PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685386
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Może mi ktoś wyjaśnić tytuł w kontekście do filmu ?

użytkownik usunięty
filip0905

Requiem to pieśń żałobna śpiewana zazwyczaj na pogrzebach, czyli po utracie kogoś. Myślę, że źle przetłumaczono ten tytuł na j. polski bo powinno być "Requiem dla marzeń" - chodzi o to, że marzenia głównych bohaterów, a właściwie ich możliwość spełnienia, umarła w chwili gdy wciągnęli się w bagno narkotyków. Niestety słowo "dream" znaczy zarówno "sen" jak i "marzenie", a ci co zajmowali się tytułem polskim dla tego filmu pokusili się o słówko "sen", przez co tytuł jest kompletnie niezrozumiały dla widzów oraz nijak ma się do fabuły (no bo co ma żałoba do snu w kontekście narkotyków?).

ocenił(a) film na 9

No dokładnie z tym snem ma się nijak , co do marzeń to by się zgadzało,dzięki za info ;)

użytkownik usunięty
filip0905

Proszę bardzo :-)

ocenił(a) film na 9

Myślę, że w tym przypadku sen też ma sens, tyle że nie jako taki zwykły, ale "amerykański". Piękna bajka, w której od początku wszyscy bohaterowie są na przegranej pozycji. Chociaż ja sama, również bardziej skłaniałabym się ku przetłumaczeniu słowa dream na marzenia.

użytkownik usunięty
Gurin

Ale "amerykański sen" to metafora odnosząca się do spełnienia marzeń, więc i tak na jedno wychodzi :-)