Wczoraj obejrzałam ten film po raz kolejny i tak sobie myślałam o tych technologiach stosowanych przez bohaterów, które już są używane także przez nas, a także czy warto je stosować czy zaniechać ;)
Wiem, że kiedyś na wp.pl był o tym artykuł, jednak czasy się zmieniają, ciągle coś przybywa i tu bym chciała mieć takie aktualizacje.
1. Spersonalizowane reklamy. Każdy zna ten mem o Allegro i deskach klozetowych :D. Niby spoko jest dopasowywanie produktów do gustów ludzi, jednak ja jestem z tych osób, którym wszystko się szybko nudzi i po jakimś czasie miałabym dość. W filmie dodatkowo te reklamy mówią do Ciebie przy wszystkich ludziach na cały hol. Nie wiem po co ktoś miałby wiedzieć, że mam ochotę na przejażdżkę Lexusem ;)
2. Co do indywidualizacji- pracownicy-hologramy w sklepie. Niby miło że babka z hologramu się pyta jak się podobały zakupione wcześniej ciuchy- ale znowu, po co reszta ludzi ma znać mnie z nazwiska i wiedzieć że przyszłam po kolejną parę botków? Chyba że to by jakoś do mózgu te reklamy i miłe słowa przekierowywało to spoko.
3. Prekognicja- parę lat temu rząd bodajże Wielkiej Brytanii rozpoczął badania nad przewidywaniem, kto może popełnić przestępstwo, biorąc pod uwagę takie czynniki jak pochodzenie, kolor skóry, miejsce zamieszkania, wykształcenie itp. Na tym akurat się nie znam więc ten punkt zostawiam do dyskusji dla znawców :)
4. Autonomiczne samochody- spoko opcja, włączasz nawigację i możesz się zdrzemnąć w drodze do pracy :P. Tesla chyba coś takiego testowała i wyszło, że te, w których AI kierowało samochodem, nie było żadnego wypadku. Moim zdaniem jednak lepiej ufać- lecz kontrolować w razie "w". Co do kształtu samochodu- osobiście mi się nie podoba, ale to tylko moje zdanie. A pionowe drogi- dla mnie bomba.
4. Bezdotykowe rękawice- ktoś już tu kiedyś pisał że ta technologia obsługiwania sprzętu na odległość już powstała. Ja chyba jednak wolę już tablet. Ale taki sprzęt jako prezent to ciekawa opcja.
5. Bezprzewodowa słuchawka (rozmowa końcowa Andertona z Lamarem)- Air Pods od Apple i ich tańsze zamienniki (co kto woli), co prawda zupełnie inny kształt niż filmowe ale swoją funkcję spełniają.
6. Skanowanie tęczówek i śledzenie każdego Twojego ruchu
a) oczy- ostatnio we Wrocławiu wprowadzono technologię płacenia okiem- PayEye, więc kwestią czasu jest rozprowadzenie takich czytników na cały kraj.
b) śledzenie- każdy nosi w kieszeni telefon (smartfon), który śledzi każdy nasz ruch. Ja nic nielegalnego nie robię, a takie śledzenie czasami się przydaje- np. bieganie, ile km się zrobiło
7. Zegarek i "opaska". Nie wiem, czy w nowoczesnych smartwatchach da się ustawić godzinę np. budzika lub odliczanie czasu- posiadacze niech się wypowiedzą :D. Opaska, którą miała policja (która także odmierzała czas) oraz bohater grany przez Collina Farrella w chwili śmierci- co to dawało skoro odliczanie można było sobie ustawić na zwykłym zegarku (tutaj BVLGARI).
Teraz pora na takie których chyba jeszcze nie ma
8. Broń wywołująca wymioty
9. Cybersalon- wg mnie o wiele lepiej coś takiego jak skok na bungee lub spotkanie ulubionego aktora jest przeżyć na żywo, a od takich symulacji można się uzależnić, chociaż jako upominek to byłaby spoko opcja.
10. Aureola- jak to mogłoby działać? Czy po założeniu wysyłało jakiś impuls do konkretnego obszaru mózgu odpowiedzialnego za uspokojenie się? Czy mikroigły wstrzykiwały jakiś środek uspokajający?
11. Więzienie- żadnej rozrywki, tylko organy. I jak oni byli w stanie przetrwać bez jedzenia? Jakieś kroplówki na odległość? Jakieś pomysły?
I to już chyba wszystko. Jeśli o czymś zapomniałam (co już jest w naszym świecie lub technologia której nigdy się nie wykorzysta)- zapraszam do dyskusji :D