PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30788}

Skrzydełko czy nóżka

L'aile ou la cuisse
1976
7,5 38 tys. ocen
7,5 10 1 38448
6,3 18 krytyków
Skrzydełko czy nóżka
powrót do forum filmu Skrzydełko czy nóżka

Film bardzo aktualny

użytkownik usunięty

Nie wiem czy film miał tak mocny wydźwięk, jak teraz, na pewno w latach 70 na zachodzie zaczynała się era fast-foodów i przemysłowej produkcji jedzenia na wielką skalę, ale na pewno nie na tak dużą jak obecnie. Patrząc na identyczne frytki, powstające z papki ziemniaczanej, paluszki rybne czy parówki i substraty jakich się używa do ich produkcji, można uznać, że autorzy byli wizjonerami.
Komediodramat :C

Trafna uwaga. Pamiętam, jak w PRL-u oglądałem tę komedię i bawiła mnie, ale ten plastikowy sposób produkcji żywności zinterpretowałem jako absurdalne przerysowanie rzeczywistosci - w PRL-u żywność była niewiele przetworzona. Dziś rozumiem, że wiele nie przerysowano. Często zatrzymuje mnie w sklepach długa lektura, jakbym czytał gazetę, składu produktu: aromaty identyczne z naturalnymi, wzmacniacze smaku i zapachu, syrop glukozowo-fruktozowy, itd. No i są te fast-foody, te Mc'Donaldsy, hot dogi.

Właśnie oglądam sceny w fabryce żywności. Przerażająco realne!

ocenił(a) film na 6
barbara_winnicka

A to jeszcze nie ostatnie słowo PRZEMYSŁU spożywczego. Ktoś te trucizny jednak dopuszcza do obrotu i na pewno nie jest to szef działu produkcji, ba - nawet nie jet to właściciel zakładu. To są te same osoby, które zawyrokowały o GMO i pandemii.

ocenił(a) film na 8
Krzypur

Kotleciki i parówki sojowe takie zdrowe, prosto od soi. Teraz planują sprzedawać ludziom sztuczne mięso za cenę prawdziwego, bo krowy za dużo pierdzą.

ocenił(a) film na 6
Remiii

Dokładnie.

ocenił(a) film na 9

dokładnie film na czasie