PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=269812}

Rozdział 27

Chapter 27
2007
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10923
5,5 4 krytyków
Rozdział 27
powrót do forum filmu Rozdział 27

Mam raczej mieszane uczucia. Ja widzę tutaj próbę usprawiedliwienia postępowania niestabilnego psychicznie mężczyzny, który popełnił poważną zbrodnię. Zabił człowieka, notabene powszechnie znaną i szanowaną na świecie osobistość, będącą autorytetem wielu ludzi. Dokonał morderstwa, a na to nie ma żadnego usprawiedliwienia czy taryfy ulgowej. Zresztą motywy, jakimi kierował się główny bohater jakoś niespecjalnie były ukazane w tym filmie. Nie dowiedziałam się, co wpłynęło na jego decyzję. Podejrzewam, że twórcom filmu chodziło głównie o przedstawienie problemów psychicznych bohatera (w końcu filmy o takiej tematyce cieszą się dużą popularnością), jednak chyba nie do końca im się to udało. Dowiadujemy się jedynie o nieudanym dzieciństwie, jednak brak jest informacji na temat rozwoju jego zaburzenia (np. z czego ono wynikało, jak postępowało itd.), co moim zdaniem wpływa niekorzystnie na ocenę filmu. A sam John okazał się w tym przypadku Bogu ducha winnym człowiekiem (niekoniecznie idealnym), który zapłacił za to, że robił to co kochał.

Btw: podobno Chapman zabił Lennona niejako dla sławy. Skoro tak, to w sumie mu się to udało, skoro kręcą o nim filmy…

Veline

Zgodzę się co do tego, że jeśli Chapman zrobił to dla sławy to dopiął swego i budzi to we mnie mieszane uczucia. Film świetnie pokazuję jak zwykła książka może wpłynąć na człowieka zachwianego emocjonalnie i jego postępowanie. Pragnął być Holdenem i stworzyć swoją opowieść, o której też usłyszy cały świat. I udało mu się to...to przerażające!