PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572325}
6,5 39 tys. ocen
6,5 10 1 38705
5,4 18 krytyków
Savages: Ponad bezprawiem
powrót do forum filmu Savages: Ponad bezprawiem

Stone stara się odbudować nadwątloną pozycję. Najbezpieczniejszym wyborem było bez wątpienia kino akcji. Nie jakieś odkrywcze bynajmniej: ot, dwójka prywaciarzy, którzy zbili fortunę na handlu marihuaną plus meksykański kartel narkotykowy, który chce im odebrać biznes. N a sali kinowej atmosfera nie była bynajmniej sprzyjająca: częste komentarze i szydercze śmiechy w momentach, kiedy konwencja zaczynała być "przegięta". Gotów jednak jestem bronić najnowszego obrazu twórcy "Plutonu": akcenty humorystyczne, choć na pierwszy rzut oka wydawać się mogą miejscami niezamierzonymi, są po prostu częścią pastiszowej formuły, na którą Stone zdecydował się postawić, świadom najwyraźniej, że ta błaha historyjka inaczej się nie obroni. I miał rację, bowiem fabuła jest tu licha, ratuje ją sposób narracji i efektowne sztuczki, którymi co rusz ubarwia swe dzieło reżyser. Dwójka młodych odtwórców: Taylor-Johnson i Kitsch - raczej na plus, towarzysząca im Blake Lively bywa drażniąca, ale taka też miała najwyraźniej być jej postać. Świetne są drugoplanowe rólki Travolty i Del Toro, którzy równoważą młodzieńczą energię swych kolegów (i koleżanki) profesjonalnym podejściem. Do tego kalifornijskie plaże i całkiem spora, jak na kino mainstreamowe, dawka przemocy. Nie jestem do końca pewien, co dokładnie skłoniło reżysera "Wall Street" do wzięcia udziału w tym projekcie, jeśli jednak chciał udowodnić, że jeszcze nie wypadł z formy, to mu się udało.

ocenił(a) film na 9
Caligula

ja za to wiem co rezysera urodzonych mordercow sklonilo do wziecia udzialu w tym projekcie :)

ocenił(a) film na 7
Caligula

tytuł wątku, geniusz : D