Przede wszystkim, żeby zrozumieć film trzeba najpierw mieć chociaż trochę pojęcia o muzyce, trzeba zdać sobie sprawę,że The Beatles byli najważniejszym i najpopularniejszym zespołem w historii. Trzeba także wiedzieć o tym, jak wielkim człowiekiem był John Lennon. Oglądanie tego filmu tylko dla aktora/ aktorki nie wchodzi w grę.
Musisz wiedzieć też co nie co o okolicznościach śmierci Lennona.
Czytałam 'Buszującego w Zbożu', więc to pomogło mi zapewne dostrzec we filmie TEN klimat... Holden Caulfield, głowny bohater książki, zbuntowany nastolatek który ucieka z domu żeby odnaleźć siebie, jednak odnajduje tylko fałszywy i zakłamany świat, gdzie każdy działa tylko na własną korzyść.
Należy sobie uświadomić, że zabójca Lennona, Mark Chapman był niezrównoważony psychicznie.
Chapman podawał się wielokrotnie za Holdena, buntowała się w nim jego druga osobowość, można powiedzieć, że przyjął jego charakter i światopogląd za własne. Uciekając z domu na trzy dni, tak jak Caulfield chciał odwzorować jego podróż w głąb siebie, nie wiadomo było jednak, że podczas tej podróży odkryje w sobie chęć zabójstwa.
Chapman był fanem Beatlesów od dziecka, czego również dowiadujemy się z filmu. Z czasem jego pasja przerodziła się w obsesję i gdy świat Chapmana zaczął upadać wtedy on zaczął dostrzegać w swoim największym idolu, Lennonie, osobę pełną kłamstwa i obłudy, zupełnie za jakich Holden uważał cały świat dorosłych. Miłośc do artysty przerodziła się w nienawiść, Chapman prowadził wewnętrzną walkę, która zresztą jest pokazana bezpośrednio na końcu filmu, jedna strona tej walki chciała wycofać się z niecnych zamiarów, a druga strona zachęcała go do tego. To właśnie jego drugie ego pchnęło go do morderstwa.
Niesamowita kreacja aktorska Jareda Leto. Świetnie wczuł się w postać, a ten jego głos przez cały film... Aż ciarki przechodziły ;)
Obejrzałam z nim wszystkie filmy, jakie tylko mogłam dorwać. Przyznaję, że na 'Rozdział 27' trafiłam ze względu na jego osobę, jednak gdy przeczytałam o czym jest ten film to to bardziej zachęciło mnie do obejrzenia. Polecam wszystkim tym, którzy mają zamiar go obejrzeć, ale nie tylko po to, żeby zobaczyć swojego ulubionego aktora, tylko po to, żeby obejrzeć go ze zrozumieniem.
Pozdrawiam.