czegoś nie rozumiem. rzecz się tyczy przeszłości głównych bohaterów. film cofa się do ich dzieciństwa gdzie pokazane jest jak bawią się wspólnie na bostońskiej ulicy; w dalszej części filmu dowiadujemy się że Markum (Sean Penn) odsiadywał w Irlandii wyrok za rabunek. czyli przybył do USA [jako dorosła osoba] dopiero po wyjściu z więzienia. (?)
jak na tak wysoko oceniany film to niedociągnięcie w scenariuszu a którym napisałem powyżej jest dość spore...
Przedwczoraj oglądałem ten film i nie przypominam sobie zeby Jimmy siedzial w Irlandii. Podczas przesluchania powiedzial ze odsiedzial 16 lat temu 2 lata, ale nie ze w Irlandii... :) mnie bardziej zastanawia jak Jimmy wysyłał matce Raya Harrisa 500 dolców co miesiac z pieczątką z Brooklynu na kopercie
-dokładnie mati.
nie musicie oglądać filmu by znaleźć ten fragment-wystarczy że zerkniecie w napisy do tego filmu. więc jednak spory zgrzyt w fabule
Przede wszystkim oglądając film w oryginale trzeba zdawac sobie sprawe z różnic etnicznych w stanach. Ja już poznaje po akcencie czy ktoś się urodził tu, czy też w innym kraju. Dzielnice Irlandzkie miały...czasem dalej posiadają specyficzny akcent. Z tego co pamiętam odsiedział wyrok w stanach, a pieniądze były przysyłane od czasu kiedy zniknęła pierwsza (chyba) ofiara Mystic River...
angielskie napisy z oryginalnego wydania filmu:
'Sixteen years ago, I did a two-year bit for robbery at Deer Island.'
http://en.wikipedia.org/wiki/Deer_Island_%28Thousand_Islands%29
na przyszlosc radze nie sugerowac sie pirackimi amatorskimi napisami.