PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685386
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Ścieżkę dźwiękową znam już od kilku lat, jednak dopiero niedawno zdecydowałem się obejrzeć ten film. Do mniej więcej połowy jest nudny. Szczególnie do tego momentu nudził i irytował mnie wątek staruszki. Od połowy akcja zaczyna zdecydowanie przyspieszać, gdy życie Harrego, Marion,Tyrone'a zaczyna się komplikować. Od tego momentu sceny z Adą tak samo zaczynają coraz bardziej wciągać widza. Końcówka jest wstrząsająca i obrazuje idealnie, jak nisko można upaść, biorąc narkotyki. Filmowi daję siedem gwiazdek, za genialny soundtrack i końcówkę. Do połowy, jak już wspominałem, dla mnie osobiście, wiało nudą.

użytkownik usunięty
Doom676

Dramaty z założenia są "nudne", a geniusz tego filmu wg mnie polega właśnie na kontraście między względną "normalnością" życia głównego bohatera na początku a powalającą końcówką.

ocenił(a) film na 6
Doom676

Dobrze, że poruszyłeś temat soundtracku. A więc ja uważam tak:

Oczywiście ścieżka jest świetna, powodująca totalne ciary na plecach i stanowiąca clou klimatu, jeśli można tak to powiedzieć. Ale co za dużo to niezdrowo. Osobiście chciałbym to jako kulminację, a tymczasem dostajemy go non-stop (muzyka właściwie ciągle jest obecna). Strasznie mi się to nie podobało, lubię i cenię w filmach umiar, a tu go jednak nie dostałem.

:(