PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189130
5,7 63 krytyków

Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Bo chcieli żeby to był prequel ale że nie jest to jak rozkapryszone bachory dają 1, 2 i 3 jak
leci... Nie potrafią dać obiektywnej oceny przez swój dziwny sposób analizowania faktów.
Np. Scenariusz ma kilka dziur - okej, gówno mnie obchodzi muzyka, reżyseria, gra aktorów,
zdjęcia, dopracowane efekty wizualne i dźwiękowe, fabuła - dam 1, a co mi tam. Na prawdę
co u niektórych to się infantylizm przejawia... tylko współczuć.
Wiem, zaraz mnie trolle napadną że dałem 8... ale zastanawiam się czy nie zmienić na 7,
muszę obejrzeć jeszcze raz...

hr_dooku

Skąd wiesz? Potwierdzone info?

Soul7

No jasne
http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a429525/ridley-scott-turned-down-prometh eus-directors-cut.html
http://screenrant.com/prometheus-directors-cut-ridley-scott-original-script/

hr_dooku

http://www.avpgalaxy.net/2012/10/10/ridley-scott-says-no-to-directors-cut/

hr_dooku

Okej, dzięki. Na Yotube natknąłem się dziś na ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=GpEx7pdp2-Q
Odpowiedź na WSZYSTKIE pytania, milion razy wałkowane. Fakt, jak jest naprawdę dowiemy się przy wydaniu dvd/bluray ale jak dla mnie Ci panowie trafili w samo sedno. Film trudny, zadający pytania, podający odpowiedzi w postaci poszlak i odnośników do innych filmów reklamowych i specjalnie po to przygotowanych stronach web, do tego przygotowujący nas na kolejną część, która rozjaśni część pierwsza tworząc całość - tym dla mnie jest Prometeusz i patrząc na to z tej perspektywy można rozumieć złość i irytację ludzi. Wszak w XXI wieku wszystko dostają na tacy, od razu, kto ma czas na pytania, konkluzje, zagadki, poszukiwania i ogólnie pobudzanie szarych komórek do działania? Trzeba mieć jaja by zrobić taki film, Ridley ewidentnie ma jaja jak kokosy :)

wito_filmweb

po. 1 to jak chcesz sobie kogoś po obrażać to nie tutaj, nie do mnie, bo ja nie mam na to czasu, ani ochoty odpisywać na takie pierdoły

po.2 Ridley Scott was okłamał, wpierw było dużo o filmie związanym z serią Obcy jako prequel, a później ujawnił że wcale tak nie będzie, bardzo krótko przed premierą. Jeśli to nie jest część Obcego to tym bardziej jest to jeszcze gorszy film ;) bo praktycznie jest o niczym

tu jest połączony z serią Obcy
http://i.imgur.com/mCgFU.jpg
więc jak? jest czy nie jest jedną z części tej sagi skoro na pudełku DVD jest??

oczywiście że ocenia sie film przez pryzmat zapowiedzi, to ty ten film chcesz tylko tłumaczyć, zakochałeś się w tym chłamie, twoja sprawa, czy w 3 części Batmana będziesz spodziewał się Supermana?

luki29

1. Film nie jest PREQUELEM ani żadną z CZĘŚCI Obcego, akcja Prometeusza rozgrywa się tylko w tym samym UNIWERSUM co akcja Obcego! Tyle łączy te dwie serie (no bo Prometeusza można już nazwać serią...)
2. Jak można powiedzieć że Ridley kogoś okłamał skoro na wiele miesięcy przed premierą powiedział, że zmienia zdania i robi coś innego :D

I jeszcze raz mówię: OCENIANIE PRZEZ PRYZMAT OCZEKIWAŃ I ZAPOWIEDZI JEST NIEOBIEKTYWNE I IDIOTYCZNE.

wito_filmweb

1. Skoro nie jest prequelem, ani sequelem, no to jest sidequelem (spinoffem) skoro "akcja Prometeusza rozgrywa się tylko w tym samym UNIWERSUM co akcja Obcego", więc jakąś tam częścią jest, podobnie jest z Dziedzictwem Bourne'a
2. Okłamał, okłamał, 28 miesięcy przed premierą mówił że prequel do Obcego, 4 miesiące przed premierą że już nie

no oczekiwania były te same u każdego, jak to połączy z serią Obcy, już jakiś wspólny mianownik był, Obcy pod koniec filmu

luki29

2. KU*VA! Człowiek nie może zmienić zdania?! Boże, co za społeczeństwo!!! Żeby wszyscy byli tak "OKŁAMYWANI"... Narodzie, wyjdź z ciemnoty...

wito_filmweb

To co, zaczął kręcić film 4 miesiące przed premierą? Haha, a może scenariusz nie był gotowy już wcześniej? Ty chyba wierzysz w to w co chcesz wierzyć

luki29

mnie to NIE INTERESUJE kiedy zaczął kręcić, kiedy zaczął pisać, mnie interesuje TO CO WIDZIAŁEM W KINIE - to podlega mojej ocenie, a nie zwiastuny, zapowiedzi reżysera, newsy z filmwebu i inne diabły, rozumiesz? Nie interesuje mnie to bo ja nie o tym chcę tu prowadzić dyskusję tylko o FILMIE! Niech to do ciebie dotrze jeśli masz zamiar nadal mnie atakować swoimi oświecającymi przemyśleniami

wito_filmweb

no to na podstawie tego co ja widziałem w kinie stwierdzam że to bardzo niskich lotów film, klimat słaby, jeśli chodzi o sci-fi, sceny poucinane, czegoś ciągle brakowało, ktoś leci na obcą planetę i nie boi się niczego, chyba coś nie tak...

luki29

"ktoś leci na obcą planetę i nie boi się niczego" - przepraszam, ale w Alienie też jakoś nie widziałem by załoga jakoś szczególnie miała wątpliwości co do lądowania na obcej planecie... Też mam powiedzieć że to słaby film? Taka natura sci-fi...

wito_filmweb

oj przypomnij sobie dobrze jak wzięli tego pacjenta gdy mu Obcy wyłaził z brzucha, byli cali obsrani ze strachu

wito_filmweb

Wiesz co Wito.. tu się mylisz apropo tego umniejszania znaczenia "zapowiedzi etc" bo zapowiedzi etc.. to jest DEMO filmu.. tak jak zwiastuny, teasery, trailery.. gdybyś zagrał w DEMO dajmy na to Mass Effect a kupując grę pełnowartościową inwestując w nią swoje pieniądze i jakby obdarowując zaufaniem twórców, dostał np Mario no to byś się kur** miał prawo czuć oszukany nie? Nie umniejszaj rangi reklamy i zapowiedzi przed.. bo bez nich ludzie nie chodziliby do kina. I przemyśl to zanim tak się od zapowiedzi odżegnasz..

wito_filmweb

Panie, Kolego, odpowiem tak. Usiądź sobie spokojnie na czterech literach w wygodnym fotelu. Weź do ręki dwie płyty: "Alien 3" Finchera w wersji rozszerzonej z pakietu "Aliens Qudrology" i płytę z "Prometeuszem". Obejrzyj, zastanów się.i zobaczysz wtedy... z jakiego powodu ten "gówniany" produkt, skierowany do mas (niestety jesteś ich poplecznikiem) nie znalazł poparcia pośród fanów fantastyki naukowej, a cyklu "Aliens", wcale. Jak kolega pisze, to proszę po polsku. Jak kolega pisze, to proszę bez inwektyw ( tu się trafiło trudne słowo), przepraszam. A fanów, szczególnie tych piszących po polsku, jak zwykle zapraszam do dyskusji tutaj: http://www.horizon-extermination.eu/forum-aliens

Bishop_filmweb

Co mnie obchodzi Alien 3 kiedy ja tu mówię o zupełni innym filmie z innej bajki... komentarz nie na temat

wito_filmweb

film jest niezły, jeszcze go obejrzę nie raz w przyszłości.

wito_filmweb

Zgadzam się z Tobą w 100% !

wito_filmweb

Profesjonalny trolling milordzie.

TheQac

szkoda, że tak to odebrałeś...

wito_filmweb

jak dla mnie film z a j e b i s t y ( jedyna scena rażąca scena to jak załoga podejmuje szybką decyzję o misji kamikaze, czyli zniszczenia statku obcego) ja dałem 9/10. Moim zdaniem będzie kontynuacja, która wyjaśni wiele niewiadomych. Jeśli ktoś nie rozumie dlaczego pojawiły sie tam wątki religijne to nie wiem czy oglądaliśmy ten sam film czy wasz poziom inteligencji to jak lubicie pisać "dno i wodorosty" Przecież fundamentem fabuły było jak powstała ludzkość. Jednak rozumie że wiele osób spodziewało się że będzie to kolejna rąbanka jak w obcym i wylewają swoje żale na filmwebie. Ja idąc do kina wiedziałem jakiego gatunku będzie to film i spełnił moje oczekiwania. A wszystkim hejterom lubiującym się w fajerwerkowym g u w n i e polecam Avengers 3D na który długo czekałem a okazał się wielką sraką w 3D.

gregor123

Mógłbyś napisać za co konkretnie cenisz "Prometeusza"?

bubus1985

Też tego nie rozumiem. Przecież ten film był słaby/średni we wszystkim co prezentował, klimacie, scenariuszu, grze aktorskiej, muzyce, nawet efekty specjalne mimo, że niezłe to i tak słabo wykorzystane. Podobał mi się tylko i wyłącznie sam fakt, że wszystko dzieje się na obcej ziemi, a i tak klimat nie był jakiś świetny przez słabą fabułe

wito_filmweb

Dobra.. wiecie co.. wysiadłem po jednej stronie sprzeczki wito z markiem.. nie chce mi się czytać kolejnych 4... ale widziałem tam wypowiedzi innych, więc jeśli powiem coś, co ktoś już powiedział, to wybaczcie... Film w mojej ocenie jest 6/10 i już mówię czemu... Dla tych, co to mówili o oczekiwaniach, porównując do Obcego, Transformersów i Odysei... to miał być prequel Obcego, nie mógł, czy nie którzy chcieli.. tak był zapowiedziany i tak miał wyjść... Efekty super, klimat, niezły, gra, niezła/dobra.. zależy którzy... humor, świetny :D muzyka też... ale... scenariusz, o którym tak mówiono, że jest najważniejszy, z czym się zgadzam, już taki świetny nie jest... może ma tylko kilka luk.. ale OGROMNYCH jak krater po meteorycie sprzed 65 mln lat, który(dla tych co niewiedzą) nazywamy Zatoką Meksykańską.... Miał to być prequel Obcego.. spójrzmy na świat obcego.. dzieje się dużo później.. fajnie, ale do świata obcego należy też AvP, a przez to także w pewnym sensie Predator, ale AvP wystarczy.. jakim kurcze cudem, w 2094 roku mógł narodzić sie pierwszy Obcy, skoro w naszych czasach dzieje się akcja AvP, gdzie Obcy są i to od dawna, bo przecież królowa została uwięziona w świątyni przez Predatorów setki, a może i tysiące lat wcześniej? Mniejsza o inne błędy.. ale ta niezgodność jest miażdżąca.... Nie podobało mi sie też parę opcji w scenariuszu, jak choćby fakt, ze "Konstruktor" nie powiedział ani słowa i od razu zaatakował ten z komory... Nie zapytał co się dzieje, kim jesteście.. nic... co jest błędem moim zdaniem, a nie podobało mi się też, że wgl chcieli nas zniszczyć, lepszym moim zdaniem pomysłem byłoby zrobienie z nich ofiar swojego eksperymentu, ostatni żywy próbuje ostrzec, pomóc, ale ginie i obcy niszczą wszystko, łącznie z ich całą cywilizacją... a potem może nawiązanie jakieś do predatorów.. nie wiem.. ale to akurat moja subiektywna opinia, nie wpływająca na ocenę... Mógłbym wymienić ich więcej, ale po co? Film niezły i nic więcej, źle pomyślany, na siłę próbowano moim zdaniem zrobić hit, który zarobi, nie licząc się wgl z logiką, na czym film stracił, można go było lepiej pomyśleć, choć cała reszta zasługuje na uznanie... No, a teraz zapewne mnie zjecie :D