Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187902
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

Clint to facet który ma wielkie doświadczenie w pracy nad filmami. Wiadomo że kiedy stawia
widzowi pytanie "kto zabił" będzie pokazywał nam prostą drogę i dawał fałszywy trop a
tymczasem prawda przejdzie nam koło nosa. Choć wiedziałem jakim kluczem trzeba
kierować w tym filmie by wyprzedzić dzielnych policjantów lub ojca szukającego zemsty, ale
mimo wszystko produkcja zrobiła na mnie wielkie wrażenie.
Klimat , genialne aktorstwo ( przede wszystkim Robbinsa na którym kolejny raz się nie
zawiodłem i Penna gdzie zapamiętałem go z zupełnie odmiennej roli nie do końca
rozwiniętego ojca w "Samie") i prowadzenie akcji tworzą bardzo solidny film który razem z
Gran Torino, Bez przebaczenia czy innymi genialnymi produkcjami Eastwooda pozostaną
mi na długo w pamięci.

ocenił(a) film na 8
lumunus

"Wiadomo że kiedy stawia widzowi pytanie "kto zabił" będzie pokazywał nam prostą drogę i dawał fałszywy trop..."
A mój trop wskazuje, że mało osób czytało książkę. To nie CE wodził widza za nos tylko najprościej w świecie kopiował książkę. Moim zdaniem reżyserowi zawdzięcza się przede wszystkim emocje na ekranie, bo to na pewno ten skurczybyk wycisnął bardzo dużo z aktorów. Do samej historii za dużo od siebie nie dołożył. I w gruncie rzeczy chwała mu za to, bo ten film powinien być przykładem dla wszystkich w jaki sposób należy adaptować książki.