PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34568
8,9 49 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

Nie rozumiem was. Zapewne większość z was* stanowi dzieciarnię*, która natrafiła zarówno na książkę i film dzięki grze- i oczekiwaliście Czarnobyla, strzelanin, mutantów i innych Strieloków.
Owszem, sam jestem fanem gry (wręcz maniakiem) ale ludzie...
Jak możecie krytykować ten film "bo nie jest podobny do S.T.A.L..K.E.R.A."?
Wszystko przez to że kiedyś twórcy rzucili hasło "wzorujemy się na książce Piknik na skraju drogi"..." i ludzie masowo rzucili się ma nią (ba, książka była dodatkiem do EK) w oczekiwaniu fabuły zbliżonej do gry... Ciekaw jestem ilu tak na prawdę znało ten tytuł zanim powstała gra...
Narodzie- odróżniajmy "wzięliśmy kilka pomysłów z książki/filmu" od "egranizacji"!

*Napisałem "większość" bo przecież są i takie osoby, które gry w życiu w rękach nie miały a sam film/książka nie podoba im się z innych powodów i potrafią PO LUDZKU wyrazić swoje zdanie. :)

*Dzieciakom zafascynowanym grą polecam usiąść do książki/filmu za parę lat... Dorośniecie-zrozumiecie :)

Bzyk36

Zarówno gra, jak i film oraz książka to unikatowe, niesamowite dzieła, każde na swój sposób inne, jednakże mające ze sobą dużo wspólnego. Polecam zaznajomić się z każdym.

ocenił(a) film na 9
0wner2

Tak, wiem. Artefakty, anomalie, określenie "stalker" jako poszukiwacz artefaktów, rzucanie śrubami w anomalie, sporo klimatu.

Bzyk36

No i oczywiście główny wątek spełniacza życzeń.

ocenił(a) film na 10
Bzyk36

Książka jest świetna... szczerze... pamiętam, że kupiłem, ją w antykwariacie przed premiera gry... ale były już zapowiedzi... nie wiedziałem, że są powiązane... kumpel kupił gre i mi opowiada a ja na to "Ej to podobnie jak w Pikniku..." i wtedy się dowiedziałem :-)... Kupiłem jakiś czas potem wspólne wydanie dwóch części gry + książka i przeczytałem po raz drugi... Ogółem uniwersum ma ogromny potencjał... można w nim umieścić historie jak Stalker Tarkowskiego oraz jak te z gry... nie ma ograniczeń... są tylko inne "poziomy strefy" :-)

Ciągle marzy mi się film (do realizacji), w którym dałoby się połączyć wszystko w jedną całość... Taką magię i "mądrość" filmowego Stalkera, mroku i akcji z gry oraz motywów książkowych, tego klimatu, świata poza strefą, świetnych postaci... Kiedyś chciałem naskrobać scenariusz... ale chyba nie jestem dość Pro... na takie coś. :-).

szczepan600

W 2012 ma wyjść pełnoprawny S.T.A.L.K.E.R 2, a wraz z nim film, oraz serial. Będzie się działo.

ocenił(a) film na 10
Bzyk36

Znaczy ja akurta należę do tych co o książce braci Strugackich dowiedział się dopiero po zagraniu w S.T.A.L.K.E.R.'a. Niemniej bardzo mi się podobała, miała iście zabójczy klimat :)
Film również choć i gra, i książka, i film bardzo, ale to baaaardzo się od siebie różnią. I tematyką, i sposobem przedstawienia, łączy je jedynie zbliżone uniwersum.
Niemniej wszystkie trzy dzieła po prostu uwielbiam :)

ocenił(a) film na 3
Bzyk36

Nie jestem ani dzieciakiem, ani fanem gry, a film mi się nie podobał.