PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151856
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Fabuła niezbyt skomplikowana. Końcówka jasna do bólu(nie wiem skąd problemy z interpretacją).Muzyka i zdjęcia porządne, ale mogły być lepsze.
Jako horror to nieporozumienie. Jeżeli ktoś się bał na tym filmie albo sugeruje, że ten film trzyma przez cały czas w napięciu to proponuje załatwić sobie rozrusznik serca, przyda się przy prawdziwych horrorach. Poza tym mało jest momentów budzących grozę. Dało sie ogladac, ale perełka (>9) to to nie jest. I nie wiem co w nim jest aż tak bardzo zaskakującego.

W porównaniu do typowej rzezi wypuszczanej ostatnio (wrong turn 2 itp) faktycznie może być lepszy, ale to nie znaczy, że odrazu trzeba nazywać go genialnym.

Ogólnie po wspaniałych recenzjach oczekiwałem interesującego horroru, ze zwrotami akcji, a zobaczyłem jedynie film. Może gdyby nie był tak zachwalany przyjąłbym go inaczej.

Można obejrzeć, ale nie radze nastawiac sie na wspaniałe dzieło.

Aven

no pewnie, że horror bo jest straszny, bo skupia nasza uwagę na pewnych elementach tylko po to by nami wstrzasnac, bo takie jest zadanie horroru straszyc i pokazywac te smutniejsze perspektywy opowiesci. Nie wiele horrorów potrafi straszyc, trzymac w napieciu i przynosic katharsis...