"Według oficjalnych doniesień film będzi ostatnią częścią trylogii"
nie wiedzialem ze trylogie moga miec wiecej niz 3 czesci ;-)
Nie wiem w czym widzisz problem.... Przecież Resident Evil ma 3 części. A tak apropo tych twoich oficjalnych doniesień, seria nie będzie trylogia bo w planie jest juz czwarta część.
A tak na marginesie to film zajebistty;]
to nie są moje oficjalne doniesienia tylko cytat z CIEKAWOSTEK FILMWEB... widze ze you missed the point
resident evil ma 3 czesci i dlatego jest trylogia. chodzi o to ze ktos zamiescil ciekawostke z ktorej moze wynikac ze trylogia to niekoniecznie 3-czesciowa seria. jak dalej nie rozumiesz to juz nie wiem jak to mozna wytlumaczyc...
film lux - to prawda
No to z trylogii zrobią 'kwadrologię' i o co tyle szumu?
To samo było z Alien'ami póki nie powstała część 4.
o to tyle szumu ze jakis przyglup wyslal zle napisana ciekawostke i nikt z weryfikatorow tego nie poprawil!!!
Tak sformułowałeś ten topic, że nie można się połapać co masz na myśli :)
Ale racja, zdanie z ciekawostek nie jest poprawnie napisane. Co nie zmienia faktu, że w przypadku większej ilości filmów z tej serii (6+) byłoby do zaakceptowania (podobnie było z Gwiezdnymi Wojnami - stara i nowa trylogia).
Np.
"Zagłada jest ostatnią częścią trylogii, za którą odpowiedzialny był Paul Anderson. Nową, drugą trylogię nakręci..." i tutaj nazwisko jakiegoś zapaleńca, który zrobiłby z RE to, na co seria ta zasługuje xD
Czego Wam i sobie życzę ;)
Oto jak był sformułowany mój pierwszy post:
"Ciekawostka:
<Według oficjalnych doniesień film będzi ostatnią częścią trylogii>
nie wiedzialem ze trylogie moga miec wiecej niz 3 czesci ;-)"
zwróc uwagę na ostatnie zdanie... wydaje mi się jednak, że wszystko jest jasne i nie trzeba byc geniuszem żeby się połapac o co w tym chodzi.
co do Twojego przykładu, to tylko potwierdzasz moją tezę o tym, że weryfikatorzy dali ciała
pzdr
Ciekawostka była juz dodana dawno temu, a pozatym mówi prawde wkońcu Zagłada niby jest ostatnia częścia trylogi
(ale i tak stworza 4 częśc.)
Ty dalej nic nie rozumiesz???
cytuję: "Według oficjalnych doniesień film będzi ostatnią częścią trylogii"
Nie chodzi mi o to czy to prawda czy nie ani kiedy ktoś to dodał. TO ZDANIE JEST NIEPOPRAWNIE NAPISANE!!!
Powinno byc np. tak: "Według oficjalnych doniesien film będzie ostatnią częścią SERII" albo coś w stylu że na trylogii twórcy poprzestaną.
Pisac, że trzecia częśc to ostatnia częśc trylogi to pleonazm, czyli takie "masło maślane". Dotatkowo z kontekstu cytowanego zdania wynika, że trylogia to seria składająca się z 3,4,5... właściwie niewiadomo ilu części.
Czy wyjaśniłem to dosyc jasno?
To jest napisane poprawnie. Trylogią są wszystkie trzy części filmu więdz czy napisałby trylogia lub seria wszystko będzie grało. Nie wiem czemu uważasz że jest to niby masło maslane.... gdyby autor ciekawostki napisał "Według oficjalnych doniesień film będzie ostatnia częścia trylkogi, ponieważ ma ona trzy części" to by dopiero było masło maślane.... no ale cóz, widze że ktos poprostu nie odrobił lekcji polskiego....
Nie tylko z języka polskiego ale do tego jeszcze z logiki....
Widze ze dalsza dyskusja nie ma sensu, bo podobnie jak pewnemu znanemu Polakowi, nikt Tobie nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne.
No ryecyzwiscie dzskusja nie ma juy sensu.... i tak nie zrozumiesz że to zdanie jest poprawne.... Zresztą mysl jak chcesz ale wiedz ze się mylisz
a tak pozatym to mi nikt nie musi tłumaczyc że biale jest białe, osobie o która ci chodzilo też nikt nie musiał.... mam nadzieje ze teraz (nie)idealny rząd będzie rozróżniał kolory, lecz póki co to się na to nie zapowiada.... Mówi się trudno polacy sami sobie schrzanili sprawę
No nie mogę po prostu... szkoda mi Ciebie...
OK sprobuję po raz ostatni, ktoś mi kiedyś powiedział "miej wiarę w człowieka"
Zapomnij o języku polskim - niech się włączy logika:
"Według oficjalnych doniesień film będzi ostatnią częścią trylogii"
Doniesienia mają nam zatem uświadomic, że 3 częśc filmu bedzię ostatnią częscią trylogii. Co tu nie gra??? Otóż to, że nie trzeba do tego żadnych doniesień, bo każda trylogia składa się z 3 części --> co z tego wynika? KAŻDA TRZECIA CZĘŚC TRYLOGII JEST OSTATNIĄ CZĘŚCIĄ KAŻDEJ TRYLOGII. Nikt nie musi o tym oficjalnie donosic - to jest "oczywista oczywistośc".
Co do polityki - nie jest to miejsce na dyskusje na jej temat. Używam zwrotów które oddają istotę mojej wypowiedzi, a że są na czasie tym lepiej - nikomu nie trzeba tłumaczyc o co chodzi (co potwierdza fakt jak ładnie załapałeś).
I jeszcze jedno - BŁAGAM - miej 15 - 16 lat bo nie chce myślec że ktoś starszy może wypisywac podobne głupoty...
Troche namieszalem w jednym zdaniu, dlatego żebyś się nie pogubił (bo widzę że o to nie trudno), poprawię się:
KAŻDA TRZECIA CZĘŚC TRYLOGII JEST OSTATNIĄ CZĘŚCIĄ KAŻDEJ TRYLOGII - no oczywiście, że nie każdej bo to by oznaczało, że np MATRIX 3 jest 3 częścią trylogii WŁADCA PIERŚCIENI, RE...etc.
KAŻDA TRZECIA CZĘŚC TRYLOGII JEST OSTATNIĄ CZĘŚCIĄ TRYLOGII DO KTÓREJ NALEŻY.
Ha, mialem ubaw przy czytaniu wiekszosci komentarzy do Twojego posta :). Na poczatku myslalem, ze to nieumiejetnosc ludzi do wychwycenia ironii w ostatnim zdaniu Twojej wypowiedzi, ale potem zdecydowanie widac, ze to musi byc po prostu brak umiejetnosci logicznego myslenia lub czytania ze zrozumieniem :).
...ludzieee zrozumcie, ze jesli na Filmweb pojawia sie zdanie "Według oficjalnych doniesień film będzie ostatnią częścią trylogii", to oczywistosc tego zdania jest tak wielka, ze staje sie ono w swojej oczywistosci glupie.... Rownie dobrze Filmweb moglby zamieszczac sensacyjne wiadomosci typu "Wedlug oficjalnych doniesien Angelina Jolie podczas swoich trzydziestych trzecich urodzin, skonczy 33 lata" :P
Według mnie jest parę luk w Twoich komentarzach. PO pierwsze, w podanym przez Ciebie zdaniu nie ma podanej informacji nie ma słowa o tym, że jest to trzecia część. W tym przypadku nie posługujesz się logiką, tylko własną wiedzą. Po drugie, nie zapominaj że mówimy tu o przemyśle filmowym, a ten z logiką nie ma zbyt wiele wspólnego (e.g. ekranizacja trylogii Sienkiewicza)
"Według oficjalnych doniesień film będzi ostatnią częścią trylogii" - luka w wypowiedzi nie jest istotna, bo czy bylaby to pierwsza czesc, druga czy trzecia, zdanie pozostaje za kazdym razem tak samo "glupawe" ;)...choc gdyby to byla druga czesc i mowiono ze "wg oficjalnych doniesien bedzie ostatnia czescia TRYLOGII" - to by dopiero bylo glupie :D.
Przyznaję, jest to głupie, co nie oznacza że jest niemożliwe. Choćby na przykład w trylogii The Ring druga część jest chronologicznie ostatnią, więc w tym przypadku jakby "głupawe" nie było to zdanie - jest prawdziwe. Prawdopodobnie znalazłyby się jeszcze inne przykłady. Jak już wcześniej pisałem, filmowców logika sie nie tyczy :]
Nie "wiadomo", tylko Ty wiesz. To że Ty posiadasz pewną wiedzę na ten temat i dla Ciebie jest oczywiste jak powinno być, nie jest równoznaczne z tym że przeciętny człowiek również takową wiedzę posiada. Zauważ że w tej trylogii kolejne części nie są ponumerowane, w takim przypadku informacja że jest to ostatnia część trylogii ma sens.
Wie każdy kto ma na tyle oleju w głowie żeby się domyślic jaka jest kolejnośc np po datach premiery kolejnych części. Nawet jeżeli całośc nie byłaby ułożona chronologicznie, w ten sposób numeruje się serie. Przykładowo - Ojciec Chrzestny 2 nie nazywa się O. Ch. 2 i -1 czy jakoś tak z tego tylko względu, że przedstawia wydarzenia sprzed 1 części i wydarzenia które rozgrywają się później (czyli w pewnym sensie mamy do czynienia z prequelem i sequelem w jednym). A pomijając już to wszystko - ktoś kto zamieszcza ciekawostkę (i tym bardziej ktoś, kto jest niby weryfikatorem) powinien to wiedziec. I jeszcze dalej - pomijając ten aspekt - nie jest ważne kto jaką ma wiedzę na temat tego filmu czy całej serii w ogóle - takich głupot się po prostu nie powinno wypisywac.
"w takim przypadku informacja że jest to ostatnia część trylogii ma sens." - nie ma chociażby dlatego, że ta informacja jest zamieszczona jako ciekawostka i do tego ciekawostka utworzona na podstawie "oficjalnych doniesień".
w tej "ciekawostce" chodzi o to, że kolejna częśc nie powstanie - to wynika z jej kontekstu. nie o to żeby dla zbłąkanych owieczek ponumerowac kolejne części. eee nie chce mi sie już pisac na ten temat....
to sie nazywa siła argumentu!!!
PS
widzę, że analfabetyzm wtórny to w naszym kraju ciągle duży problem.
gratuluję w tym układzie dobrego samopoczucia
Po prostu nie bede jeszcze raz wypisywac argumentów, szkoda mi na ciebie czasu.... właściwie nie wiem po co wogóle to jeszcze pisze, hmmm, moze dlatego że chcę się dowartościować lub postawić na swoim.... właściwie to takie zachowanie charakteryzuje twoje poczynania.
Oj ci zatroskani 10-cio latkowie błąkający się po filmwebie....
w takim razie chylę czoła!!! byłem przekonany, że masz 15 - 16 lat ale skoro tylko 10 to muszę przyznac, że reprezentujesz bardzo wysoki poziom jak na swój wiek. a co do nauczenia sie czytania ze zrozumieniem to przepraszam - w tym wieku masz prawo miec z tym problemy.
No tak.... szkoda tylko ze te 10 lat tyczy się do ciebie, nie chce mi się już prowadzić z toba tej dyskusji.... pisz co chcesz ja zdania o tej ciekawostce nie zmienie i tyle....
mw13mw - "w ogóle" pisze się rozdzielnie. Ash ma rację, fraza "ostatnia część trylogii" to pleonazm. Pozdro.
Jak pisze na forum to nie zwracam uwagi na gramatykę, interpunkcję itp. ale żeby napisac "rozdzielnie"( jak już to osobno ) to już co innego, więdz lepiej nie pouczaj mądrzejszych. Co do tej ciekawostki to zdania nie zmienie i tyle....
Nie kompromituj i nie ośmieszaj się już.
Zapraszam na http://synonimy.ux.pl/ i przekonaj sie, że wyraz "rozdzielnie" to synonim wyrazu "osobno", który Ty uważasz za jedyny słuszny w tym wypadku.
"Jak pisze na forum to nie zwracam uwagi na gramatykę," - WIDAC : "więdz lepiej nie pouczaj mądrzejszych". chociaż nie rozchodzi się tutaj chyba o nie zwracanie uwagi tylko o niedouczenie, bo w tym poście wyraźnie się postarałeś nawet o "ogonki"
Twój problem polega jednak głównie na tym, że nie zwracasz uwagi na to czy Twoje wypowiedzi mają jakikolwiek sens.
PS
"więdz lepiej nie pouczaj mądrzejszych"
powinno byc:
"więc lepiej nie pouczaj mądrali" ;P
Ty ghooru.... czy jak Ci tam, lepiej zwróć uwagę na antonim słowa "osobno" i według własnego rozumu stwierdz co jest bardziej stosowne do tamtej wypowiedzi.... a co do ciebie "Ash", to to że nie zwracam uwagi na gramatykę pisząc na forum, nie znaczy że kompletnie mam ją gdzieś. Nie poprawiam błędów, ale też staram sie ich nie robić. Pisze tak aby było komunikatywnie, chociaż w sumie to do ciebie najwyrazniej trzeba pisać nie dość że bezbłednie to jeszcze uzywając łopatologii.
P.S.
" Nie pouczaj madrali" hmmm.... to zdanie miałoby nawet sens, ale musiałoby być adresowane do ciebie
Poddaje się. Tobie nawet jakbym to narysował nic nie pomoże. Twoja sprawa.
Jedna rzecz na koniec: równie dobrze Filmweb moglby zamieszczac sensacyjne wiadomosci typu: "Wedlug oficjalnych doniesien Angelina Jolie podczas swoich trzydziestych trzecich urodzin, skonczy 33 lata" (by ghooru) ----> naprawdę tak łopatologiczne tłumaczenie do Ciebie nie przemawia???
Nie.... to Ty dalej nie rozumiesz że to zdanie jest poprawne.... ta plotka informuje że Resident Evil Zagłada według odicjalnych doniesień będze ostatnią częścią trylogii, czyli producenci poprzestana na trylogii a Zagłada jest jej ostatnia częścią.... tobie nawet łopatologia nie pomoże....
OK tkwij w błędzie. tylko nie powiedz "Pani" na lekcji języka polskiego że trzecia częśc trylogii Sienkiewicza jest ostatnią częścią trylogii bo dostaniesz jedynkę i Ci mama wleje
Ty tkwisz w błędzie, może i forma jakiej ty byś użyl. w tej wypowiedzi jest lepsza niz ta uzyta przez autora plotki, ale napewno nie oznacza to że jest błędna....
....Jak widać ty chyba wogóle nie miałeś lekcji polskiego
"może i forma jakiej ty byś użyl. w tej wypowiedzi jest lepsza niz ta uzyta przez autora plotki, ale napewno nie oznacza to że jest błędna"
widzę, że trudno Ci się przyznac do błędu.
jak będziesz pisał następnym razem napisz po prostu "a właśnie że ty" bo i tak do tego sprowadzają sie wszystkie Twoje wypowiedzi
a co do lekcji j. polskiego - po raz kolejny "W OGÓLE" pisze się osobno!!!