PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=269812}

Rozdział 27

Chapter 27
2007
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10916
5,5 4 krytyków
Rozdział 27
powrót do forum filmu Rozdział 27

W filmie kilka razy były odniesienia do istoty niematerialnej - diabła (w rozmowie mordercy z
fotografem, kiedy Chapman przed zabiciem Lennona mówi "pomóż mi szatanie"). Zastanawia
mnie dlaczego nikt nie poruszył tego wątku, przecież dużo słyszało się o tym, że Lennon podpisał
pakt z diabłem, aby Beatlesi odnieśli sukces. W zamian za to zaprzedał mu swoją duszę, a nawet
(podobno) wiedział kiedy dokładnie i jak umrze. Chapman miał problemy psychiczne, więc diabeł
mógł go bardzo łatwo wykorzystać poprzez hm... opętanie. Sam morderca twierdził, że kierowały
nim nieznane siły. Jestem ciekawa co macie na ten temat do powiedzenia, bo ja szczerze mówiąc
zaczęłam się nad tym zastanawiać.

ocenił(a) film na 6
LadyMay

Masz może jakieś artykuły dotyczące powiązań Lennona z diabłem? Chętnie bym poczytał :]

Praks

Oglądałam kiedyś dokument o Lennonie, niestety nie pamiętam jak się nazywał. :c Mówili tam właśnie o nim i jego fascynacji szatanem, który podobno miał się przyczynić do takiego sukcesu beatlesów. To było coś w stylu "24 godziny przed śmiercią" lub coś podobnego.

LadyMay

też kojarzę coś o tym że Lennon oddał duszę diabłu aby odnieść sukces ,osobiście nie wierzę że Chapman został opętany przez diabła (wg mnie nie ma czegoś takiego jak opętanie)

LadyMay

Polecam ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=eKjxWlHYRbs&list=PLB0CE1DF27A14F8F0 ..i tajemniczy "diabeł" stanie się zrozumiały.

LadyMay

ja czytałem kiedyś że Chapman zabił Lennona pod wpływem hipnozy (jakiś wpływ miała ta książka "Buszujący w zbożu"). Chciano zabić Lennona żeby przestał mieć tak wielki wpływ na szerzenie pokoju.