem , że probObujesz mnie sprowokować :). Cały ty . Czytałam kiedys pare twoich postów : lubisz sobie popisac i prowokować innych ;)
Nie będę sie z toba kłócić skoro jeszcze nie widziałeś filmu ()
Ten film gdyby trwał z 4 h , to by był bardziej poukladanym " arcydziełem " :~>

triptyqued

Dostaniesz 30 min więcej na DVD.

0wner2

Nie kupuje płyt na DVD :d
Jeśli chcę, to idę na film do kina ;)))
Tobie tez radzę ;))

triptyqued

Eee? Ty myślisz, że nie poszedłbym na to do kina? Pójdę zapewne kilka razy. A potem kupię na Blurayu. Tobie tez radzę ;))

ocenił(a) film na 6
0wner2

Pare razy do kina na ten sam film ?? Nie
Dzięki ;)
Mam ciekawsze rzeczy do roboty .