PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464212}

Skazaniec

Felon
2008
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 81404
5,9 13 krytyków
Skazaniec
powrót do forum filmu Skazaniec

Gdyby byl dluzszy i nie co bardziej rozbudowany przy tym moglo to by byc naprawde arcydzielo tego gatunku na miare naszych czasow.Mimo to warto obejrzec gdyz zawiera wszystko to co dobry film powinien zawierac, miedzy innymi np to iz trzyma w napieciu i wciaga widza oraz posiada swego rodzaju przekaz i przestroge jesli mozna to tak okreslic....Ja wywnioskowalelem z niego jedna ciekawa rzecz, ze system to niedopracowane przez urzedasow gowno przez ktore czlowiek wpierdziela sie w takie cos a za kratami wsrod ludzi bez wiekszych zasad moralnych szybko zaciera sie granica pomiedzy dobrem a zlem.

ocenił(a) film na 7
Rakson1

Jak dla mnie też 8/10. Kino dobre i pokazujące, że nawet bez miliardowego budżetu można nakręcić coś wartościowego. Dwie niezłe kreacje aktorskie i świetnie pokazane poczucie osaczenia oraz beznadziejności jakiej mogą doświadczać skazańcy. Teoretycznie więźniowie sami podkręcają tę atmosferę ale jak widać po filmie strażnicy raczej pomagają im się upodlić niż wrócić do normalnego życia. Trochę amerykańskiego moralizatorstwa też tu się znalazło ale generalnie film baaardzo OK i jak dla mnie przekaz jest jasny - więźniów sukcesywnie w Stanach przybywa a system penitencjarny nie czyni ich wcale lepszymi ludźmi ani nie pomaga im wrócić do społeczeństwa, czyli nie tędy droga. Więzienia to ślepy zaułek dla całego społeczeństwa.