PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7738}

Raport mniejszości

Minority Report
2002
7,3 232 tys. ocen
7,3 10 1 232378
7,2 47 krytyków
Raport mniejszości
powrót do forum filmu Raport mniejszości

Spoiler
Nie wiem, czy dobrze odczytuję fabułę filmu, będę wdzieczny za komentarze. Otóż wydaje mi się, że napedem całego filmu jest epizod, gdy Agata na początku łapie za rękę Andertona i pyta się "czy widzisz?". Chodzi o wizję śmierci Anne Lively, jak się poźniej okazuje jej matki, za czym stoi Lamar. Gdyby tego nie było, to nie byłoby całego filmu, bo Lamar nie musiałby się pozbywać Andertona (a chciał się go pozbyć, bo ten zaczął węszyć w brakującej "wydeletowanej" wersji śmierci Anne Lively). To oznacza, że Agata jest mocą stwórczą całej późniejszej fabuły. I że taki byl właśnie jedyny sposób aby zatrzymać eksperyment "Precrime" w którym była bezwolnym medium.
Nie wydaje mi się też zrozumały fakt dlaczego zabicia agenta FBI (C. Farell) przez Lamara nie był przewidziany przez "przewidywaczy". Wprawdzie Lamar, mówi, że tu nie sięgają swoją mocą "przepowiadacze", ale dlaczego? Przecież to "tu" to jest mieszkanie Andertona?
No i nie połapałem się w fakcie zabicia Earla (rzekomego porywacza syna Andertona). Kto go w końcu zabił? Wersja oficjalna mowiła że Anderton, ale to nie był on przecież. Wydaje mi się, że ktoś strzelił z zewnątrz.