Film

L'aile ou la cuisse

1976 1 godz. 44 min.
7,5 35 845
ocen
7,5 10 1 35845
3 890
chce zobaczyć
{"id":"30788","linkUrl":"/film/Skrzyde%C5%82ko+czy+n%C3%B3%C5%BCka-1976-30788","alt":"Skrzydełko czy nóżka","imgUrl":"https://fwcdn.pl/fpo/07/88/30788/7426571.2.jpg"}
Autorytet kulinarny przygotowuje swój ostatni przewodnik po francuskich restauracjach. Następnie zamierza przekazać pałeczkę synowi, który ma jednak inne plany.
#ZOSTAŃWDOMU
Sprawdź filmy, seriale i gry, które warto nadrobić

60 letni Charles Duchemin (Louis De Funes) jest autorytetem w sprawach kuchni, wzbudza respekt wśród właścicieli eleganckich restauracji jak i zwykłych podrzędnych barów. Jego książki, audycje telewizyjne, eseje oraz przewodniki gastronomiczne przyniosły mu niekwestionowaną sławę, również Akademia Francuska zaproponowała mu członkostwo.60 letni Charles Duchemin (Louis De Funes) jest autorytetem w sprawach kuchni, wzbudza respekt wśród właścicieli eleganckich restauracji jak i zwykłych podrzędnych barów. Jego książki, audycje telewizyjne, eseje oraz przewodniki gastronomiczne przyniosły mu niekwestionowaną sławę, również Akademia Francuska zaproponowała mu członkostwo. Charles chce wybrać się na zasłużoną emeryturę i przekazać swoją spuściznę synowi, jednak Pierre ma inne aspiracje, jest członkiem jednego z zespołów cyrkowych i to jest jego pasją, oczywiście sławny ojciec nie ma o tym pojęcia. Jednak film jest nie tylko o tym... Głównym wrogiem Duchemina jest Jean Tricatel (Julien Guiomar), właściciel sieci barów typu fast-food. Tricatel chce zdobyć najnowsze wydanie przewodnika gastronomicznego Duchemina, a Duchemin chce znaleźć dowody przeciw "królowi fast-food'u", są mu one potrzebne, ponieważ oboje zostali zaproszeni do programu TV p.t. "Wszystkie chwyty dozwolone". Jednak wyprawa kończy się dla Charlesa tragicznie, nie dość, że odkrywa zainteresowania syna to na dodatek po posiłku w restauracji Tricatela traci smak!

studio
Les Films Christian Fechner (przedstawia)
inne tytuły
Początkowo rolę Gérarda Duchemina planowano powierzyć Pierre'owi Richardowi. Angaż jednak ostatecznie zaproponowano Coluche'owi.
Zdjęcia do filmu powstały w Paryżu, Courbevoie, Nemours, Dampierre-en-Yvelines, Ormoy-Villers, Billancourt, Puteaux, Rungis i Senlis (Francja).
W piętnastej minucie filmu koledzy Gérarda rzucają w niego otwartym słoikiem musztardy. W następnej scenie plama na jego marynarce zmienia kształt, miejsce i natężenie barwy.
Upodobania filmowe François Truffauta są prawie wszystkim dość dobrze znane. Żeby mieć elementarne rozeznanie w tej sprawie, wystarcza bowiem powierzchowna lektura jego ... więcej
zdaniem społeczności pomocna w: 72%
Od najlepszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych
  • Dziś już nie powstają takie filmy, brakuje takich komedii ☹️

    2
    • Przez wielu uznawany za aktora jednej miny, ale dla mnie jest mistrzem tej miny. Wielki Louis i jego genialne "te same" kreacje.

    • Film bardzo aktualny

      użytkownik usunięty

      Nie wiem czy film miał tak mocny wydźwięk, jak teraz, na pewno w latach 70 na zachodzie zaczynała się era fast-foodów i przemysłowej produkcji jedzenia na wielką skalę, ale na pewno nie na tak dużą jak obecnie. Patrząc na identyczne frytki, powstające z papki ziemniaczanej, paluszki rybne czy ... więcej

    • Proroctwo

      Resfilm ocenił(a) film na 9

      Niestety proroczy film, wtedy z obcego wrogiego kapitalistycznego nam kraju.Leżaki,faszerowane antybiotykami kurczaki,syrop glukozowo-fruktozowy,tylko czekać aż będą drukować sześcienne jaja na drukarkach 3D.Mam nadzieję,że tego już nie dożyję.W latach siedemdziesiątych to była prześmieszna komedia z ... więcej

      1
      • "Very, very wyborne wino, tylko very, very młode"

        nemezis1212 ocenił(a) film na 7

        "Przewodnik Duchemin" wydawany każdego roku, paraliżuje i elektryzuje środowisko gastronomii. Człowiek, który pojawia się jako tajemniczy inspektor w restauracjach i rozdaje bądź zabiera gwiazdki."Wielkie kucharstwo" kontra fast foody. Louis de Funes nie byłby sobą, ... więcej

        2
        Twórz z nami drugą największą bazę filmową na świecie! To proste! Wystarczy, że skorzystasz z plusika przy sekcji, do której chcesz dodać treść lub klikniesz w przycisk „Lista elementów do edycji”.