PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34570
8,9 49 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

Przeczytać najpierw książkę, czy oglądnąć film?
Słyszałem, że film jest rewelacyjny. Książka starcza na dłużej ale może 163 minuty filmu sprawią mi więcej przyjemności.

ocenił(a) film na 10
Misiu89

myślę że książka też ci sprawi wiele przyjemności,i nie sposób sie od niej oderwać

Green_4

KSiążkę przeczytałem, z począrku wydawała się świetna, potem jednak rozczarowanie, stypa w środku i dopiero w miarę udana końcówka ratuje ogólny wizerunek. Nie spodobała mi się za bardzo.

ocenił(a) film na 10
Baphomet

CCCP - a mi wręcz przeciwnie - jak zacząłem czytać, wydawało mi się, że wieje nudą, dopiero później zacząłem się wciągać, a po skończeniu książki po prostu siedziałem wręcz zmiażdżony jej klimatem, i jeszcze długo nad nią myślałem. Mało która książka zrobiła na mnie tak ogromne wrażenie.

ocenił(a) film na 10
Misiu89

To chyba jeden z niewielu przypadków, kiedy to film można z czystym sumieniem obejrzeć jako pierwszy:) W dużej mierze dlatego, że diametralnie różni się od książki. Na dobra sprawę to dwa kompletnie inne światy i historie, które łączy tylko jeden wspólny motyw Strefy.

Co najlepsze: i książka i film to arcydzieła! :)

ocenił(a) film na 8
AlexVonBat

Właśnie mam ochotę obejrzeć film, ale obawiam się, czy nie będzie spoilerem dla książki. Mówisz, że nie powinno to być problemem?

steryd_net_filmweb

Potem zagraj w grę, bo również arcydzieło!

ocenił(a) film na 9
steryd_net_filmweb

Wspólne motywy książki i filmu to właśnie strefa oraz postać stalkera (głównego bohatera). Profesor był też w książce z tym, że była to zupełnie inna postać od przedstawionej w filmie, a co do pisarza to nie mam pewności. Żona i córka stalkera również pojawiają się zarówno w książce jak i w filmie. Córka nosi nawet to samo imię. Mimo tych kilku zbieżności są to dwie zupełnie różne historie. W książce dowiemy się o teoriach na temat tego skąd się wzięła ta cała strefa, po co chodzą tam stalkerzy oraz jakie panują między nimi relacje. Natomiast jeśli chodzi o film to strefa jest tylko pretekstem do wygłaszania przez bohaterów różnych opinii na tematy filozoficzne itp. Tak ja to odebrałem. Ogólnie ciężki klimat i tu i tu. Film polecam, bardzo dobry. Książka jeszcze lepsza - jedna z najlepszych, najciekawszych jakie zdarzyło mi się czytać. A co do gry? Również polecam ;]. Grając poczujesz klimat zaszczucia i nadciągającego zewsząd zagrożenia na własnej skórze. Niezapomniane wrażenie.