PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=473987}

Spotkania na krańcach świata

Encounters at the End of the World
2007
8,0 13 tys. ocen
8,0 10 1 13311
7,9 22 krytyków
Spotkania na krańcach świata
powrót do forum filmu Spotkania na krańcach świata

poszukuję filmów od Antarktydzie, wiadomo, że nie ma drugiego takiego jak "Spotkania na
krańcach świata", z taką narracją niemal filozoficzną, ale chcę ładnych zdjęć Antarktydy.

i pytanie drugie - co jeszcze obejrzeć Herzoga? chodzi mi o film, który wprawi mnie w podobny
nastrój, jaki miałam w czasie i po "Spotkaniach..."?

nata_a

http://www.filmweb.pl/film/Antarktyka-1983-38690
Vangelis robił muzykę do tego filmu. Nie widziałem jeszcze ale na pewno to nadrobię :)

nata_a

Jeśli Herzoga, to z całą pewnością "Fitzcarraldo", choć to film ciężki i fabularny. Niemniej warto obejrzeć, bo to prawdziwe dzieło sztuki, chociaż nie wiem jak ma się do "Spotkań", których nie oglądałem.

ocenił(a) film na 6
nata_a

Podobnego klimatu (atmosfery, bo w jednym jest lód, w drugim tropik) możesz też poszukać w Aguirre, gniew boży - to najlepszy dla mnie film Herzoga.

nata_a

dobry film Herzoga z podobnym klimatem znajdziesz na You Tube. Wpisz: Happy People , szczęśliwi ludzie.
Niestety filmweb nie pozwolił na wklejenie linka. Ale jest cały film. Dokument o życiu na Syberii.

pozdrawiam,
B.

ocenił(a) film na 9
nata_a

Dla mnie podobnym klimatycznym filmem jest Baraka, choć nie ma w niej Antarktydy ani dialogów. Jest też ciekawą filozoficzną refleksją nad naszym światem.

ocenił(a) film na 8
NRT

Oraz Samsara. A z eko filmów polecam "Ziemia nasz dom". Facet robi zdjęcia filmów z lotu ptaka na przestrzeni lat, pokazując jak zmienia się Ziemia pod wpływem człowieka. Hipnotyzujace

ocenił(a) film na 8
Maniwa

Zdjęcia Ziemi miało być ;)