Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
2012
5,9 135 tys. ocen
5,9 10 1 135212
3,7 18 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

Problem

ocenił(a) film na 5

Ogólnie wychodząc z kina miałem dać siódemkę. Bo film był dobry. Dla mnie - najlepszy z całej serii. Konkretna (jak na Zmierzch) walka, spoko moce, trochę wyniosłości/epickości, nie za dużo ckliwości. Ale później oprzytomniałem. Scenarzyści dopuścili się największego kretynizmu w historii kinematografii. Zmienili trochę względem książki, aby było ciekawiej. I dla mnie było ciekawiej, ale przy okazji o klasę "głupiej". Otóż chodzi mi o finałową walkę. W książce o ile dobrze pamiętam moc Belli była zaskoczeniem dla wampirów i przez swą niemoc Aro postanowił się wycofać. Bella podczas negocjacji rozwinęła swą moc i dlatego on nic o tym nie wiedział. W filmie na początku było tak samo. Ale nagle twist - okazuje się, że walka była wizją Alice którą mu pokazywała. I tu się zaczyna. Wieloletni wampir nigdy nie słyszał o Sun Tzu? Nie zna się na wojnach i bitwach? Podstawą jest znać taktykę wroga, a mając taką przewagę liczebną daje to w sumie łatwe zwycięstwo. To co widzi Alice zależy od podejmowanych przez innych decyzji. Wystarczyłoby, żeby Aro zmienił w pewnym stopniu przebieg akcji. Alice pokazała mu całą strategię Cullenów! On wiedział wtedy wszystko! Nie wierzę, że był takim kretynem, że nie był w stanie na podstawie tego zmodyfikować taktyki. Bella w czasie walki nie była szczególnie chroniona. Wystarczyłoby, żeby unieszkodliwili ją na początku a dalej już z górki. Dla mnie to totalna głupota. Zrobili z Aro totalnie zielonego dowódcę. W książce było to przedstawione logicznie, ale tutaj nie ma to dla mnie sensu. Element zaskoczenia, jakim była moc Belli została tu pokazana Aro'wi na samym początku. Od razu odkryli wszystkie karty. Jak dla mnie to idiotyczne i bez sensu. Na jego miejscu bym się uśmiechnął i podziękował Alice za takie wsparcie.
Moja opinia. A wasza?
I z góry przepraszam wszystkie fanki "Zmierzchu". Nie hejtujcie mnie tak mocno, ok?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ja tam nie za bardzo lubie takie filmy, ale ide ze wzgledu na Roberta moze mi sie akurat spodoba:))

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ale on i tak najlepszy był w Sherlocku :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No pewnie, zwlaszcza w drugiej czesci:)
Ja tam mysle ze on powinien dostac Oscara za ta role ;D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Pewnie że tak :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ale mysle, ze predzej czy pozniej tego Oscara dostanie;)
Zreszta sam powiedzial, ze bedzie zdziwiony jesli nie dostanie tej nagrody:D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Należy mu się:)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Alez oczywiscie:)) Dawno nie widzialam tak dobrego aktora:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No on jest bardzo fajny :) A co myslisz o Johnym Deppie ? Ja osobiście go uwielbiam :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ja wiem... Musze przyznac, ze jest dobrym aktorem, ale jakos nie jestem jego specjalna fanka. NIe uwazam tez, ze jest jakos specjalnie prezystojny:P Aczkolwiek nawet go lubie:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Mnie oczarował rolą w Piratach z Karaibów a potem ogladałam z nim jeszcze kilka filmów i w sumie w każdym dobrze zagrał :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

A uwazasz, ze jest przystojny?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Czy ja wiem ? . On jest jak wino , im starszy tym lepszy a co do urody to każdy ma inny gust ale ja owszem myślę że jest przystojny całkiem :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Z Robertem jest to samo:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No on ma swój urok :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Slyszalam, ze on z okazji swoich urodzin apelowal do fanow, aby zajeli sie zwierzetami ze schronisk, a on w zamian bedzie coraz bardziej przystojniejszy:D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

To słodkie :) I ma dobre serce :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

I w dodatku ma poczucie humoru i jest troche arogancki;D
Taki z niego ideal:))

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ideałów nie ma ale jemu to wiele nie brakuje :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Napewno ma jakies wady, moze jest zbyt pewny siebie...
Ale ma wiecej zdecydowanie wiecej zalet:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

I do tego jest dobrym aktorem :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No to juz w ogole jest super:D Szkoda, ze w POlsce nie ma takiego aktora:((

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Oj nie ma :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Mam Focha ;/ forever

Jakby w Polsce nie moglo byc takich aktorow?? Albo dzieci, ktore umialyby normalnie grac??!!
Jak sie patrzy chociazby na te serialowe dzieci to sie wszystkiego odechciewa...

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Kiedyś to jeszcze byli dobrzy aktorzy i u nas , wystarczy spojrzeć na stare filmy chociażby z Gajosem, Sztuhrem ( ale tym starszym ) , Pieczką czy nawet Kondratem . Ale teraz mamy erę seriali ( w tym głupkowatych sitcomów ) i programów reality show oraz gniotów w stylu Ciacha albo Kac Wawy ( sic !) i co za tym idzie namnożyło się nam amatorów w stylu Cichopków, Mroczków i innych tam Siwiec ( samozwanczych gwiazdek show biznesu :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Obecnie nasze filmy sa jak dla mnie nie znosne:(( Zwlaszcza te glupie komedie typu wlasnie Kac Wawy albo Last Minute, czy jakos tak. Dodatkowo wkurza mnie jeszcze komercja:( Nie ma juz chyba filmu i serialu, w ktoryms sie czegos nie reklamuje;/

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No dokładnie :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

A ostatnio wkurzylam sie jeszcze bardziej, bo w moim ulubionym serialu "Ranczo" co chwile reklamuja "Bank Pocztowy";////

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Teraz to tak już jest wszędzię :) I nawet jak nie wcisną reklamy do serialu to namawiają aktorów do reklamowania czegoś :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No teraz wszyscy poszli do Play:(((
Nawet Zebrowski:((

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Nie tylko do Play :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Oni sa po prostu wszedzie niestety:((

ocenił(a) film na 8
martynka30112

I co gorsza robią to tylko dla kasy :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Niestety:((
Niektorzy byli nawet fajni, ale gdy sie sprzedali to juz niestety lipa:(((
Przed reklama np. Żmijewski nie dzialal mi tak na nerwy, a teraz go nieznosze:///

ocenił(a) film na 8
martynka30112

I po co im to było ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Żeby kupic sobie nowe Ferrari...

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Tak jak Wojewódzki i jego " wypożyczone " Porshe na które wyrywa młode naiwne panienki :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Phi... O tym juz nie wspomne;////
Ale nie hejtujmy juz tyle, ok?:D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ok :) To o czym teraz pogadamy ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Urzadzmy sobie taki test wiedzy o calej Sadze:))

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ja zorganizowałam coś takiego tylko że na forum Harrego Pottera :) Ok , zaczynaj :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Widzialam to:)

To moze tak:
Czy Chelsea miała męża?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Tak. Aftona czy jak mu tam było :)

W której części Bella przyjęła oświadczyny Edwarda ( tak już oficjalnie ) i powiedziała o tym ojcu ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Wydaje mi sie ze w Zacmieniu ,bo pamietam, ze Belcia z Edziem sie targowali czy cos tam... Aczkolwiek sama sytuacja z Charliem byla dopiero w PŚ

Kto zmienil Didyme i po co?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Zmienił ją Aro bo myślał że będzie miała podobny do niego i użyteczny talent :) A ona posiadała dar usczęśliwiania ludzi i zakochała się w Marku więc nie dbała wiele o plany Aro . Dlatego w złości ją zabił :)

Jak nazywała się Alice przed swoją przemianą ? :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Mary Alice Brandon:)

Kto z rodziny Cullenów (oprócz Carlisle'a) nie pił niegdy ludzkiej krwi?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Rosalie ( nawet sie tym przechwalała przed Bellą )

O co pokłócili się Cullenowie i sfora podczas polowania na Wiktorię ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

O to, ze Cullenowie weszli na ich terytorium? Nie jestem pewna....

Kto zostal owaznie ranny podczas walki z armia Wiktori?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Uznaję . Paul uznał że Emmett wkroczył na ich terytorium bez ich zgody :) A w czasie walki został ranny Jake ( a któż by inny ) .

Kto dowodził armią stworzoną przez Wiktorię ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Wiktoria byla glowna szefowa, ale armia dowodzil takze Riley

Dlaczego Caius jest taki sadystyczny?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Bo to Kajusz ? A tak poważnie to nie wiem może dlatego że się bał Wilkołaków ?

Gdzie pracował Carlisle ?