PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464212}

Skazaniec

Felon
2008
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 81404
5,9 13 krytyków
Skazaniec
powrót do forum filmu Skazaniec

Film niczego nowego nie wnosi. Kiepski scenariusz, brak jakichkolwiek odczuć i momentów dających do myślenia. Oglądanie go to strata czasu, niczym nie różni się od filmów z cyklu "okruchy życia" na TVP 1......

Daję 2/10 - skąd ta średnia 8+ <olaboga>

ocenił(a) film na 9
adrianex

Wszystko wiadomo ,jestes osoba przepadająca za serialem plebania,czasami ogladasz zlotopolskich,a najbardziej relaksuje cie klan. Film pewnie nie rozni sie niczym od cyklu okruchy zycia ale tylko dlatego ze jest realny...ale taka akcja tez nie jest dla kazdego niektorzy kurcza sie w praniu ... polecam Mode na Sukces tam jest gruba akcja.pozdrawiam

vidas_lsn

Gdyby podobał mi się jeden z wyżej wymienionych seriali to ubóstwiałbym "Felon", bowiem miejsce akcji i dialogi są równie ubogie jak w kiczowatym polskim serialu (spacerniak, cela, spacerniak, cela....).

Nie chodzi o to, że oczekuje strzelanin oraz krwistych bijatyk. Po obejrzeniu "Gran Torino" oczekuje więcej od produkcji kinowych - to jest właśnie przykład filmu, który powala swą fabułą mimo tego, iż jest statyczny....

ocenił(a) film na 4
adrianex

Popieram, szału nie ma. Proste jak drut. A do tego niesamowita rola Kilmera i Pan "Dej tuk maj san' z Lostów. Poniżej oczekiwań.

ocenił(a) film na 8
NoName_6

oczekiwań? co wy chcieliście? ładnie dość zagrane, dużo ciekawych akcji, czy wątków (choć niektóre zbyt niejasne...) i choć cała taka sytuacja z tymi ustawionymi walkami dość nierealna, to i tak nieźle. Dość realistycznie wyglądają te procedury więzienne, a skazańcy jak z prawdziwego więzienia (tam wyżej jest dokument to normalnie się zastanawiamy. czy Ci kolesie z filmu nie sa prawdziwymi skazańcami). Trochę zbytnie uogólnienie całej tej historii postaci co ją Kilmer grał nie jest wprawdzie na rękę, ale jest niezbędne do wypełnienia scenariusza, bo niemógł by tak sielankowo się skończyć. Widziałem też dużo niewykorzystanych wątków, które nieźle mogły by namieszać w psychice bohaterów, a aktorom dać miejsce do popisu. Jednak i tak jest tu pełno nie jasnych sytuacji i ciężkich wyborów dla bohaterów.... film nieźle miażdży Prison Breake (nie wiem jak można było je na jednej półce stawiać w innych tematach). Może nie jest wybitny, ale ostanie lata były ubogie w dobre filmy o takiej tematyce, bo jak na razie to rządzi King (który w prologu do Zielonej Mili przyznaje się do swej małej wiedzy na temat więziennictwa) i Midnight express oraz Motylek ;)

Tu mamy takie 7/8 bo film jest powyrzej oczekiwań, bo jakoś specjalnego szumu wokół jego nie słyszałem, a z doświadczenia wiem, że ocena na filmwebie często nie jest adekwatna.