PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9683}

Spartakus

Spartacus
1960
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 26211
7,2 33 krytyków
Spartakus
powrót do forum filmu Spartakus

Oglądające produkcję Kubricka miałem wrażenie, że gdzieś to już widziałem... a no tak oczywiście "Gladiator" Ridley Scotta. "Spartakus" to wielkie widowisko, które mimo wszystko jest ciut gorsze od Gladiatora. Czemu? Zabrakło mi w tym filmie lepszej dramaturgi takiej samej jak w obrazie Scotta. Wszystko jest perfekcyjne, ale czasem aż do bólu. Batalistyka i same pojedynki gladiatorów nie robią niestety takiego wrażenia, ale zapewne jakbym oglądał ten film podczas premiery to było by to coś olśniewającego. Zdaję sobie z tego sprawę, że jestem z innego pokolenia i dla mnie wyznacznikiem takich filmów pozostaje "Gladiator", ale miło było zobaczyć prawdziwy oryginał, i film z którego zapewne Scott się uczył i poniekąd go naśladował.
8/10

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

Nie zgadzam się z Tobą pod żadnym względem. Jestem świeżo po seansie Spartakusa i zostawił on po mnie o wiele lepsze wrażenie niż przeceniany Gladiator. Może trochę dziwacze, bo kino to kino, ale historia z filmu Scotta jest dla mnie przesadzona i za bardzo nieprawdopodobna. Scenografia, efekty specjalne, montaż, zdjęcia, to wszystko było lepsze w Gladiatorze, ale trzeba przyznać, że oba filmy dzieli 40 lat. To cała epoka. Do tego Scott ma sie nijak wobec wspaniałego kunsztu Kubricka,a Crowe nie doruwnuje Douglasowi.

Gladiator otrzymał odemnie 6/10, ale raczej na wyrost, a Spartakus dostaje 7/10 ze względu na podrkeślenie wyższości jednego dzieła nad drugim.

ocenił(a) film na 10
Bialy_Pielgrzym

Spartakus to jest klasyka i w epoce, której powstawał, dorównac mu może jedynie "Ben Hur". Ode mnie 10/10 - najważniejsza rola Kirka Douglasa w karierze. Film fenomen.
Poza tym większe prawdopodobieństwo do "Spartakusa" zauważam w "Bravehearcie" niż w "Gladiatorze" - przecież powstanie również zaczyna się z powodu kobiety, a bohaterowie przyłączają kolejne hordy ciemiężonych niewolników walcząc o wolność!