Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633751
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

Obejrzałem ten film, ponieważ chciałem zobaczyć kilka ambitnych filmów. A więc widziałem Zieloną Milę, Skazanych na Shawshank, Piękny umysł. Wszystkie 3 były naprawdę super i zasługują na swoją ocenę. Ale to?

W napięciu trzymała właściwie tylko ostatnia scena. Akcji właściwie nie było. Za to dużo dialogów i obrzydliwych scen (one bezpośrednio nie wpłynęły na ocenę). Muzyka ok, ale zwyczajna jak w każdym filmie. Dobra gra aktorska - większość filmów ją ma.
Dobry pomysł. Przyznam. No ale za to mam ten film nazwać arcydziełem?

Wytłumaczcie mi, co w tym filmie jest takiego genialnego.

ocenił(a) film na 7
szymon0018

Podpisuje się rękami i nogami pod tym co powiedziałeś, zdecydowanie nie rozumiem fenomenu tego filmu. Ciekawa historia, przedstawiona w r,ównie ciekawy sposób, ale nic więcej. Zdecydowany plus za obsadę i to by było na tyle.

ocenił(a) film na 7
kaafel

No właśnie.

ocenił(a) film na 10
kaafel

"Siedem" i "Dziewczyna z Tatuażem" - dwa jedyne filmy Davida Finchera, które być może są do bani, być może genialne - pojęcia jako takiego nie mam, najpewniej gdybym nie przeczytał trylogii "Millenium" przed oglądem "Dziewczyny" film bardziej by mi się spodobał, w kolejności pierwotnej powiem tylko tyle, że strzelili króciaka. Podobnie w przykładzie "Siedem", klimatu grozy, a nawet obaw dla mnie tam w ogóle nie ma; takowe wyczułem w pełni w książkach "Sklepik z Marzeniami", "Anioły i Demony", "Millenium" - dlatego jestem na nie i kropka.

Kadente

dokładnie... ja przeczytałam millenium i do tego widziałam szwedzką wersję filmową i dlatego "dziewczyna z tatuażem" jest na liście najgorszych jakie widziałam ... kompletnie na nie, siedem jakoś da się przeżyć ale arcydzieło to to nie jest... jest wiele dużo lepszych i bardziej trzymających w napięciu thrillerów ale większość nie produkcji amerykańskiej... niestety nikt żadnego thrillera nieamerykańskiego nie nazwie arcydziełem, świat filmu jest strasznie polityczny, wystarczy dobra kampania i świadomość że to po prostu film amerykańskiej produkcji ... a thrillery właśnie amer. kojarzą się z prawdziwym męstwem , napięciem itp ale jakże to mylne.... dużo lepszy jest pierwszy z brzegu thriller np duński czy francuski.... ale dupa . Ameryka i fincher rządzą .. niestety

użytkownik usunięty
3ilona

Co prawda trochę czasu minęło od Twojej wypowiedzi, ale zgadzam się z Tobą co do każdego zdania, zwłaszcza do ostatniego. Nie wiem dlaczego ten film jest uważany za arcydzieło, ale to lekka przesada. Fakt jest dobry, ale to na tyle. Kiedy czytam komentarze filmów nie amerykańskich (zwłaszcza kryminałów) i kiedy odniosły sukces, to ZAWSZE, ale ZAWSZE porównywalne jest właśnie do mocno przereklamowanego Siedem. Ciekaw jestem jakie opinie miałby amerykański Oldboy, gdyby to Fincher go nakręcił. Aż boję się o tym pomyśleć!!!

ocenił(a) film na 9
Kadente

Ale to jest portal o filmach a nie o ksiazkach

ocenił(a) film na 10
Shameee

Ale porównania się dokonują niezależnie od tego

ocenił(a) film na 10
kaafel

bo jestescie tepe strzały

ocenił(a) film na 10
szymon0018

"Siedem" jak najbardziej zasługuje na swoje miejsce w rankingu jak i ocenę, dlatego że jest arcydziełem w swoim gatunku. Filmy, które wymieniłeś to dramaty, natomiast jeśli chodzi o thrillery, dla mnie "Siedem" jest numerem 1. na równi z "Psychozą" Hitchcock'a. Genialny jest tutaj zarówno scenariusz, jak i gra aktorska, świetne dialogi (jak chociażby rozmowa Johna Doe z Mills'em w trakcie jazdy na miejsce finałowej sceny). "Obrzydliwe sceny", jak to nazwałeś, a także muzyka, moim zdaniem budują klimat tego filmu, którego tematem przewodnim jest zbrodnia o niezrozumiałym dla nas motywie.
PS. Chociaż każdy ma oczywiście inny gust, to nawet jeśli nie uważasz filmu za genialny, należy mu się ocena zdecydowanie wyższa niż 5, którą wystawiłeś. Chociażby dlatego, że film ten jest już obecnie jednym z klasyków w swoim gatunku i dawanie mu takiej oceny jest moim zdaniem ignorancją.

ocenił(a) film na 7
EzioAuditoreDaFirenze

Przede wszystkim cieszę się, że przedstawiłeś solidną wypowiedź a nie od razu krytykujesz mnie, jak dużo osób na filmwebie lubi robić ;)

Jeśli chodzi o thrillery u mnie przoduje "Prestiż" Nolana, który w moim mniemaniu jest o niebo lepszy od tego...

ocenił(a) film na 10
szymon0018

Przedkładam dyskusję nad krytykę, poza tym każdy ma swój własny gust i trzeba to szanować. :)
"Prestiżu" jeszcze nie widziałem, ale przymierzam się do obejrzenia.

ocenił(a) film na 2
EzioAuditoreDaFirenze

Dla mnie film jest popaprany. Nie rozumiem tych ocen. Nie rozumiem porównań do "Psychopaty" czy "Psychozy". Poroniony świat z filozofią "trzeba usunąć ciążę, żeby nie skazać człowieka na życie w tym świecie". Jedyna pozytywna postać to Miles, z którym nie można się identyfikować, bo kończy źle (za Arystotelesem, który fabułę bez bohaterów, z którymi można się identyfikować, żeby zadać sobie pytanie, co zrobiłoby się samemu na ich miejscu, uważa za niemającą racji bytu). FIlm jest ponury i lubujący się w okrucieństwach. Polecił mi go wykładowca literatury średniowiecznej. Po obejrzeniu dochodzę do wniosku, że nikt przy zdrowych zmysłach nie może polecać go dalej. Jest sadystyczny i gwałci podstawowe zasady estetyki fabuły wg Arystotelesa.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

Przedkładam dyskusję nad krytykę, poza tym każdy ma swój własny gust i trzeba to szanować. :)
"Prestiżu" jeszcze nie widziałem, ale się przymierzam.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

"Prestiżu" jeszcze nie widziałem, ale się przymierzam.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

Dlaczego uwazasz,że film "Prestiż" zalicza sie do gatunku filmowego thriller?

ocenił(a) film na 7
Berith7777

Bo tak jest napisane.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

;)Ok z przymrużeniem oka mozna go zaliczyc do thrillera psychologicznego.

ocenił(a) film na 8
EzioAuditoreDaFirenze

"Chociażby dlatego, że film ten jest już obecnie jednym z klasyków w swoim gatunku i dawanie mu takiej oceny jest moim zdaniem ignorancją."

A jak Ci profesor dr habilitowany magister inżynier powie, ze masz zrobić kupę na środku miasta to zrobisz?
Myśl samodzielnie.

Było coś takiego jak eksperyment Scherifa

"W eksperymencie tym mamy do czynienia z konformizmem informacyjnym, który polega na tym , iż badani
dostosowywali swoje oszacowania do normy wypracowanej przez grupę, rezygnujac z indywidualnych
wcześniejszych ocen, zakładając , że zdanie wypracowane przez więks\za grupę osób jest bardziej
trafne niż ich indywidualne oceny"

ocenił(a) film na 10
makumba_filmweb

Nie wszystko można rozpatrywać w ten sposób, jeśli ktoś powiedzmy daje filmom takim jak "Siedem", albo "Ojciec Chrzestny" oceny niskie, a powiedzmy "Harremu Potterowi" daje 10, to obiektywnie rzecz biorąc taka osoba nie ma gustu filmowego. Owszem, myśli samodzielnie, ale nie jest osobą godną dyskusji na tematy filmowe. Przedstawiłem sytuację hipotetyczną.

EzioAuditoreDaFirenze

Co za bzdura
Przecież gust filmowy to nasza subiektywna ocena.Albo się podoba albo nie.Nie można wymagać od każdego aby wystawiał wysokie oceny filmom,bo "tak trzeba".Mogę dać Potterowi 10,a ojcu chrzestnemu 3.I co to oznacza,ze nie mam gustu filmowego?
Mam tylko inny.Może jestem buddystą i brzydzę się przemocą to oglądam tylko bajki albo romanse.
Taka osoba nie jest godna dyskutowania z Tobą,bo ocenia filmy zgodnie ze swoją wolą? Bez komentarza he he

ocenił(a) film na 10
klepak84

Świeta racja-Amen.Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
EzioAuditoreDaFirenze

Obiektywnie rzecz biorąc?? ;)) Nie no człowieku rozwaliłeś mnie, nie mam więcej pytań. Polecam tylko sprawdzić dogłębnie znaczenie słowa "obiektywnie" i mówiąc językiem potocznym ogarnąć się. Bo póki co taką postawą będziesz odstraszał wszystkich wartościowych ludzi. Poza tym popieram w 100% klepaka-przeczytaj sobie uważnie co napisał, bo zrobił to w bardzo trafny sposób.

makumba_filmweb

Zaciekawiło mnie to o czym napisałeś. O tym eksperymencie. Oceniam sobie filmy jak mi się podoba, ale łapie się na tym, że pózniej zerkam na "średnią" -ile dali inni... coś w tym jest :)

ocenił(a) film na 8
silverlp1

Jesli jest jak piszesz to ok:)
Gorzej jesli oceniasz,patrzysz na oceny innych i potem zmieniasz swoja ocenę:)

Tutaj i tak wszyscy siedzimy przed komputerkami, jestesmy wzglednie anonimowi,wiec moze nie ma takiego efektu. Ale w realu, w wiekszej grupie na pewno wiele osob zmieniloby zdanie tylko po to,by się przypodobac innym

ocenił(a) film na 9
makumba_filmweb

Albo eksperyment prostszy i trochę z innej beczki: mój brat kiedyś zrobił z kumplem takie doświadczenie: idąc miastem stanęli nagle pod jakimś budynkiem chyba i zaczęli pokazywać na coś, czego oczywiście tam nie było, ot tak w pustą przestrzeń i mówili coś do siebie. Oczywiście chodziło o zapozorowanie sytuacji, w której z zainteresowaniem pokazuje się na jakąś konkretną rzecz, lub zdarzenie. Ludzie oczywiście też zaczęli im na ślepo przywtarzać i też stanęli koło nich i zaczęli coś pokazywać, pytanie tylko na co...;) Więc niech żyje konformizm;)

użytkownik usunięty
szymon0018

''Obejrzałem ten film, ponieważ chciałem zobaczyć kilka ambitnych filmów''

jeżeli szukasz ambitnych filmów to na pewno nie znajdziesz ich w szczycie tego rankingu

ocenił(a) film na 10

Tu się nie zgodzę, większość filmów z pierwszej 30-stki rankingu to filmy ambitne i z wysokiej półki.

ocenił(a) film na 10

Tu się nie zgodzę, w pierwszej 30-stce rankingu większość to filmy ambitne i z wysokiej półki.

ocenił(a) film na 10

Tu się nie zgodzę, w pierwszej 30-stce rankingu większość to filmy ambitne i z wysokiej półki.

użytkownik usunięty
EzioAuditoreDaFirenze

małe masz pojęcie o kinie i pewnie w życiu nie oglądałeś naprawdę ambitnego filmu

ocenił(a) film na 10

Odezwał się chłopczyk oceniający każdy obejrzany film na 10, w tym Terminatora... Nie ośmieszaj się dalej i po prostu nie odpowiadaj.

użytkownik usunięty
EzioAuditoreDaFirenze

jedyną osobą która się tutaj ośmiesza jesteś ty
Termonator to klasyka a ty jesteś trollem nie mający najmniejszego pojęcia o kinie

ocenił(a) film na 10

Samo to, że każdy film oceniasz na 10 dyskwalifikuje cię w oczach każdego poważniejszego użytkownika tego forum, także zamilcz chłopcze.

użytkownik usunięty
EzioAuditoreDaFirenze

wystawiam 10/10 wyłącznie filmom dobrym, ty natomiast taką ocenę wystawiłeś tandetnemu, patetycznemu gniotowi dla mas - Zapachowi kobiety, więc lepiej by było abyś to ty zamkną dziób

ocenił(a) film na 10

Tym postem kończę z tobą dyskusję, ponieważ widzę że kompletnie nie dorosłeś do rozmów z poważnymi ludźmi. Widać to chociażby po twojej ortografii i nędznym guście filmowym. Także żegnam.

użytkownik usunięty
EzioAuditoreDaFirenze

masz racje kończ, kończ i oszczędź sobie tym samym większej kompromitacji

EzioAuditoreDaFirenze

Racje ma. W top 100 jest mało ambitnych filmów, a w większości wyciskacze łez.

ocenił(a) film na 8
EzioAuditoreDaFirenze

To konto służy mu tylko do zawyżania i zaniżania ocen w niektórych filmach

ocenił(a) film na 8

+1

ocenił(a) film na 10

Zależy co kto rozumie przez ambitny film - ambicja może mieć wiele archów, od stopnia złożoności filmu, przez styl języka użytych w nim wypowiedzi, po artystyczny klimat - a czasem także trudność w samym zdobyciu danego filmu :)

ocenił(a) film na 10
szymon0018

Jeśli w thrillerze przeszkadzają Ci "obrzydliwe sceny" to myślę że powinieneś poszukać czegoś dla siebie w kategorii animowane.

ocenił(a) film na 7
Rimmonize

Jest napisane, że nie wpływa to na moją ocenę. Stwierdzam tylko fakt.

szymon0018

Filmy które wymieniłeś też specjalnie ambitne nie są. Szczególnie Mila.

ocenił(a) film na 10
neo_angin

Chyba Joke. Pierwszy raz spotykam się z takim rozumieniem słowa "ambicja" :)

ocenił(a) film na 8
szymon0018

Milczenie lepsze
http://www.filmweb.pl/film/Milczenie+owiec-1991-1047/discussion/najwi%C4%99kszy+ w+tej+chwili+pojedynek+na+filmweb+Milczenie+owiec+vs+Siedem+a+na+szali+TOP+10,19 97888
Ja trochę se7en za klimat naciągnąłem

ocenił(a) film na 8
napruto

Mi z kolei Milczenie Owiec nie bardzo podeszło, a Sie7em bardzo lubię za pomysł i wykonanie. Bo można mieć dobry pomysł i skopać jego zrealizowanie, ale tutaj się udało. Nie mówię, że Milczenie Owiec jest kiepskim filmem, ale jakiś taki przegadany był i mało ciekawy. Pomysł, że jeden morderca pomaga złapać drugiego jest dobry, ale moim zdaniem realizacja pomysłu lepiej wyszła w 7. MO to też dobry film, ale mi nie podszedł.

napruto

A ja natomiast się zgadzam, że Milczenie lepsze.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

zajebisty film wielki kunszt Finchera

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Film jest perfekcyjny. Nie ma niepotrzebnej sceny, nie ma dłużyzn, braku logiki. Wszystko jest idealnie zrealizowane i zagrane. Perełka w swoim gatunku. Do tego trzyma widza w pewnym niepokoju. Ostatecznie również posiada moce przesłanie wobec, którego nie sposób przejść obojętnie. I nie, nie chodzi mi o motyw 7 grzechów. A te dialogi i monologi to właśnie jego największa siła. Film daje do myślenia. Może zwyczajnie obejrzałeś go z nieodpowiednim nastawieniem.

ocenił(a) film na 8
erebeuzet

Oj perfekcyjny to on na pewno nie jest, cała historia jest naciągana guma od majtek, ocierająca się wręcz o fantasy. Do tego dochodzi idiotyczna psychologia seryjnego mordercy - facet twierdzi ze jest narzędziem boga, karze grzeszników (grubasa, adwokata, prostytutkę...) OK. Jednak później okazuje się że zabija on nikomu nie winną kobitę w ciąży co powoduje że zamiast zaskoczenia w końcówce pojawia się jedynie głupie zdziwienie. Takie rozwiązania fabularne nie powinny mieć miejsca w dobrych filmach.