Nic nie zrozumiałem z tego filmu. Film jest pelen symboliki - szkodze, ze potrafie zadnego symbolu rozszyfrowac:( Pomozecie?
Yyy... ale co dokładnie? Wejdźmy w szczegóły ^^. Fabuła wydaje mi się dość klarowna, symbolika nie wydaje mi się potrzebna do zrozumienia filmu. Choć dopiero przy kolejnym seansie zaczynamy zauważać głębie niektórych spraw... no i tu mogą przydać się symbole. Ale mi mózg wystarczył ;p
Żeby zrozumieć ten film, trzeba przeczytać książkę. Ja przeczytałam i teraz mam zamiar obejrzeć film, ale nigdzie nie mogę go zdobyć. Polecam książkę, naprawdę ciekawa.
Mi dane nie było czytac książki przed seansem i film wpełni zrozumiałem, wystarczy bardzo uważnie oglądać.
Mocna kawa + wypoczynek = Emocje gwarantowane ! ;)
Dokładnie, japoński geniusz polega na głebi i niekoniecznie zmusza do powrotu do kolejnych seansów, raz wystarczy a samoistnie zacheci i nie pozwoli zapomnieć O tych wspaniałych przeżyciach jakie serwuje nam Mistrz Miyazaki.
To ostatnie skierowane jest do Sonixa .Dziwnym trafem wyrzuciło mnie na koniec.:)
Bardzo chętnie odpowiem, tylko przykłady proszę:) Istotnie po obejrzeniu filmu odniosłam wrażenie, że nie wszystko rozumiem. wszystkie wątpliwości zostały rozwiane po przeczytaniu książki.:) Przykłady proszę, chętnie odpowiem:)
Pozdrawiam
Ena
Przy "Spirited Away" to tu wszystko prawie na tacy podane!
1) 18 lat Sophi - symbol przejścia z wieku dziecięcego do dorosłego
2) wyprawa Sophi w nieznane - a) droga do samodzielności i dorosłości b) poszukiwanie czegoś więcej w swoim życiu
3) zamiana w staruszkę - łatwo kogoś zranić w głupim przypływie złości, ale niesłychanie trudno to naprawić
4) taniec płomieni z cieniami - symbol ludzkiej psychiki, gdzie mieszka tyle dobra co zła
5) nie wiem o co chodzi z wynoszeniem ognia z domu i wnoszeniem go z powrotem czyżby że miejsce jest niczym bez ludzi?
6) dlaczego Hauru przemienia się akurat w ptaka - to coś z japońską mitologią?
7) o co chodzi z tym powracaniem do Sophi do utraconej młodości?
Spróbuję odpowiedzieć na punkt 5 :) Sofi wynosi Kalcifera z zamku, żeby przerwać jego więź z Hauru, następnie wnosi go z powrotem i ofiaruje mu swoje włosy - w ten sposób wiąże go z sobą, ale nie traci serca, jak Hauru.
A punkt 7 - popatrz, w jakich sytuacjach Sofi młodnieje ;) Miłość odmładza...
Pozdrawiam :)