6,9 6,5 tys. ocen
6,9 10 1 6503
6,7 13 krytyków
Przepraszam, czy tu biją?
powrót do forum filmu Przepraszam, czy tu biją?

Lata 70? i 80? to piękne czasy dla kinematografii światowej, jak wielu uważa także dla polskiej, niestety ja dotychczas za mało widziałem ?naszych klasyków? by w jakiś sposób wypowiadać się na ten temat, ale postaram się dorzucić swoje 3 grosze.....?Przepraszam czy tu biją? to naprawdę dobre polskie kino. Film posiada bardzo oryginalny scenariusz jak na tamte czasy, ale reżyseria jest najprostsza z możliwych. Mogło by się wydawać, że oznacza to totalną klapę, ale jest zupełnie na odwrót. Pan Piwowski stworzył obraz zupełnie odmienny od współczesnego kina. Teraz twórcy gonią za efektami specjalnymi, wielkimi gwiazdami czy pięknem wizualnym. U Piwowskiego nie ma gwiazd, zdjęcia też nie robią wrażenia, a i tak potrafi zachwycić. ?Rejsu? nie widziałem ale na pewno muszę zobaczyć, po ?Przepraszam czy tu biją? to jeden z lepszych polskich filmów jakie widziałem do tej pory, ale posiada także minusy. Muzyka to bardziej szarpi drut niż poezja która dostała nagrodę w Gdyni. Oprócz muzyki to początek był troszku dziwny, bo dopiero w 17 minucie filmu padają pierwsze słowa, nie wiem czemu miało to służyć, bo ja przez chwile myślałem ze będzie to niemy obraz. Mówią faktycznie nie wiele, ale teksty, które możemy usłyszeć w filmie to już klasyk np.:
-?Mam coś na oku...?
-?to idź to okulisty?
albo
-?rozbieraj się?
- ?tak od razu, może najpierw buzi?
Reżyser stworzył film posiadający klimat, humor i co najważniejsze wszystko oplata się w kryminalnym światku. Więcej takich filmów...

8/10