poszukuję filmów od Antarktydzie, wiadomo, że nie ma drugiego takiego jak "Spotkania na
krańcach świata", z taką narracją niemal filozoficzną, ale chcę ładnych zdjęć Antarktydy.
i pytanie drugie - co jeszcze obejrzeć Herzoga? chodzi mi o film, który wprawi mnie w podobny
nastrój, jaki miałam w czasie i po "Spotkaniach..."?
http://www.filmweb.pl/film/Antarktyka-1983-38690
Vangelis robił muzykę do tego filmu. Nie widziałem jeszcze ale na pewno to nadrobię :)
Jeśli Herzoga, to z całą pewnością "Fitzcarraldo", choć to film ciężki i fabularny. Niemniej warto obejrzeć, bo to prawdziwe dzieło sztuki, chociaż nie wiem jak ma się do "Spotkań", których nie oglądałem.
Podobnego klimatu (atmosfery, bo w jednym jest lód, w drugim tropik) możesz też poszukać w Aguirre, gniew boży - to najlepszy dla mnie film Herzoga.
dobry film Herzoga z podobnym klimatem znajdziesz na You Tube. Wpisz: Happy People , szczęśliwi ludzie.
Niestety filmweb nie pozwolił na wklejenie linka. Ale jest cały film. Dokument o życiu na Syberii.
pozdrawiam,
B.
Dla mnie podobnym klimatycznym filmem jest Baraka, choć nie ma w niej Antarktydy ani dialogów. Jest też ciekawą filozoficzną refleksją nad naszym światem.
Oraz Samsara. A z eko filmów polecam "Ziemia nasz dom". Facet robi zdjęcia filmów z lotu ptaka na przestrzeni lat, pokazując jak zmienia się Ziemia pod wpływem człowieka. Hipnotyzujace