PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395846}

Silent Hill: Apokalipsa

Silent Hill: Revelation 3D
2012
5,1 34 tys. ocen
5,1 10 1 34135
3,4 11 krytyków
Silent Hill: Apokalipsa
powrót do forum filmu Silent Hill: Apokalipsa

wkurzały mnie głupie teledyskowe wstawki z tą całą Alessą wykrzywiającą ryj jako wstawki do klatek pokazujących inne elementy treści.
Te nachalne głupkowate teledyskowe wstawki ogólnie irytowały w tym filmie jak mało co - miały działać na zasadzie screamerów, ale wstawianie wykrzywionej mordy alessy kiedy opowiadano inną historię jako efekt screamer było durne i to przyznaje.

Wkurzały mnie manekiny, które tańczyły w trakcie słyszenia dźwięku wyglądało to dramatycznie sztucznie jakby urywały się do tańca, a nie do ataku (!) to samo było w pierwszej części tego filmu, ale tutaj wykorzystano ten motyw do maksimum..

najbardziej irytowały mnie retro-wstawki i teledyskowe wstawki jako ukazywanie przeszłości kiedy opowiadała ją matka Alessy JAKO wycinki z poprzedniego filmu - zupełnie tak jakby twórcy olali jakość obrazu na rzecz przyciągnięcia do filmu większej rzeszy ludzi, którzy nie widzieli poprzedniej części (!)

.po za tym niezły film z podskokami do dobry, ale pierwsza część lepsza/mocniejsze wrażenia. W poprzedniej części było więcej dramatyzmu i szokowania tutaj momentami pomysły są tak niepasujące do idei samego silent hill jak np: koleś rzeźnik zdzierający ciało itp. że ma się wrażenie, że twórcy chcieli tu naładować elementów z innych horrorów typu hostel licząc, że to nadrobi to braki w strachu - niestety jest to dość szkodliwe

, a co mnie najbardziej rozwaliło to muzyka, która momentami dawała klimat z heroicznych filmów fantasy z okresu średniowiecza i w ogóle nie pasowała, a scena kiedy potwór rozdziera windę i próbuje dostać się od jej sufitu jak dla mnie jest żywcem wyjęta z drugiego terminatora....

ten film jest prawie dobry, ale prawie to jeszcze trochę za mało. Zaletą jest fakt, że fabuła jest trochę zmnieniona względem silent hill 3 (gry) a nie jest dokładną kopią choć żałuję, że nie stworzyli tutaj klimatycznego wprowadzenia do silent hilla w centrum handlowym ale zaserwowali pokaz slajdów rodem z efekciarskich głupkowatych hollywodzkich horrorów.

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

na uwagę zasługuje idiotyczny pomysł z ustawieniem piramidogłowego jako typa pełniącego funkcję kręcenia karuzelą...ten pomysł jest jedną z najdurniejszych rzeczy w filmie. Po co przywiązywać piramidogłowego do karuzeli, aby ją rozkręcał...

Polecam obejrzeć pierwszą część filmu. Bardziej klimatyczna i spójna jako całość.

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

Piramidogłowy przy karuzeli był dobry. Elementy komediowe muszą być;)

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

Kolejną wadą jest wypełnianie filmu efektami komputerowymi gdzie się tylko da. Zabija to klimat i wiarygodność tego obrazu.
W poprzedniej części efekciarsko było w 2,3 scenach, a ten film zdaje się na siłę wprowadzać tony efektów specjalnych i wymuszać sytuacje, które będą odpowiednie do przesycenia ich efektami..tak jest przez cały seans począwszy od snu poprzez retrospekcje, aż po różne wizje wprowadzane bez większego celu...itd.

ocenił(a) film na 6
Movie_Crash_Man

Otóż ma to jakiś sens, a w celu zrozumienia tego polecałbym ci przypomnieć sobie początek, moment w którym Sharon miała koszmar i właśnie ta scena z karuzelą. Zobaczysz tam że do tej karuzeli przywiązani byli ludzie, a jak wiadomo piramidogłowy to kat i stróż, więc prawdopodobnie miał być to jakiś rodzaj tortur/kary. Mam nadzieje że pomogłem ;]

ocenił(a) film na 4
ProExCurator

nie pomogłeś. oczywiście, że to zauważyłem jednakże to jest bez sensu jazda na obracającej karuzeli gdybyś grał w grę wiedział byś jaką funkcję pełni w tym uniwersum piramidogłowy. W tym filmiku pełni rolę korbowego xd

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

Przypominam, że i w grze rola Piramidogłowego również jest niejasna. Generalnie miał on prześladować Jamesa i przypominać mu o jego zbrodni. Tylko czemu wygląda on tak, jak wygląda - aparycja każdej z maszkar zawsze z czegoś wynikała? Po co mordował ożywionego manekina przy zlewie i dlaczego później było go dwóch? Dlaczego raz taszczył miecz, a innym razem włócznię? Cholera wie, może po godzinach, dla rozrywki, kręci sobie korbą;)

ocenił(a) film na 4
BelzeBoobies

wiesz w tym filmie to piramidogłowy może nawet po godzinach sprzedawać gofry na straganie w sajlent hill.

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

Albo dziergać włóczniami bambosze.

ocenił(a) film na 4
BelzeBoobies

albo drewno na podpałkę rąbać.

W grze piramidogłowy to wynik poczucia winy za morderstwo - wiem, że naciągane, ale tak to gra tłumaczy TEN CAŁY james z Silent Hill 2.

Kręcący korbą piramidogłowy to poczucie winy sheryl spowodowane faktem, że nie pozwalała się brać na karuzelę tacie w okresie dziecięcym

ocenił(a) film na 4
Movie_Crash_Man

Hehehehe XD

ocenił(a) film na 6
Movie_Crash_Man

Co do muzyki to się kompletnie nie zgodzę ponieważ była ona komponowana przez Akira Yamaoka i Jeff Danna, a przecież wiadomo że to ludzie którzy komponowali muzykę do chyba każdej części Silent Hill (mówię o grach oczywiście). Zapewne nie pasuje ci ten spokojny utwór czyli "Alessa's Harmony", ale otóż ten utwór o ile się nie mylę był właśnie w jednej z pierwszych części z Silent Hill (1-3).

ocenił(a) film na 4
ProExCurator

głównie chodzi mi o utwory w trakcie walki np: walka piramidogłowego....

ocenił(a) film na 4
ProExCurator

muzyka Akiry jak najbardziej pasuje nie licząc tych wstawek z przesadnym basem, ale i tak są ok za to te utwory innego pana w ogóle nie w klimacie silent hilla rozpoznam na kilometr akira ma swój styl umie dopasować się do silent hill inni nie potrafią.