Pozwolilem sobie skopiowac moj tekst z innego forum coby sie nie przemeczac ;)
Moim zdaniem film mozna odbierac na 2 sposoby.Co jest pewne to to ze Jeff byl pedofilem,co sie okazuje ostatecznie na dachu,mozna tez bylo sie wczesniej pare razy tego domyslec.Naprzyklad samo czatowanie i zapraszanie 14-letniej dziewczynki do domu (chociaz sama sie jakby wprosila) dla tak starego faceta nie jest troche na miejscu.Ale wracajac do watku,mialem odczucie ze ta Hayley w ogole nie istnieje.Jej osobowosc nie istnieje.Jak sama mowila : jestem kazda dziewczyna ktora zgwalciles,zamordowales... Hayley to nic innego jak psychika fotografa,ktora jest z nim w ciaglym konflikcie.On walczy ze swoimi czarnymi myslami,probuje sobie wmowic ze nie jest zla osoba (jak tlumaczy dla dziewczyny) ale prawda jest ze dopuscil sie jakiegos zlego czynu i w koncu sobie to uswiadamia.Moze ktos inny zabil Donne,moze on sie tylko przygladal.Ale dla Hayley to nie jest istotne.Jego przyjaciel juz dawno popelnil samobojstwo.Teraz przyszedl czas na Jeff'a ktory ostatecznie takze przegrywa ta walke... walke ze swoim sumieniem.
A moze jednak to byla realna dziewczyna,siostra/kolezanka Donny ktora teraz msci sie za jej smierc .. :))
Nie wiem,jedna i druga wersja mi pasuje! moze ktos jeszcze sobie to jakos inaczej tlumaczy i uklada.
Film NIESAMOWITY !!! scenariusz,zdjecia (ciagle przygladamy sie znakomitym ujeciom portretowym !!) no i oczywiscie gra aktorow... Ellen Page !!!!!!!!! ta role zapamietam na dluugo!
Pozdrawiam Wszystkich :)
no ii ... 10/10 jako ze to moj 1 glos na film... no i nie mam NIC mu do zarzucenia.Chcialo by sie takich wiecej mmm .
Ludzie !!
Nie doszukujcie sie w tym filmie jakiegos podwojnego dna czy innych rzeczy, przecierz ten film to najzwyklejsza opowiastka o 14-latce ktora zalatwia faceta dwa razy starszego od niej. MOzna ogladnac ten film ale traktujac go jako komedie a nie doszukiwac sie w nim podwojnego dna !!! to nie jest fight club czy inny film w ktorym bohater zmaga sie ze swoja psychika !!!
Tyle ludzi widzi tu psychologię i podwójne dno i jeszcze im się film podobał... Cóż widocznie się mylą a Ty masz rację w swym odosobnionym zdaniu...
Ale Ty przynajmniej nie wmawiasz wszystkim, że mają omamy i jednak, tak naprawdę ten film nam się nie podobał :)
A czy ja mowilem ze ktos ma omamy i ze film jest beznadziejny ?? NIE !! Film sie moze podobac, o gustach sie nie dyskutuje, ale doszukiwanie sie w nim jakiegos podwojnego dna to "lekka" przesada. Film jak tysiace innych i nic poza tym, mozna ogladnac, spedzic milo czas, posmiac sie z moralizatorkiego tonu i super dzielnej czternastoletniej agentki sluzb specjalnych i zapomniec :)
heh...komedia... chyba nie wiecie co to jest komedia.No tak widzę po nicku ;] Danny uwielbia krew tak samo jak jego fani, no to coo tam , że nastolatka obcina mu jajca a ten to przeżywa...co taaam... moglibyście się poczuć na jego miejscu jakby dorwała Was taka istota :D:D:D pozdro
Hmmm po pierwsze to Dani a nie Danny :p Po drugie nie oceniaj ludzi po ich xywce ;) :P:P:P A po trzecie skoro ten film mnie rozsmieszal, to chyba mozna go nazwac komedia :) Jak zareagowalas gdy zobaczylas "jajka" tego faceta ktore czternastoletnia superbohaterka zastanawia sie w jaki sposob zniszczyc :) Albo gdy niby sama sie upija, zaczyna skakac po sofie i zaraz 30stolatek jest juz zwiazany w taki sposob ze moze sie nad nim znecac przez nastepne kilkanascie godzin a on nie ma szans sie uwolnic :) Zabawnych gagow jest duzo ale najsmieszniejsza w tym filmie jest sama postac glownej bohaterki - superbohaterki :)
może i Dani, nie wiem w każdym razie wiem jak się wymawia jego imię ;) to że Cię śmieszyło to nie znaczy, że to jest komedia, to jest Twoja indywidualna sprawa. Nie zabronię Ci się śmiać, jasne masz prawo się śmiać nawet z tego jak ktoś zabija Ci bliską osobę jednak ja jestem wrażliwa i na takie sceny moja reakcja nie jest obojętna tylko ja to bardzo przeżywam ;P Aha i jeszcze jedno. Czasami nick dużo mówi o osobie wierz mi. Pozdrawiam
Tylko ze tu wlasnie chodzi o to ze te sceny sa tak niemilosiernie naciagane ze az smieszne :) Gdyby to bylo pokazane w jakis inny sposob... ale po prostu jak zobaczylem te jajka na przyklad to ciezko jest sie nie rozesmiac :) Ten film nie mial byc smieszny, zgadzam sie... ale po prostu ktos troche przesadzil kreujac 14letnia superbohaterke :). Moze jak by ona miala jakies specjalne moce, albo dzialala w zmowie z kims...;) to by bylo jakies bardziej prawdopodobne :), ale w takiej formie w jakiej nam to zafundowal rezyser... to jest to typowy filmik amerykanski w moralizatorskim tonie. Nie przekonal mnie, byl zbyt naciagany !! Na niektore aspekty jestem w stanie przymknac oko, ale tutaj tego bylo zdecydowanie za wiele :)
btw: skad znasz Daniego :p??
Skąd znam Daniego? Hih ;P wiesz pomimo, że nie siedzę za bardzo w metalu, tylko słucham bardziej łagodniejszych brzmień to obracam się w towarzystwie metali i mówią mi o swoich zespołach a jak jestem u nich w domu to pokazują mi ich koncerty, teledyski, czasem naweet posłuchamy mp3 ;) jak chcesz wiedzieć więcej to napisz coś na mojego maila ;) :P pozdrawiam
'niemilosiernie naciagane ze az smieszne '
kwestia gustu
ja jestem z tych ktorzy nie widza tu drugiego dna, ale wydaje mi sie ze dziewczyna mogla byc
1. chora psychicznie w zwiazku z czym robic o wiele gorsze rzeczy, a jezeli dla Ciebie wydaje sie smieszna i naciagana postac osoby chorej psychicznie robiacej takie rzeczy to doprawdy dziwie sie
2.molestowana przez pedofila i majaca przedstawic to co kazda dziewczyna po takich przezyciach chcialaby zrobic, choc tak jak pisalam nie uwazam ze byla ona jakas 'psychika Jeffa' ani nic podobnego, predzej psychika dziewczyny z takimi a nie innymi przezyciami, do czego nie jestem przekonana, jednak filmy amerykanskie maja to do siebie ze maja cos przekazac mysle ze tutaj chodzilo o przekazanie (dosc dobitne) i tego co czuje pedofil i tego co czuje jego ofiara
niczego glebszego sie w tym filmie nie doszukalam i ogolnie nie jestem zachwycona, ale nie moge zrozumiec kogos kogo to smieszy, a tym bardziej kogos komu wydaje sie to naciagane
"Tylko ze tu wlasnie chodzi o to ze te sceny sa tak niemilosiernie naciagane ze az smieszne :) Gdyby to bylo pokazane w jakis inny sposob... ale po prostu jak zobaczylem te jajka na przyklad to ciezko jest sie nie rozesmiac :)"
To coś słabo oglądałeś ten film, skoro nie zauważyłeś, że ona go jednak nie wykastrowała - cała operacja była puszczona z kasety, ba nawet sam bohater potwierdza wstając "jestem cały". Ale co tam, niektórzy widzą w tym komedię. Szczerze mówiąc, to współczuję...
Cradle of filth -) mój adres to cameron88@o2.pl
Wybierasz się na koncert Cradle of Filth w Wawie? :D pozdro
a gdzie ja napisalem ze jak zobaczylem jego jajka...?? wiem ze go nie wykastrowala, ale te jajka jak ona mu pokazala to on mogl sie zorientowac ze to nie sa jego jajka :) Nie wygladaly zbyt przekonujaco :)
"Ale co tam, niektórzy widzą w tym komedię."
a widza widza :)
"Szczerze mówiąc, to współczuję..."
Dziekuje, dziekuje :)
"Nie wygladaly zbyt przekonujaco :) "
Wow cóż za argument! Widać musisz często oglądać jądra (nie mosznę!) skoro taki z Ciebie znawca tematu. Pomijam już fakt otumanienia i szoku w jakim był ten facet, gdzie pewnie łyknął by wszystko. No, ale Ty się czujesz nieprzekonany. ROTFL
Bez obrazy ale to nawet przedszkolak moglby sie posmiac z tych jader :) Po to uczylismy sie w podstawowce i w szkole sredniej biologii by miec choc ogolne pojecie co jak wyglada :) A inna sprawa ze ogladalem ten film z kolezanka ktora studiuje medycyne wiec ona moze powiedziec cos na ten temat bo dla niej to codziennosc!
A co do sytuacji zagrozenia w jakiej znalazl sie ten facet... to raczej czlowiek wtedy ma wyostrzone zmysly i odbiera wszystko duzo jasniej i wyrazniej i nie sadze by dal sie przekonac ze znieczulenie za pomoca lodu zalatwilo w wiekszosci sprawe bolu podczas kastracji. Ok, powiesz przenosnia itd... ale wlasnie to byly te humorystyczne fragmenty :)
pozdrawiam i uwazaj na dywan :p
nie wiem skad sie urwales, ale mam olbrzymia ochote porzucac miesem za twoje teksty. ale ok, zrobie to na spokojnie.
Trzymales w reku jekies jadro faceta ? widziales to na zywo ? bo kurwa powiem ci ze na biologii nie wyciaga baba zywych organow i wszystkim pokazuje. Poza tym nie masz bladego pojecia o sytuacji zagrozenia - bo tak naprawde to nie bylo zagrozenie - tylko stan bezsilnosci i facet doslownie byl blady ze strachu. Ty oczywiscie jako super facet bys domyslil sie od razu ze to nie sa twoje jaja i by cie najwyzrazniej nie ruszalo ze ktos ci wycina jaja. Z psychologii tez nie jestes zbyt bystry, bo wlasnie sytuacja gdy glowny bohater nie widzi a nawet srednio co czuje jest bardiej straszna niz gdyby widzial i czul. ja tu nie mowie o zwyklej operacji ja tu pisze o terrorze. Jedynym naciaganiem w tym filmie byla sama "sila" gl. bohaterki (scena z proba wieszania goscia) - aczkolwiek byla lina pomocnicza co wyjasnialoby jak postawila faceta - co wcale nie jest trudne jak ktos wie jak to zrobic. poza tym 7 letnie dziecko moze zawiazac tak faceta by nie mogl sie ruszac - to nie wymaga sily lecz pewnej wiedzy jak nalezy wiazac.
zgadzam sie, moim zdaniem hayley mogła być po prostu sumieniem jeffa, które ostatecznie doprowadziło go do samobójstwa. naprawdę nic o niej w końcu nie wiadomo, a dzięki niej jeff jak sam to określił zrozumiał kim jest naprawdę. ogólnie film spoczys na poniedziałkowe przedpołudnie :D pozdrówka :3