60 letni Charles Duchemin (Louis De Funes) jest autorytetem w sprawach kuchni, wzbudza respekt wśród właścicieli eleganckich restauracji jak i zwykłych podrzędnych barów. Jego książki, audycje telewizyjne, eseje oraz przewodniki gastronomiczne przyniosły mu niekwestionowaną sławę, również Akademia Francuska zaproponowała mu członkostwo.... czytaj dalej
Niestety proroczy film, wtedy z obcego wrogiego kapitalistycznego nam kraju.Leżaki,faszerowane antybiotykami kurczaki,syrop glukozowo-fruktozowy,tylko czekać aż będą drukować sześcienne jaja na drukarkach 3D.Mam nadzieję,że tego już nie dożyję.W latach siedemdziesiątych to była prześmieszna komedia z nieodżałowanym...
Nie wiem czy film miał tak mocny wydźwięk, jak teraz, na pewno w latach 70 na zachodzie zaczynała się era fast-foodów i przemysłowej produkcji jedzenia na wielką skalę, ale na pewno nie na tak dużą jak obecnie. Patrząc na identyczne frytki, powstające z papki ziemniaczanej, paluszki rybne czy parówki i substraty jakich...
więcej