film to przykład jak więzienie zmienia człowieka jednych na dobre innych na złe Wade człowiek który za obrone rodziny trafia do więzienia i musi radzić sobie wśród osadzonych i John facet który z zemsty na ludziach którzy z krzywdzili mu córkę i żone odsiaduje dożywocie 2 różnych ludzi łączy jedno tęsknota za bliskimi i walka o przeżycie.Sadystyczny strażnik Porucznik Jackson który ma 2 oblicza jedno w pracy twardy surowy sadysta i 2 po za pracą troskliwy ojciec przyjazny człowiek ale i jego spotyka zasłużona kara film jest zwięczony happy endem który daje promyk nadziej że jest szansa aby coś co wydawało sie utracone odzyskać i zacząć wszystko na nowo bardzo dobra rola Kilmer-a i Dorff-a na zauważenie zasługuje też Perrineau ...ps. jak oglądałem film to mnie szlak trafiał jak widziałem człowiek który a normalne zachowanie (obrone domu bliskich )cierpi i zmienia sie. film ukazuje to że nawet w wielkim USA zdarza sie korupcja problemy w resocjalizacji więźniów przymykanie oczu na łamanie przepisów i traktowanie ludzi jak zwierzęta nikt nie jest doskonały nawet USA
Bardzo dobry film, bardzo mi sie podobal oczywiscie polecam, a mam małe pytanko odnosnie filmow takich w ktorych sa oparte na wiezieniu jak wlasnie w tym filmie?
nie znam wszystkich filmów o tej tematyce ale moge ci polecić rewelacyjny film "Skazani na Shawshank" to znakomity film dokładnie o tej tematyce co Felon zobacz koniecznie...