Rzeka tajemnic

Mystic River
2003
7,7 188 tys. ocen
7,7 10 1 187902
7,8 53 krytyków
Rzeka tajemnic
powrót do forum filmu Rzeka tajemnic

Zbliżony klimatem do Reservation Road z Phoenixem, Ruffalo i Connelly.
Podobny problem, ale zakończenie jakże różne. Mystic River jednak dwie
gwiazdki wyżej, bo gra aktorska lepsza (świetni jak zawsze Penn i Robbins,
a także Bacon, Fishbourne, Linney) i scenariusz bardziej skomplikowany,
złożony. Po prostu obraz kompletny. To według mnie jeden z najlepszych
filmów ever :)

ocenił(a) film na 9
ziggy15

Zgadzam się. Film super. Bardzo dobrze zagrał Sean Penn. Ode mnie 9/10;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
ziggy15

Całkowicie się zgadzam z tą oceną. Film jest genialny. Pokazuje między innymi jak wiele w życiu mężczyzny zależy od kobiety, z którą jest związany. Mamy tu dwie znaczące postaci kobiece i dwie odmienne postawy. Annabeth (Laura Linney) żona Jommy'ego przyjmuje tradycyjną amerykańską postawę, którą można wyrazić tytułem piosenki - stand by your man. Dzięki temu chociaż Jimmy jest uwikłany po pachy w ciemne sprawy a w pewnym momencie stoi na skraju załamania psychicznego to jednak wychodzi z tego obronną ręką. Z kolei żona Dave'a (Marcia Harden) odwraca się od niego, nie ufa mu, nie wierzy w niego i ostatecznie zdradza, choć nie w tym tradycyjnym pojęciu zdrady małżeńskiej. Jak się to kończy dla Dave'a? Kto widział ten wie, że niezbyt szczęśliwie. Więc dziewczyny albo stand by your man albo po prostu stay away ;P

ocenił(a) film na 8
Mr_Undead

Żona Dave'a nie zdradza go, a jedynie stara się zachować uczciwie. Inaczej niż ty, uważam, że to właśnie jej postawa jest słuszna.

ocenił(a) film na 8
dupa_madzia

jakby chciała być uczciwa to by podzieliła sie wątpliwościami z policją a nie Jimmym. w tym momencie wszystko spieprzyła i już wiedziałem ze dojdzie do kolejnej tragedii. smutny film ale bardzo dobry. moja ocena 8,5.

ocenił(a) film na 9
ziggy15

Jakże to pięknie wyreżyserowany i poprowadzony film. Zmusza do zastanowienia - a co ja bym zrobił/a w takiej sytuacji? Gra aktorska koncertowa, przede wszystkim Penn, po nim Robbins, Gay - Hayrden. Mam wrażenie, że Clin Eastwood posiadł umiejętność zaglądania w zakamarki ludzkiej duszy i wyciągania z niej to, co najbardziej sprzeczne. Fantastyczny film

ziggy15

Dzisiaj jestem po dwoch seansach:
1. Wyspa tajemnic.
2. Rzeka tajemnic.

Fakt, faktem ze jedyne co laczy oba te filmy to podobny tytul.
Nie moge sie jednak zgodzic z notami obu filmow, Dla mnie zdecydowanie "Wyspa tajemnic zasluguje na ocene powyzej 8. Rzeka tajemnic raczej 7.5.

ocenił(a) film na 9
grabsoon

u mnie obydwa filmy dostaly 9/10

jednak roznia sie calkowicie od siebie. wyspa ma troche ciekawsza fabule i zaskakujace zakonczenie, ale rzeka ma swoj klimat, gre aktorska. dlatego tak samo ocenilem te dwa filmy

ocenił(a) film na 6
koziol21

Do arcydzieła to temu filmowi bardzo daleko.Film dobry,ale nie wciąga, nie czeka się co będzie dalej natomiast Wyspa tajemnic to całkiem inna sprawa, fabuła genialna,akcja i gra głównego bohatera świetna!