PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662836}

Siedmiu wspaniałych

The Magnificent Seven
2016
6,8 70 tys. ocen
6,8 10 1 70353
6,2 37 krytyków
Siedmiu wspaniałych
powrót do forum filmu Siedmiu wspaniałych

Porażka pod względem wiarygodności. Murzyn, jako wolny rewolwerowiec na południu Stanów.. hahaha niezłe. Ta tzw. poprawność chyba w końcu zmusi mnie do zorganizowania przenośnego vomitorium. Film wszakże z pewnością obejrzę.

ocenił(a) film na 6
Daryavush_Meribbaal

https://owlcation.com/humanities/ Black-Outlaws-Cowboys-And-Lawmen-Of-The-Old-West

LurpakButter

Dzięki za tą ciekawostkę historyczną. O "Buffalo Soldiers" oczywiście czytałem. Wiem też, że było sporo czarnoskórych pastuchów bydła (cowboys); były też przypadki pełnienia podrzędnych funkcji w konfederackiej armii (nie o takie osoby tu chodzi). Natomiast tych ciekawych niewątpliwie, czterech postaci z artykułu nie znałem. Dwóch z nich faktycznie można uznać za rewolwerowców, ale - poza epizodami - nie prowadzili działalności na południu Stanów. Interesujące, ale takie historyjki w żaden sposób nie obalają tego, co napisałem. Poza tym filmu jeszcze nie oglądałem, więc nie wiem jak twórcy przedstawili tego czarnego mistrza rewolweru, granego przez Washington'a.

ocenił(a) film na 6
Daryavush_Meribbaal

Cieszę się, że potraktowałeś to jako ciekawostkę.
Co to filmu - nie ma co przesadzać z gadaniem o poprawności politycznej i po prostu cieszyć się kinem.
"Django" również miał głównego bohatera murzyna, który zbawia swój mały świat a jednak film, jak dla mnie, był kapitalny - mimo tych nadużyć wobec faktycznego stanu "jak to kiedyś było". Chyba trzeba to tak samo potraktować tu - na luzie.

LurpakButter

W sumie - masz rację.