PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=699881}
7,0 109 tys. ocen
7,0 10 1 109032
4,9 29 krytyków
Służby specjalne
powrót do forum filmu Służby specjalne

Film dobry, nie ma co się doszukiwać czy są tam jakieś nawiązania do sytuacji politycznej w Polsce, czy też nie. Poszedłem do kina obejrzeć mocny film i taki też dostałem. Nie będę się wdawał w bezsensowne spekulacje o podobieństwach do obecnej/dawnej sytuacji w naszym kraju, czy do siania propagandy przez reżysera, bo po co? Wyluzujcie :)

ocenił(a) film na 8
darkmeister reaktywacja

Popieram. Film dobrze zrobiony, wciągający. Wszelkie zamierzone lub nie kontrowersje są tylko na potrzeby marketingu. Nawet jak reżyser miał kontakt z ludźmi ze służb to wierzycie, że ktoś taki powiedziałby mu prawdę?

darkmeister reaktywacja

ja też nie lubię doszukiwania się wszędzie spisku, ale jednak pewne nawiązania są ewidentne - chociażby sprawa Barbary Blidy. poza tym nie da się ukryć, że takie jednostki są skorumpowane, bo już nie raz wyszło to na jaw.

ocenił(a) film na 8
kickyourdaddy

Oczywiście, masz rację. Podobnie jak postać Leppera. Ale nie pogłębiajmy tego tematu, bo zaraz zaczną się tutaj obrzucać jadem i gównem ;)

ocenił(a) film na 9
darkmeister reaktywacja

takie filmy niejako powstają w celu wywołania dyskusji na pewne tematy i wcale nie trzeba podawać prawdziwych nazwisk żeby dla Kowalskiego, który ogląda prawie codziennie wiadomości większość motywów stała się jasna jak suknia białej damy
oczywiście można skulić ogon, odwrócić się i powtarzać, że nic się nie dzieje, a pewnego dnia obudzić się w kraju o rosyjskich realiach
"Demokracja nie jest idealnym ustrojem, ale nikt dotąd nie wymyślił lepszego" - Churchil(?)
"Obowiązkiem gazet jest drukowanie wiadomości i rozpętywanie piekła" - The Chicago Times

ocenił(a) film na 8
spidd

Zaczyna się...

ocenił(a) film na 8
darkmeister reaktywacja

co do nawiązań do sytuacji w Polsce. Ja np. zauważyłem, że słowa wypowiedziane przez generała WSI granego przez Wojciecha Machnickiego o tym, że dawni ludzie WSI starają się umieścić swojego człowieka pod żyrandolem (urząd prezydenta RP) są jak najbardziej namacalne. Publicysta Aleksander Ścios (znany z tego, że od lat analizuje świat służb, ze szczególnym uwzględnieniem WSI - to on jako pierwszy szczegółowo opisał Aferę Marszałkową na swoim blogu) od kilku lat pisze o ruchach Komorowskiego wspólnie z"wojskówką". Proszę pamiętać, że mimo formalnego nieistnienia WSI ponad 50% ich stanu przeszło do SKW i SWW. Komorowski aktywnie działa za ich wsparciem.
Dziś Ścios doszedł do tych samych wniosków, które mam i ja od jakiegoś czasu:
http://bezdekretu.blogspot.com/2014/10/niedyskretny-urok-rezimu-prezydenckiego.h tml
A film rzeczywiście sprawnie zrealizowany, wiele wątków ma swoje potwierdzenie w życiu (choćby materiały będące w posiadaniu Leppera; na 3-4 miesiące przed nim "umarł" jego prawnik Ryszard Kuciński - człowiek także powiązany z WSI, który miał być także powiernikiem tych materiałów; BTW poseł Samoobrony Janusz Maksymiuk jest także człowiekiem WSI).
Film robi duże wrażenie ale fabuła kuleje i ogranicza się właściwie wyłącznie do zleceń generała dla swojego teamu. Inne wątki (choroba Bońki, dziecko Cerata) to tylko zapchaj-dziury.
Czekam na wypuszczenie filmu na DVD - muszę jeszcze raz przeanalizować to co mówił generał Światło (Machnicki).

ocenił(a) film na 8
Kazikowy

taktyk