Rewelacyjny film,wszystko w nim jest wspaniale dialogi,scenariusz,muzyka,akcja itp.
dla mnie obydwie czesci sa na 8! oczywiscie kazdy ma swoje zdanie ; ]
tak czy siak klasyk
Mnie tez sie bardziej podoba spiewałem ja kilka razy mojej dziewczynie na gitarze :)
Psy 2 to dla mnie klasyka polskiej senacji z kultowymi tekstami - ocena 8/10, choć przyznaję że po genialnej jedynce na premierze kinowej sprawiły mi spory zawód - bo niestety to była tylko świetna "gangsterka"... Jedynka zaś to dla mnie film wybitny - łamiący stereotypy, obrazoburczy (pamiętaj że do czasów Psów w polskim kinie dominowały wyłącznie hurrapatriotyczne filmy Wajdy,, a o Solidarności mówiono wyłącznie na klęczkach - do dziś pamietam święte oburzenie na scenę "Janek Wiśniewski padł"). To także bardzo ważny obraz pewnej epoki zawodu całym ruchem prawicowym i ludźmi ze steropianu, dla mojego pokolenia - urodzonego na początku lat 70-tych to film niepowtarzalny. Nie zapominaj też że Pasikowski zgromadził w nim śmietankę polskich aktorów zarówno w pierwszo jak i drugoplanowych rolach, zaś ścieżka dialogowa to prawdziwy majstersztyk, który na stałe wszedł do codziennego języka.
W czesci pierwszej rezyser przedstawil sytuacje bylych UBkow poreformacji ustroju i pierwsze gangi, ktore powstaly w tym okresie. W czesci 2 skupil sie juz na rzeczywistosci kryminalnej okresu "kwitnacych fortun". Nie jestem ekspertem w dziedzinie bandytyzmu, wiec nie zabiore glosu w tym temacie. Natomiast co do cz pierwszej, jego historia byla bardzo zblizona do wydarzen z tego okresu, wiec stawiam na "jedynke" - ze wzgledu na realizm.