PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=902}
8,0 34 tys. ocen
8,0 10 1 33965
8,9 44 krytyków
Rękopis znaleziony w Saragossie
powrót do forum filmu Rękopis znaleziony w Saragossie

Chciałbym kupić książkę "Rękopis znaleziony w Saragossie" w jakimś naprawdę ładnym wydaniu. Może być stare wydanie (takie z klimatem).
Oprawa twarda + jakaś obwoluta, może jakieś złocenie, spory format i duże litery, to cechy samego wydania książki, jakie mnie interesują.
Jeśli chodzi o treść to moje pytanie jest następujące: Czy jest kilka przekładów tej książki, jeśli tak to który jest najlepszy?

Pamiętam, że czytałem pożyczonego Władcę Pierścieni w przekładzie Skibiniewskiej i książka tak bardzo mi się podobała, że musiałem kupić własny egzemplarz...i niestety zawiodłem się na tłumaczu Łozińskim. Także przekład ma spore znaczenie.

Zatem pytanie ostateczne: Czy jest jakieś wydanie Rękopisu, które łączy wszystkie cechy dobrze wydanej książki?

ocenił(a) film na 10
kendo777

Chyba jedynym przekładem jest wersja Edmunda Chojneckiego, edytowana przez Leszka Kukulskiego albo Janusza Tazbira.

undula

Z nowych wydań, najładniejsze jest chyba to z Zielonej Sowy:
http://www.empik.com/rekopis-znaleziony-w-saragossie-potocki-jan,prod59245713,ks iazka-p

Dodatkowym plusem są przypisy (fajna rzecz), których brak w innych wydaniach, oglądanych przeze mnie 'na żywo'.