Słoń

Elephant
2003
6,9 38 tys. ocen
6,9 10 1 37999
7,7 35 krytyków
Słoń
powrót do forum filmu Słoń

1. Sprawcy popełnili samobójstwo. W filmie jest to pokazane tak jakby jeden z nich zabił z nienacka drugiego

2. Każdy przyjechał osobnym autem, w filmie jechali razem.

3. Darowali życie dwóm osobom - dziewczynie i kumplowi jednego z nich, nie pokazano

4. Zabójstwo nauczyciela nie wyglądało tak jak je przedstawiono w filmie. W rzeczywistości nauczyciel spotkał ich w korytarzu po czym zaczął uciekać i dostał kulkę. Został nastepnie wciągnięty do klasy gdzie udzielono mu pomocy (mimo to na skutek wykrwawienia zmarł).

5. Bardzo poważnym nadużyciem jest scena kupna broni w której reżyser sugeruje iż zamówili ją przez internet, a następnie odebrali od kuriera jak książke. W rzeczywistością jeden egzemplarz załatwiła im pełnoletnia koleżanką a drugą znajomy (za co sobie troche posiedział).

Generalnie pan Van Sant nawet nie zadał sobie trudu by zrekonstruować to co naprawdę się wydarzyło. To dosyć poważny zarzut, zwłaszcza, jeżeli nazywa się ten film dokudramą.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Columbine_High_School

ocenił(a) film na 10
niznik_2

No jasne :) A wiesz dlaczego? BO TO NIE JEST FILM O COLUMBINE!
Widziałem kiedyś wywiad z Van Santem dotyczący tego filmu. To film inspirowany bodaj 7 przypadkami przemocy w szkole (w tym Columbine) Nie jest to jednak film stricte o żadnej konkretnej strzelanine...

ocenił(a) film na 9
niznik_2

"The characters and events depicted in this motion picture are fictional and any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental". To z napisów końcowych filmu. Nie przedstawia więc masakary w Columbine. To po prostu jeden ze scenariuszy, który może się wydarzyć znowu... Coż, wystarczy przypomnieć sobie co się ostatnio stało w USA.
Wstrząsający film. Bardzo realistyczny, znakomicie zrealizowany (eh, te długie ujęcia - fenomenalne po prostu!), z bardzo dobrą grą "aktorów" (niemal wszyscy to amatorzy) i perfekcyjnie dobraną muzyką. Nie nudziłem się na tym filmie w ogóle, co chyba jest zasługą niepokojącego klimatu. Od razu wiemy co się wydarzy, czekamy na kulminacyjny moment, a gdy nadejdzie... cóż, współczujemy ofiarom i zastanawiamy się co my byśmy zrobili w ich sytuacji. 9/10

ocenił(a) film na 8
Chidder

Macie racje - nadinterpretacja z mojej strony, eh ;)