Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187902
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

czegoś nie rozumiem. rzecz się tyczy przeszłości głównych bohaterów. film cofa się do ich dzieciństwa gdzie pokazane jest jak bawią się wspólnie na bostońskiej ulicy; w dalszej części filmu dowiadujemy się że Markum (Sean Penn) odsiadywał w Irlandii wyrok za rabunek. czyli przybył do USA [jako dorosła osoba] dopiero po wyjściu z więzienia. (?)

ocenił(a) film na 8
motyla_noga

jak na tak wysoko oceniany film to niedociągnięcie w scenariuszu a którym napisałem powyżej jest dość spore...

ocenił(a) film na 9
motyla_noga

Przedwczoraj oglądałem ten film i nie przypominam sobie zeby Jimmy siedzial w Irlandii. Podczas przesluchania powiedzial ze odsiedzial 16 lat temu 2 lata, ale nie ze w Irlandii... :) mnie bardziej zastanawia jak Jimmy wysyłał matce Raya Harrisa 500 dolców co miesiac z pieczątką z Brooklynu na kopercie

ocenił(a) film na 9
Mihtan

Kopertę nadawali bracia Savage, których Jimmy nie wsypał...;-)

gadzio74

"16 lat temu odsiedziałem na naszej wyspie dwa lata za rabunek"

ocenił(a) film na 8
mati9423

-dokładnie mati.
nie musicie oglądać filmu by znaleźć ten fragment-wystarczy że zerkniecie w napisy do tego filmu. więc jednak spory zgrzyt w fabule

ocenił(a) film na 10
motyla_noga

Przede wszystkim oglądając film w oryginale trzeba zdawac sobie sprawe z różnic etnicznych w stanach. Ja już poznaje po akcencie czy ktoś się urodził tu, czy też w innym kraju. Dzielnice Irlandzkie miały...czasem dalej posiadają specyficzny akcent. Z tego co pamiętam odsiedział wyrok w stanach, a pieniądze były przysyłane od czasu kiedy zniknęła pierwsza (chyba) ofiara Mystic River...

ocenił(a) film na 10
motyla_noga

angielskie napisy z oryginalnego wydania filmu:

'Sixteen years ago, I did a two-year bit for robbery at Deer Island.'

http://en.wikipedia.org/wiki/Deer_Island_%28Thousand_Islands%29

na przyszlosc radze nie sugerowac sie pirackimi amatorskimi napisami.

ocenił(a) film na 8
kinoman0

amatorskie nie znaczą pirackie.
film oglądałem z orginalnego dvd, widać tłumacz w przekładzie poszedł na skróty. z ciekawości oglądne i sprawdzę raz jeszcze