PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128710}

Ruchomy zamek Hauru

Hauru no ugoku shiro
2004
8,0 119 tys. ocen
8,0 10 1 118954
7,4 35 krytyków
Ruchomy zamek Hauru
powrót do forum filmu Ruchomy zamek Hauru

Nic nie zrozumiałem z tego filmu. Film jest pelen symboliki - szkodze, ze potrafie zadnego symbolu rozszyfrowac:( Pomozecie?

ocenił(a) film na 10
Fry

Yyy... ale co dokładnie? Wejdźmy w szczegóły ^^. Fabuła wydaje mi się dość klarowna, symbolika nie wydaje mi się potrzebna do zrozumienia filmu. Choć dopiero przy kolejnym seansie zaczynamy zauważać głębie niektórych spraw... no i tu mogą przydać się symbole. Ale mi mózg wystarczył ;p

ocenił(a) film na 10
soninka

Żeby zrozumieć ten film, trzeba przeczytać książkę. Ja przeczytałam i teraz mam zamiar obejrzeć film, ale nigdzie nie mogę go zdobyć. Polecam książkę, naprawdę ciekawa.

ocenił(a) film na 10
Milou

Mi dane nie było czytac książki przed seansem i film wpełni zrozumiałem, wystarczy bardzo uważnie oglądać.
Mocna kawa + wypoczynek = Emocje gwarantowane ! ;)

ocenił(a) film na 10
soninka

Dokładnie, japoński geniusz polega na głebi i niekoniecznie zmusza do powrotu do kolejnych seansów, raz wystarczy a samoistnie zacheci i nie pozwoli zapomnieć O tych wspaniałych przeżyciach jakie serwuje nam Mistrz Miyazaki.

ocenił(a) film na 10
BushiSan

To ostatnie skierowane jest do Sonixa .Dziwnym trafem wyrzuciło mnie na koniec.:)

Fry

Bardzo chętnie odpowiem, tylko przykłady proszę:) Istotnie po obejrzeniu filmu odniosłam wrażenie, że nie wszystko rozumiem. wszystkie wątpliwości zostały rozwiane po przeczytaniu książki.:) Przykłady proszę, chętnie odpowiem:)

Pozdrawiam
Ena

Fry

jezeli nie zrozumielaas tego to nie ogladaj ksiezniczki mononoke!!

ocenił(a) film na 6
Fry

A to chyba jeden z łatwiejszych w odbiorze filmów Ghibli...

ocenił(a) film na 10
Fry

Przy "Spirited Away" to tu wszystko prawie na tacy podane!

1) 18 lat Sophi - symbol przejścia z wieku dziecięcego do dorosłego
2) wyprawa Sophi w nieznane - a) droga do samodzielności i dorosłości b) poszukiwanie czegoś więcej w swoim życiu
3) zamiana w staruszkę - łatwo kogoś zranić w głupim przypływie złości, ale niesłychanie trudno to naprawić
4) taniec płomieni z cieniami - symbol ludzkiej psychiki, gdzie mieszka tyle dobra co zła
5) nie wiem o co chodzi z wynoszeniem ognia z domu i wnoszeniem go z powrotem czyżby że miejsce jest niczym bez ludzi?
6) dlaczego Hauru przemienia się akurat w ptaka - to coś z japońską mitologią?
7) o co chodzi z tym powracaniem do Sophi do utraconej młodości?

YouzeQ

Spróbuję odpowiedzieć na punkt 5 :) Sofi wynosi Kalcifera z zamku, żeby przerwać jego więź z Hauru, następnie wnosi go z powrotem i ofiaruje mu swoje włosy - w ten sposób wiąże go z sobą, ale nie traci serca, jak Hauru.
A punkt 7 - popatrz, w jakich sytuacjach Sofi młodnieje ;) Miłość odmładza...
Pozdrawiam :)

YouzeQ

7 punkt - tu chyba chodzi o to, że Spohie zmienia sie w młodszą w momencie albo kiedy mówi o miłości do Hauru, albo kiedy z nim rozmawia, kiedy ma nadzieję, że on ją kocha, a w momencie kiedy jest już 100% pewna, że ją kocha to jest na nowo młoda. To miłość sprawia, że jest młodsza.