PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30788}

Skrzydełko czy nóżka

L'aile ou la cuisse
1976
7,5 38 tys. ocen
7,5 10 1 38450
6,3 18 krytyków
Skrzydełko czy nóżka
powrót do forum filmu Skrzydełko czy nóżka

Proroctwo

ocenił(a) film na 9

Niestety proroczy film, wtedy z obcego wrogiego kapitalistycznego nam kraju.Leżaki,faszerowane antybiotykami kurczaki,syrop glukozowo-fruktozowy,tylko czekać aż będą drukować sześcienne jaja na drukarkach 3D.Mam nadzieję,że tego już nie dożyję.W latach siedemdziesiątych to była prześmieszna komedia z nieodżałowanym Louis De Funes.Teraz, no cóż, pośmiać się zawsze warto,oby to nie był tylko śmiech przez słodkie glukozowo-fruktozowe łzy!

ocenił(a) film na 9
Resfilm

dokładnie film na czasie, jak markety sie pojawiły pod koniec lat 90tych, to kurczaki co się im nie sprzedały myli ludwikiem (płyn do naczyń) i sprzedawali na stanowisku z żywnośćią na gorąco, jak ktoś zgłodniał w trakcie zakupów w markecie to mógł zjeść na ciepło posiłek

ocenił(a) film na 9
dubbelvla

francuski market :-D do tej pory zreszta obecny na polskim rynku 2021

ocenił(a) film na 8
dubbelvla

Teraz to się nazywa freeganizm, tylko jeszcze przed wrzuceniem ze śmietnika. Celebryci takiego kurczaczka umytego detergentem to ze smakiem wpierd@lają i to wszystko dla dobra planety.

ocenił(a) film na 9
Remiii

oni to robią z wyboru, markety robią to ze skapstwa, a ludzie z ubóstwa, chory system

Resfilm

Trafny komentarz. Gdy ten film oglądałem jeszcze jako czarno-biały (takie dominowały wtedy telewizory!), jako dziecko w 2.poł. lat 70. i potem w l.80., do końca nie rozumiałem wymowy i kontekstu satyry zawartej w "Skrzydełku..." Otworzył mi oczy, po roku 1989 dopiero mus zamieszczania na produktach pełnego składu i wkraczanie do Polski nowych technologii produkcji żywności, choć częściowo wsączano je w PRL już wcześniej, np. robiliśmy w Polsce, pewnie na licencji, płatki Corn Flakes. Dziś niemal codziennie na portalach mamy ostrzeżenia znawców żywności, czego nie kupować, co omijać, kariery na tym zrobiły panie typu Bosacka, ale też nie gorszą mnie te kariery, bo zadziwia cynizm wytwórców żywności - dziwi, jak mimo dopuszczenia do konsumpcji można szkodzić konsumentom - poprzez liczne dodatki, konserwanty, itp.