PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34568
8,9 49 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

Z jednej strony film ma mnóstwo zalet - świetny klimat, grę aktorską, a przede wszystkim cały ten metaforyczny przekaz.
Ale jednocześnie jest tak piekielnie nudny... już po pierwszej scenie miałem ochotę przewinąć tą zamułę.
Trzeba być prawdziwym twardzielem, żeby wytrwać do końca (w oglądanie tego filmu więcej niż jeden raz wogóle nie jestem w stanie uwierzyć).

Osobiście daję zawyżone 7.
Zawyżone, bo pomimo iż oglądanie nie dało mi ani trochę frajdy, satysfakcji, czy jakiegokolwiek pozytywnego odczucia, które w zależności od rodzaju filmu powinno towarzyszyć oglądaniu, to niewątpliwe zalety nie mogą pozostać niedocenione.

Jasne, to snobistyczne, oceniać film wysoko tylko dlatego bo ''jest dobry'', pomimo że wcale się nie podobał ale pocieszam się myślą, że w swoich ocenach jestem bardziej sprawiedliwy niż zdecydowana większość innych tubylców...

Aiden_Vaine

Miałam dokładnie taki sam problem. Ocenić film wyżej dlatego, że warto go docenić, czy niżej, dlatego, że się dłużył? Dlatego pozostawiam bez oceny.

ocenił(a) film na 9
Aiden_Vaine

Twoja ocena jest okej, bo nie dałeś 1 tylko dlatego że się nudziłeś. Musisz jednak uwierzyć że ten film można oglądać kilkakrotnie bez nudzenia się ani przez chwilę.

ocenił(a) film na 8
Aiden_Vaine

Również miałem taki problem z oceną, ale dałem sprawiedliwe "serducho". Film bezsprzecznie ma kapitalny klimat, ale spokojnie można by go skrócić do 90 minut. Zaletą jest również to, że zmusza doprzemyśleń, bo łatwy nie jest.

Spodziewałem się co prawda więcej sci-fi, tak jak w "Pikniku", ale i tak jest ok.

użytkownik usunięty
Roborak

Film dobry. Dialogi na wysokim poziomie, wymiar metaforyczny, klimat (otoczenie, woda itd.), ale zdecydowanie za długie sceny jak dla mnie. 90 minut to idealny czas na takie kino.